Ihmisoikeusjärjestöt kehottavat F1-kuskeja boikotoimaan uutta formulakisaa

© Kuva: Getty Images

The Guardian -julkaisun mukaan ihmisoikeuksia puolustavat järjestöt kehottavat formulakuskeja vastustamaan F1-sarjan uutta Saudi-Arabian GP:tä.

F1 tiedotti torstaina matkaavansa ensi vuonna kilpailemaan ensimmäistä kertaa Lähi-Idän öljyjättiläisen Saudi-Arabian maaperällä.

Julkistus aiheutti välittömästi suuren kohun formulaväen keskuudessa. Saudi-Arabian ihmisoikeustilannetta on arvosteltu kansainvälisesti kestämättömän heikoksi jo pitkään.

F1 on saanut jo aiemminkin lokaa niskaansa muun muassa Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ihmisoikeusrikkomuksien sivuuttamisesta. Saudi-Arabiaan meno närkästytti ihmisoikeusjärjestöjä entisestään.

– Urheilujärjestöt kuten F1 ja FIA eivät voi olla välittämättä faktoista ja siitä, että heitä käytetään ongelmien valkopesuun urheilun kautta. Tämä on kyyninen strategia, jonka on määrä vetää pois huomiota Saudi-Arabian ihmisoikeusrikkomuksista sekä naisten ja ihmisoikeuksien puolustajien kidutuksesta ja vankeusrangaistuksista, Human Rights Watch -järjestön urheilujohtaja Minky Worden painotti.

F1-sarjan päätöstä Saudi-Arabian kisasta pidettiin erityisen kyseenalaisena siksi, että laji sitoutui tänä vuonna ”We Race As One” -yhdenvertaisuuskampanjaan, jonka tarkoituksena on vastustaa rasismia, sukupuolisyrjintää ja ihmisoikeuksien rikkomuksia.

– Sanomme F1-kuskeille, omistajille ja talleille, että heidän pitäisi ottaa selvää tämän maan karmeasta ihmisoikeustilanteesta ja olla valmiita puhumaan asiasta, Amnestyn Britannian kampanjajohtaja Felix Jakens sanoi.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.