Meksikon GP -viikonloppu sisälsi runsaasti keskustelunaiheita. SuomiF1-sivuston toimitus listasi tuttuun tapaan kolme kovaa ja kolme huonoa suoritusta.

Lue aiempien kisojen topit ja flopit täältä

MM-pistetaulukko Meksikon GP:n jälkeen

TOP #1

Lewis Hamilton ja Mercedes ovat viittä vaille maailmanmestareita. Jälleen. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Lewis Hamilton. Kisan ykkönen ansaitsee kärkipaikan myös minun kirjoissani. Tätä kisaviikonloppua ei muisteta hänen häikäisevästä nopeudesta, vaan siitä, että tosipaikan tullen hän teki kaiken oikein. Startissa kova mutta reilu ote oli avaintekijä uran 83:een osakilpailuvoittoon. Piti kisassa renkaistaan huolen esimerkillisesti, tuoden kuudennen MM-pokaalin jo lähes varmasti palkintokaappiin.

Tällaisia vaurioita Lewis Hamiltonin auto kärsi Verstappen-osumassa – britti esitteli autoaan kameralle kisan jälkeen

Tuukka Hyttinen: Mercedes. Saksalaistallin taktiikka varmisti Hamiltonille voiton kisassa, jota brittitähden ei pitänyt voittaa. Ferrari näytti jo perjantaista saakka aivan ylivoimaiselta vauhtinsa osalta, mutta niin vain vetivät hallitsevat mestarit taas paremman strategian hihoistaan.

Juuso Koivumäki: Mercedes. Talli veti jälleen kerran pisimmän korren radalla, jossa vauhdin ei pitänyt olla kilpailijoiden tasolla. Mercedes on tiiminä tällä hetkellä selvästi muiden edellä ja pystyy voittamaan, vaikka auto ei aina radalla paras mahdollinen olisikaan.

Mercedes-pomo myönsi voittostrategian olleen tuuripeliä: ”Se oli täysi kokeilu”

TOP #2

Juuso Taipale: Sergio Perez. Kotiyleisön suuri suosikki nappasi ”B-ryhmän” voiton, ja vieläpä tyylikkäällä ajolla! Kaikin puolin esimerkillinen suoritus meksikolaiskuljettajalta.

Tuukka Hyttinen: Valtteri Bottas. Nastolalaislähtöiselle Mercedes-pilotille on nostettava hattua sunnuntain puhteestaan. Lauantain raju ulosajo olisi horjuttanut varmasti monen kuskin itseluottamusta ja henkistä preesensiä tavalla, josta ei toivuttaisi aivan hetkessä. Bottas keräsi kuitenkin itsensä ja ajoi komeasti palkintokorokkeelle. Mainio esitys vaikeista lähtökohdista huolimatta.

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottas. Suomalaiskuski keräsi itsensä hienosti aika-ajon ulosajosta kilpailuun. Kuudennesta ruudusta nousu kolmanneksi oli loistava suoritus. Maksimisuoritus lähtöpaikkaan nähden.

TOP #3

Juuso Taipale: Sebastian Vettel. Saksalaisesta ei ollut lopulta Mercedesten uhkaajaksi, mutta vahva ja virheetön kisa toi väkevän kakkossijan. Vettelin suoritus oli enemmän kuin kelvollinen.

Tuukka Hyttinen: Sergio Perez. Racing Point -kuski ylsi todella vakuuttavaan suoritukseen kotiyleisönsä edellä. Hieno puolustustaistelu Daniel Ricciardon rankan paineen alla toi pistesijan mylvivän meksikolaiskansan edessä. Tämä saavutus jää varmasti Perezin mieleen.

Juuso Koivumäki: Sergio Perez. Meksikolaiskuljettajalta upea nousu pisteille kotiyleisönsä edessä. Perez on pyyhkinyt lattiaa koko kauden ajan tallikaverillaan Lance Strollilla, ja osoitti jälleen vahvoja otteita.

