F1-kuljettajasirkus sai todellisen käänteen viime viikolla, kun Fernando Alonso ilmoitti siirtyvänsä Aston Martinille kaudella 2023. Odotus oli se, että huippulupaus Oscar Piastri nappaisi espanjalaisen paikan ranskalaistallissa. Itse Alpine oli niin varma tilanteesta, että talli julkisti Piastrin ajopaikan ilman aussin suostumusta.

Tämä johti siihe, että Piastri itse kielsi ajavansa tallissa tulevalla kaudella. Raporttien mukaan Piastri on tehnyt sopimuksen Alpinen kilpailijan McLarenin kanssa korvaten Daniel Ricciardon ensi kaudella.

Yksi keskikastin paremmista talleista on siis vailla kuskia ensi kaudelle. Ketkä ovat siis tyrkyllä Esteban Oconin aisapariksi?

Alpinen ykkösvalinta on edelleen Piastri. Talli uskoo omistavansa oikeudet Piastrin F1-paikkaan, joten tilanne etenee kohti oikeuskäsittelyä. On mahdollista, että nuori Piastri ajaa Alpinella tahdostaan huolimatta.

Entäpä jos Piastri ei ajakkaan tallissa? Seuraava vaihtoehto olisi Daniel Ricciardon paluu ranskalaistalliin. 33-vuotias siirtyi silloiseen Renault-talliin kaudeksi 2019 Red Bullilta. Voittoja lupaillut Renault ei kuitenkaan noussut kärkikahinoihin, vaan jumahtui vakaasti keskikastiin. Ricciardo jätti tallin kauden 2020 päätteeksi.

Ricciardolla on sopimus McLarenille ensi kaudeksi, mutta Piastrin on määrä ottaa maamiehensä paikka. Kuten aiemmin on nähty, sopimuksilla harvoin on suurta painoarvoa, kun kyse on kuljettajamarkkinoista.

Kolmas vaihtoehto on AlphaTaurin Pierre Gasly. Alpine on ylpeä ranskalaistaustastaan, eikä kaksi kuljettajaa kotimaasta olisi huono vaihtoehto. Gasly on kuulunut F1-sarjan eliittiin viime kausina, mutta tämä vuosi on sujunut todella heikosti. Gasly toivoi pääsevänsä etenemään urallaan, mutta jälleen yksi vuosi Red Bullin sisartallissa näyttää todennäköiseltä. Gaslyn sopimuksessa on kuitenkin raporttien mukaan pykälä, jonka muut tallit voivat laukaista halutessaan miehen palveluksia.

Ongelmia tuottaisi kuitenkin Gaslyn sekä Oconin yhteistyö. Ei ole salaisuus, että kaksikko ei voi sietää toisiaan. Kaksikon välit tuhoutuivat juniorivuosina, eikä ystävyyttä ole yritetty korjata F1-vuosina.

F1-sarja jatkuu kesätauon jälkeen Belgian osakilpailulla 28.8.