FIA tiedotti aiemmin pari viikkoa sitten, että F1-tallit äänestävät kesällä kulujen rajoittamisesta. Takaraja äänien antamiselle oli kesäkuun 30. päivä, jolloin yksinkertaisen enemmistön äänet olisivat ratkaisseet.

F1-kommentaattori James Allen kertoo, että tulosta ei olla saatu aikaiseksi. Tästä eteenpäin päätöksiin tarvitaan periaatteessa yksimielisyys, mikä formula ykkösissä vaikuttaa mahdottomuudelta.

– Puhetta on takarajan työntämisestä heinäkuun 24. päivään, mutta jos alkuperäinen deadline ylitettiin, monet kysyvät mitä voimaa uudella olisi. Tallit ja FIA elävät nyt epävarmuudessa, Allen sanoo.

– Red Bull on seurannut vierestä neuvotteluita. (Jean) Todt on yrittänyt vetää Red Bullia mukaan prosessiin, mutta lähteet muista talleista kertovat, että talli on ottanut tavaksi lähettää lakimiehen – eikä siis vanhempaa insinööriä – neuvotteluihin.

– Paljon työtä on tehty kulissien takana eri tasoilla työskentelevien ihmisten toimesta, jotta sopimus kuluista saataisiin etenemään. Osalle talleista asia on erittäin kiireellinen, sillä ne ovat jo lähellä kuilun reunaa rahoituksellisesti.

Suuri määrä turhautumista

– Mutta pakottavuudesta huolimatta, (neuvottelut) ovat jumissa. Tämä on johtanut suureen määrään turhautumista sekä siihen, että Red Bull tuntee itsensä eristetyksi, kuten on näkynyt kommenteissa, joita Helmut Marko on antanut erotelluksi tulemisesta sekä Valencian turva-autosta (”salaliitto”) ja sen sellaisesta.

Suurin ongelma vaikuttaa yhä olevan kaudelle 2014 suunniteltu moottoriuudistus. V6-moottoreiden on eri lähteiden mukaan arvioitu maksavan kolmesta neljään kertaa enemmän kauden aikana kuin nykyiset.

Aiempien raporttien mukaan ainakin pienet tallit vastustavat tällaista lisälaskua, kun taas ainakin osalle moottorivalmistajista muutos on tarpeen, sillä uusien moottoreiden teknologia on linjassa katuautoliiketoiminnan kanssa.

Pelkona on ollut jopa uuden kilpailevan sarjan synty. Ex-tallipomo Flavio Briatoren tiedetään laativan uusia GP1-sääntöjä, joihin on kerrottu sisältyvän muun muassa jatkaminen nykyisenkaltaisilla V8-moottoreilla.