Formula ykkösten kauden 1982 maailmanmestari Keijo ”Keke” Rosberg täyttää tänään 71 vuotta. SuomiF1 onnittelee!

Rosbergia on ansaitusti kiittäminen siitä, että F1 nauttii tänäkin päivänä Suomessa suurta arvostusta. Ilman hänen nousua lajin huipulle jälkipolvet eivät olisi kenties koskaan pystyneet murtautumaan kivikovan sarjan kärkitalleihin. Rosbergin roolia JJ Lehdon ja Mika Häkkisen managerina sekä sinivalkoisen ajotaidon sanansaattajana ei voida korostaa tarpeeksi.

Rosberg F1-uran saavutukset koostuvat MM-tittelin lisäksi viidestä osakilpailuvoitosta, viidestä paalupaikasta sekä 17 palkintokorokesijasta. Tilastot eivät ehkä säväytä tämän päivän nuorisoa, mutta tuohon aikaan F1-maailman lainalaisuudet olivat erilaiset. Rosberg oli kiistatta F1-sarjan parhaita kuljettajia Williams- ja McLaren-kausiensa aikana.

Rosberg tuli tunnetuksi huikeista autonkäsittelytaidoistaan ja periksiantamattomuudestaan. Silverstonessa 1985 hän ajoi itsensä F1-historiaan ajamalla tuolloin kaikkien aikojen nopeimman kierroksen keskinopeudessa mitattuna. Jotain suorituksesta kertoo se, että ennätys säilyi voimassa lähes 20 vuotta.

Tarina on ehdottomasti kertomisen arvoinen, sillä se kuvastaa Rosbergia täydellisesti. Tupakka tumppiin, kypärä päähän ja ennätystä tekemään.

”Keke Rosberg tumppasi tupakan, laittoi kypärän päähänsä ja ajoi F1-historiaa” – brittitoimittaja muistelee suomalaislegendaa SuomiF1-sivustolle

Rosbergin viidestä voitosta kirkkaimpana esille noussee kuitenkin kauden 1983 Monacon GP:n ykkössija. Rosberg murskasi vastustajansa uskaltautumalla liikkeelle märälle radalle slickseillä. Jos kaiken näkenyt F1-toimittaja Nigel Roebuck kehuu ajosuoritusta yhdeksi parhaimmista näkemistään, on siinä jotain maagista.

Legendaarinen toimittaja listasi kaikkien aikojen F1-kisat: Keke Rosbergin uroteko yksi parhaista

Rosberg oli omana aikanaan erilainen suomalainen. Hän oli sujuvasanainen supliikkimies, joka ei aristellut esiintymisiä tai englannin kielen käyttöä. Tarinoita miehestä totisesti riittää.

Konkaritoimittaja muisteli: Voitonjuhlinnassa humaltunut Keke Rosberg soitti keskellä yötä – ”kuka on nyt voittaja?”

On vain Rosbergin arvolle sopivaa, että hänen voittamansa kausi 1982 tullaan muistamaan sarjan ikonisimpana. Siihen sisältyi tunneskaalan molemmat ääripäät, ilosta suureen suruun.

SuomiF1 TOP10: Kaikkien aikojen F1-kaudet, osa 2: Ykkösenä ikimuistoinen kausi, jollaista ei toivoisi enää koskaan nähtävän

Ajouransa päätyttyä Rosberg aloitti uransa managerina. Lehdon lisäksi mies otti siipiensä alle myös Häkkisen. Tästä kaksikosta kasvoi vuosien saatossa menestystarina, suomalaisen F1-tarinan seuraava huipentuma.

Helppoa se ei ollut. Kaikki oli tuhoutua poliittiseen suhmurointiin jo alkuunsa.

Mika Häkkinen joutui keskelle hämmentävää valtataistelua – inhimillinen erehdys oli tuhota suomalaisen F1-uran, mutta se osoittautui lopulta onnenpotkuksi

Kun Häkkinen taisteli maailmanmestaruuksista vuosituhannen lopussa, oli Rosbergilla antaa vanhemman maailmanmestarin viisaita sanoja.

Keke Rosberg sai pienellä eleellä Mika Häkkisen rauhoittumaan – hetken päästä suomalainen oli maailmanmestari

Pojasta polvi parani? Ainakin Nico Rosberg nousi tasoihin isänsä kanssa. Voitettuaan maailmanmestaruuden 2016 hän teki isänsä sanoinkuvaamattoman ylpeäksi.

Keke ja Nico Rosberg antoivat mestaruusformuloilleen kyytiä! Katso tunteikkaat kuvat päivän kuumimmasta formulapuheenaiheesta

LUE LISÄÄ KEKE ROSBERGISTA:

Autosport listasi: Huonoimmat voittoon yltäneet F1-autot – kahdessa tapauksessa pelastavana enkelinä suomalaiskuski