The Guardian -julkaisun mukaan ihmisoikeuksia puolustavat järjestöt kehottavat formulakuskeja vastustamaan F1-sarjan uutta Saudi-Arabian GP:tä.

F1 tiedotti torstaina matkaavansa ensi vuonna kilpailemaan ensimmäistä kertaa Lähi-Idän öljyjättiläisen Saudi-Arabian maaperällä.

Julkistus aiheutti välittömästi suuren kohun formulaväen keskuudessa. Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta on arvosteltu kansainvälisesti kestämättömän heikoksi jo pitkään.

F1 on saanut jo aiemminkin lokaa niskaansa muun muassa Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ihmisoikeusrikkomuksien sivuuttamisesta. Saudi-Arabiaan meno närkästytti ihmisoikeusjärjestöjä entisestään.

– Urheilujärjestöt kuten F1 ja FIA eivät voi olla välittämättä faktoista ja siitä, että heitä käytetään ongelmien valkopesuun urheilun kautta. Tämä on kyyninen strategia, jonka on määrä vetää pois huomiota Saudi-Arabian ihmisoikeusrikkomuksista sekä naisten ja ihmisoikeuksien puolustajien kidutuksesta ja vankeusrangaistuksista, Human Rights Watch -järjestön urheilujohtaja Minky Worden painotti.

F1-sarjan päätöstä Saudi-Arabian kisasta pidettiin erityisen kyseenalaisena siksi, että laji sitoutui tänä vuonna ”We Race As One” -yhdenvertaisuuskampanjaan, jonka tarkoituksena on vastustaa rasismia, sukupuolisyrjintää ja ihmisoikeuksien rikkomuksia.

– Sanomme F1-kuskeille, omistajille ja talleille, että heidän pitäisi ottaa selvää tämän maan karmeasta ihmisoikeustilanteesta ja olla valmiita puhumaan asiasta, Amnestyn Britannian kampanjajohtaja Felix Jakens sanoi.