Valtteri Bottaksen säälittävä suoritus sunnuntaina Sakhirin GP:ssä asetti suomalaisen uran vaakalaudalle. Ensi kaudelle lahjaksi saatu Mercedes-sopimus jää viimeiseksi F1-sarjassa, jos suomalainen ei tee ihmeestä totta ja voita maailmanmestaruutta.

Tähän asti Bottaksen kakkossijoja on voitu perustella sillä, että nastolalainen on ajanut Lewis Hamiltonin, kautta aikojen ehkä parhaan Formula 1 -kuskin, rinnalla. Sunnuntaina ajettu Sakhirin GP:n todisti nuo perustelut pötypuheeksi, kun 22-vuotias George Russell tuli Hamiltonin autoon ja nuiji Bottaksen tylysti maanrakoon.

Tämä nostaa väkisinkin huulille yhden kysymyksen: Onko Hamiltonin ylivoima sittenkin kiinni vain ylivertaisesta autosta ja surkeasta tallikaverista? Hamiltonin ainoa mahdollinen haastaja on ollut Bottas, jonka rinnalla Russell näytti aivan yhtä ylivoimaiselta kuin seitsenkertainen maailmanmestari itse.

Bottas on vielä ensi kaudella Mercedeksen ratissa, minkä alkukaudella saatu sopimus takaa lähes sataprosenttisella varmuudella. Russellin suoritus Bahrainissa kuitenkin varmisti sen, että suomalaiselle ei ole luvassa enää uutta sopimusta Mercedekseltä kaudelle 2022. Mercedes on alusta alkaen tarjonnut Bottakselle vain vuoden sopimuksia. Ne ovat olleet pakon sanelemia, kun Toto Wolff on odottanut todellista huippukuljettajaa Hamiltonin rinnalle. Kaudelle 2022 hän saa sen Russellista.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Bottaksen juhlat F1:ssä on juhlittu ensi kauden jälkeen. Kuva: Getty Images

Bottas on jo 31-vuotias, joten vuosia ei ole enää montaa hukattavaksi, ja ura on tulossa vääjäämättä päätökseen. Vaikka kymmenen vuotta vanhempi Kimi Räikkönen, kahdeksan vuotta vanhempi Fernando Alonso ja neljä vuotta vanhempi Hamilton porskuttavat sarjassa ensi kaudellakin, ei Bottaksen nimellä ole samanlaista arvoa. Bottas ei ole koskaan voittanut maailmanmestaruutta tai ollut jossain uransa vaiheessa sarjan paras kuljettaja, kuten edellä mainitut herrat. Jatkuva tallikaverille häviäminen ei tule tuomaan sopimustarjouksia.

Mitkä ovat lopulta Bottaksen mahdollisuudet uran jatkumiselle? Jos ja kun Bottas jää ensi kaudellakin Hamiltonin jalkoihin, on todella vaikea nähdä, että hänelle avautuisi mahdollisuuksia F1-sarjasta. Ainoa pelastus on maailmanmestaruus tai ainakin Hamiltonin tasapäinen haastaminen. Tuon ihmeen tapahtuessa Bottakselle voi vielä avautua sauma jostain toisesta tallista, mutta Mersulla sitä ei ole enää tarjolla.