Yksi F1-varikon arvostetuimmista toimittajista, jo 1960-luvulta asti sarjaa läheltä seurannut Nigel Roebuck on muistellut sarjan historiaa viimeisimmässä kolumnissaan. Palstalla ovat mukavasti esillä myös suomalaisvärit.

72-vuotias Roebuck listasi viimeisimmässä Autosportin kolumnissaan parhaimmat näkemänsä F1-sarjan osakilpailut. Roebuck ei halua asettaa kilpailuja paremmuusjärjestykseen, sillä jokainen niistä on upea timantti omalla uniikilla tavallaan. Sen sijaan hän käy tekstissään järjestelmällisesti lävitse upeita suorituksia vuosien varrelta.

Suomalaisittain mieltä lämmittää Roebuckin arvostus Keke Rosbergin Monacon GP:n voittoa kohtaan. Kaudella 1983 hallitsevana maailmanmestarina esiintynyt viiksekäs suomalainen joutui puolustamaan titteliään selvästi kilpailijoitaan alitehoisemmalla autolla. Monacossa Rosberg pääsi kuitenkin osoittamaan kykynsä muita kuljettajia nöyryyttäneellä tavalla.

Rosberg lähti ainoana kärkipään kuljettajana liikkeelle kuivan kelin renkailla, muiden luottaessa märällä radalla kuvioituihin renkaisiin. Keken rohkeus kannatti, sillä hän nosti itsensä välittömästi kisan jälkeen painellen sen jälkeen muilta maisemaan ja ylivoimaiseen voittoon.

– Se oli Keken upein voitto. Hän sai muut näyttämämään kömpelöiltä, Roebuck ylistää.

Maininnan saa myös Mika Häkkinen, jonka vuoden 1999 taisteluvoitto ja maailmanmestaruuden nappaaminen nousee esille Japanin Suzukan radan hienouksista puhuttaessa.

Ja sitten on tietenkin ”se ohitus”.

– Häkkinen oli ainoa kuljettaja, jota Michael Schumacher pelkäsi. Häkkisen upea ohitus Schumacherista Les Combes -mutkassa vuonna 2000 on yksi sarjan historian parhaista, Roebuck ylistää.