Sergio Perez esiintyi kotiyleisensä edessä upeasti. Kuva: Getty Images

FLOP #1

Juuso Taipale: McLaren. Erinomainen vauhti harjoituksissa ja aika-ajoissa, mutta kilpailu meni täydellisesti vihkoon. Vauhti ei ollut parhaalla mahdollisella tasolla, mutta erityisesti Lando Norriksen kisan pilaaminen epäonnistuneella renkaankiinnityksellä ansaitsee risuja kahmalokaupalla. Varsinkin, kun kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta.

Tuukka Hyttinen: Ferrari. Italialaistalli hävisi jälleen kerran taktisen taistelun päävastuksiaan Mercedestä vastaan. Vaikka tuplavoitto oli otettavissa, onnistuivat maranellolaiset lahjoittamaan taas voiton Hamiltonille varikkostrategiallaan. Vaikka Vettel ylsikin toiseksi, oli Hamiltonin auto pahasti vaurioitunut. Ferrarille olisi ollut tarjolla niin paljon enemmänkin, ettei Meksikon viikonloppua voida pitää minään muuna kuin epäonnistumisena.

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Käsittämättömän surkea viikonloppu mahtavan kauden ajaneelle hollantilaiselle. Verstappen pilasi kisansa hölmöllä sukelluksella Bottaksen sisäpuolelle, missä rikkoi takarenkaansa. Kaiken kruunasi aika-ajossa keltaisten lippujen aikana täydellä kaasulla painaminen.

LUE MYÖS: Max Verstappenin ylimielinen käytös lehdistötilaisuudessa kuohuttaa, näin tiukka sananvaihto eteni: ”Noh, hylätkää sitten kierrokseni”

FLOP #2

McLaren munasi kisansa. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Max Verstappen. Risuja tulee ennen kaikkea miehen käytöksestä aika-ajojen jälkimainingeissa. Herranen aika, mies olisi lähtenyt paalulta jos olisi osannut pitää suunsa kiinni! Kuten internetissäkin, aina ei tarvitse avata suutaan omaa (muka) ylivertaisuutta esittäessään. Kisatapahtumat olivat harmittavia kilvanajotilanteita, pelastusajo oli mainio.

LUE MYÖS: Näkökulma: Max Verstappen, turpa tukkoon! Olet kuin Ayrton Senna – niin hyvässä kuin pahassa

Tuukka Hyttinen: McLaren. Brittitalli tunaroi Lando Norrisin varikkopysähdyksen niin uskomattomalla tavalla, ettei uskoisi tallin olevan vahvasti kiinni keskikastin herruudessa. Möhläilyjä varikkopysähdysten kanssa on sattunut niin usein ennenkin, että McLarenin varikkomiehistö taitaa kaivata ylimääräisiä harjoituksia.

Juuso Koivumäki: Ferrarin strategia. Ferrari ampui jälleen kerran itseään jalkaan surkealla strategiallaan. Mattia Binotto sanoi Meksikon GP:n alla, että tallin olisi käännettävä paalupaikkoja hiljalleen myös voitoiksi. Tällä menolla se ei ole toteutumassa.

FLOP #3

Juuso Taipale: Haas. Vain Williams on tällä hetkellä huonompi, ja sekin vain marginaalisesti. Katastrofi.

Tuukka Hyttinen: Alfa Romeo. Meksikon GP voidaan kirjata jo varsin muhkeaksi paisuneeseen listaan viikonlopuista, joista Alfa Romeolle ei jäänyt mitään käteen. Antonio Giovinazzin pistetaisto munattiin hämmentävällä mokalla renkaiden vaihdossa varikolla, eikä Kimi Räikkönen päässyt autollaan edes maaliin saakka.

Juuso Koivumäki: McLarenin varikkotyöskentely. Lando Norriksen kilpailu meni piloille surkean varikkotyöskentelyn takia. Vaikka valmistajien MM-sarjan nelossija onkin aika varmasti McLarenin, on tallin petrattava varikkotyöskentelyä. Renkaanvaihto-ongelma ei ollut ensimmäinen laatuaan tälle kaudelle.

Kuva: Getty Images