Lotuksen omistajayhtiön Geniin hallituksen puheenjohtaja Gerard Lopez kertoo miksi F1-talleille on niin vaikea löytää yhteistä säveltä (esimerkiksi) yhdessä uuden Concorde-sopimuksen avainosa-alueessa, kulujen hallinnassa.

Lopez kertoo F1-kommentaattori James Allenin kotisivulla, että vaikeudet saada aikaan kestäviä ratkaisuja lajissa, jossa taloudellisen kannattavuuden ei pitäisi olla ongelma, johtuu päätösten todellisista tai kuvitelluista seurannaisvaikutuksista – tai lyhytnäköisyydestä.

– Jotkut asiat, joita tapahtuu [formula ykkösissä] ovat vähän outoja. Mutta niin paljon on pelissä suorituskyvyn osalta. Puhutaan sekunnin kymmenyksistä tai sadasosista. [Neuvotteleminen] on siis vähän ärtynyttä, koska sillä hetkellä kun annat jossain asiassa periksi sopimusneuvotteluissa, ajattelet aina menettäväsi jotain radalla, Lopez selittää.

– Ja heti kun menetät jotain radalla, olosi on sellainen, että saatat menettää sponsoreita tai palkintorahaa. On siis olemassa taloudellinen näkökulma jokaiseen päätökseen.

”Se leimaa tätä lajia”

Yhteisymmärryksen löytäminen on nykypäivän formula ykkösissä kiven alla – ja helpotusta asiaan tuskin on tuonut kuluva kausi.

– Ongelmana on se, että kaikki on niin tiukkaa ja neuvottelemisesta tulee vaikeaa sen vuoksi. Ja se leimaa tätä lajia. Kun mietitään sekunnin kymmenyksissä, miten sellainen sopii yhteen pitkän tähtäimen ajattelun kanssa? Pitkällä oleva tähtäin on vuosien päässä. Sekunnin kymmenykset merkitsevät eroa voittamisen ja häviämisen välillä ja jokainen sopimus, josta me keskustelemme, vaikuttaa tavalla tai toisella suorituskykyyn.

Allen itse nostaa ongelmaksi myös resurssien rajoitussopimuksen (RRA) sääntelyn.

– [Bernie] Ecclestonen Formula One Management -yhtiö on vastuussa Concorde-sopimuksesta, joka on pohjimmiltaan kaupallinen sopimus. FIA taas on vastuussa urheilullisista säännöistä, joihin myös kulujen rajoitus kuuluu. Jotkut tallit sanovat, että saman organisaation pitää säännellä sitä (kulujen rajoittamista). Kenen siis tulisi säännellä uutta RRA:ta?

– Vastauksen pitää olla pitkäjänteinen, kuten myös sen takana olevan ajattelun, Allen vaatii.