Portugalin pitkä ja tapahtumarikas MM-ralli on saatu päätökseen ja kokonaiskilpailun voittoa juhlii Toyotan ranskalaiskonkari Sébastien Ogier.

Kahdeksankertainen maailmanmestari otti kilpailun komentoonsa lauantain iltapäivän pätkien yhteydessä ja piti pintansa Ott Tänakin tarjoamasta kovasta paineesta huolimatta. Ogier ja Tänak pääsivät ajamaan voitosta kahdestaan lauantai-aamuna, kun hallitseva maailmanmestari Kalle Rovanperä ajoi kärkipaikalta ulos ja joutui keskeyttämään.

LUE MYÖS: Näin Kalle Rovanperä kommentoi ulosajoaan

Viimeisen palkintokorokepaikan vei MM-sarjaa johtava Thierry Neuville, joka ajoi lähtökohtiin nähden erittäin vahvan rallin. Belgialaisen odotettiin kärsivän aura-auton roolistaan paljon enemmän, mutta etenkin kolmen muun Toyota-kuskin ongelmat helpottivat Neuvillen kilpailua.

LAUANTAIN EHDOLLISEN PISTEJAON NÄET TÄSTÄ

Suomalaisittain Portugalin MM-ralli oli mollivoittoinen Rovanperän lauantaisen keskeytyksen myötä. Sunnuntaille ei lopulta jäänyt hirveästi ajettavaa edes uuden pisteytyksen myötä, sillä suomalaismestari kärsi koko aamun huonosta lähtöpaikastaan. Rovanperä keskittyikin kaasuttelemaan pätkät läpi ja yritti säästellä renkaita rallin päättäneelle Power Stage -erikoiskokeelle, josta jaettiin perinteiseen tyyliin viidelle nopeimmalle lisäpisteitä.

Rovanperä laittoi päätöspätkällä kaiken peliin ja yritti tosissaan, mutta lähtöpaikan takia suomalaiselle ei tarjoutunut parempaa mahdollisuutta kisata EK:n parhaista pisteistä. Rovanperä oli päätöspätkän kolmanneksi nopein.

– Ei ollut mahdollista (kärkiaikaan). Oli paljon vähemmän pitoa kuin odotin, mutta oli hyvä veto kuitenkin ja tein kaiken minkä pystyin. Muutama piste olisi kiva, mutta liikaa tien putsaamista. Kiitokset tiimille auton korjaamisesta ja pahoittelut eilisestä virheestä. Ei niin nautinnollinen viikonloppu, summasi Rovanperä maalissa.

Sunnuntain minikilpailu meni Hyundai-leiriin, kun Tänak oli nopein ennen Neuvillea. Portugalissa epäonnea kokenut Elfyn Evans keräsi viikonlopun aikana vain kuusi MM-pistettä, siinä missä sarjaa johtava Neuville napsi 24 paunaa. Näin ollen belgialainen repäisi pistetaulukossa 24 pisteen eron sarjan kärjessä toisena olevaan Evansiin nähden.

Uuden pisteytyksen myötä voiton arvon on vähentynyt huomattavasti ja Portugalissa nähtiinkin jälleen tilanne, ettei kokonaiskilpailun voittaja kerännyt eniten MM-pisteitä. Kilpailun ”voittanut” Ogier sai 25 pistettä ja toiseksi sijoittunut pisteen enemmän.

Rally2-luokassa Lauri Joona sekä hänen kartanlukija Janni Hussi saivat hienon onnistumisen, kun he sijoittuivat vaikean alun jälkeen luokkansa kolmanneksi.

MM-rallikauden seuraava osakilpailu ajetaan Sardiniassa 30.5.-2.6. Portugalin MM-rallin yleiskilpailun- sekä sunnuntain minikilpailun lopputulokset alla.

LUE MYÖS: Kalle Rovanperältä kova kannanotto MM-rallin parjatusta uudistuksesta: ”Liian paljon säälipisteitä”

Portugalin MM-rallin yleiskilpailun tulokset

 1. Sébastien Ogier
 2. Ott Tänak, Hyundai
 3. Thierry Neuville, Hyundai
 4. Adrien Fourmaux, M-Sport Ford
 5. Dani Sordo, Hyundai
 6. Elfyn Evans, Toyota
 7. Nikolay Gryazin, Skoda (WRC2) ***
 8. Jan Solans, Toyota (WRC2)
 9. Joshua McErlean, Skoda (WRC2)
 10. Lauri Joona & Janni Hussi, Skoda (WRC2)
 11. Fabrizio Zaldivar, Skoda (WRC2)
 12. Yohan Rossel, Citroën (WRC2)
 13. Takamoto Katsuta, Toyota
 14. Kalle Rovanperä & Jonne Halttunen, Toyota

***Gryazin ei kilpaillut Rally2-pisteistä Portugalissa

Sunnuntain minikilpailun tulokset

 1. Ott Tänak, Hyundai
 2. Thierry Neuville, Hyundai
 3. Sébastien Ogier, Toyota
 4. Adrien Fourmaux, M-Sport Ford
 5. Takamoto Katsuta, Toyota
 6. Kalle Rovanperä & Jonne Halttunen
 7. Grégoire Munster, M-Sport Ford

LUE LISÄÄ