Formulakansa on laskenut paljon kauden 2021 sääntömuutosten varaan. Nyt mitään ei ole kuitenkaan tapahtumassa, ja SuomiF1-sivuston esimies Juuso Taipale on ärsyyntynyt. Eikö kukaan kuuntele häntä?

Jos laiskottaa, voit päättää tämän jutun lukemisen tähän. Kertaus on opintojen äiti, ja F1 tarjoaa koko ajan mahdollisuuden jankata tästä samasta aiheesta.

On hyvin absurdia, että pelaajat itse päättävät pelisäännöistä. Missä muussa huippu-urheilulajissa näin on?

Miten ihmeessä sarjan tulevaisuudesta päättävät tahot eivät tunnu pääsevän sopuun mistään? Miten ”kaiken pelastava” kauden 2021 sääntöpaketti uhkaa jäädä toteutumatta, vaikka jo vuosi sitten tulevaisuuden autoista julkaistiin konseptikuvia ja tutkimustuloksia?

Valmistautukaa osoittamaan sormillanne syyllisiä: F1-tallit, te itse kaivatte kuoppaa jalkojenne alle!

[readmore from=”näkökulmat”]

F1 ei ole mitään nappikauppaa, ja kun pelissä on raha, karisee urheiluromantiikka nopeasti pelistä pois. Oma etu paras etu, ja siitä tallit haluavat totisesti pitää huolen.

Puhutaan sitten suurista autonvalmistajista (Mercedes, Honda, Renault, Ferrari) tai hieman perinteisimmistä kilpatalleista (Williams, Racing Point), on pelin henki kaikille sama. Kaudeksi 2021 jokainen pyrkii hakemaan maksimaalista hyötyä nyt käytössä olevilla resursseilla. Siinä sivussa muut kilpakumppanit olisi hyvä riisua heidän vahvuuksistaan.

Tähän tilanteeseen on ajauduttu, kun päätöksentekoon on otettu mukaan liian monta toimijaa.

On hyvin absurdia, että pelaajat itse päättävät pelisäännöistä. Missä muussa huippu-urheilulajissa näin on? Tähän asiaan pitäisi saada muutos välittömästi.

Tallit eivät saa olla päättämässä sääntöasioista, sillä lähtökohtaisesti he eivät halua muutoksia. Seurauksena on nyt nähty umpisolmu, joka on halvaannuttanut päätöksentekoelimen.

Liberty Median ja FIA:n tulisi viheltää peli poikki, todeta demokratian olevan sopimaton päätöksentekotapa formula ykkösille, ja runtata läpi kauden 2021 säännöt välittämättä tallien vastaväitteistä.

Moni pahoitaisi mielensä. Joku saattaisi jopa lähteäkin sarjasta. Mutta jäisivätkö fanit kaipaamaan sitä, jos vastapainona saisimme nauttia viihdyttävästä ja jännittävästä kilvanajosta?

Epäilen.

LUE AIHETTA KOSKEVAT ERIKOISARTIKKELIT:

Analyysi: F1-korttitalo luhistumassa – sarjalla ratkaistavanaan ongelma toisensa perään – mikä kaikki on pielessä?

Näin F1 kasvoi maailman suurimmaksi autourheilusarjaksi – tässä ovat merkittävimmät hetket sarjan historiassa

SuomiF1 listasi F1-historian kymmenen merkittävintä henkilöä – ykköseksi vain yksi vaihtoehto

Kuva: Getty Images