Mika Salon komea, 110 GP-startin mittainen F1-ura käynnistyi loppukaudesta 1994. Debyytti oli kuitenkin hyvin lähellä tapahtua jo aiemmin.

Tänään torstaina ilmestyneessä elämäkerrassaan Mika Salo – elämäni (Readme) suomalaistähti käy lävitse uraansa, antaen uusia lisäyksiä miehen jo ennestään värikkääseen uraan.

Uutisoimme aiemmin Salon antamat lisätiedot rattijuopumukseensa vuonna 1990. Salo muistelee kirjassa myös lukuisia hurjia onnettomuuksia, joista osat olivat lähellä viedä mieheltä hengen ja kävelykyvyn.

[readmore from=”salo mika”]

Kisattuaan Japanissa kolme vuotta Salo oli luonut itselleen maineen hyvänä kuljettajana, eikä palkassakaan ollut valittamista. F1-haaveet olivat kuitenkin hautautumassa, kunnes Salon hyvä ystävä Eddie Irvine toheloi.

Itse Japanista formula ykkösiin tiensä raivannut irlantilainen aiheutti kauden 1994 avauskilpailussa Brasiliassa hurjan joukkokolarin, josta Jordan-kuskille lätkäistiin kolmen kilpailun mittainen ajokielto.

Kauden toinen osakilpailu ajettiin ensimmäistä kertaa Japanissa Aidan moottoriradalla. Jordan kaipasi radan metkut osaavaa kuljettajaa, ja Salon nimi nousi esille.

Tallipomo Eddie Jordan lähestyi Saloa, mutta ongelmaksi muodostui Salon palkan Japanissa maksava rengasmerkki Yokohama.

– Eddie halusi minut silloin sinne, mutta en päässyt irti sopimuksistani Japanissa. Kyllä siitä vääntöä käytiin. Yokohaman tiimi ei vaan suostunut siihen, että olisin mennyt F1:siin. Paikan Aidan kisaan sai silloin Aguri Suzuki, jolla oli eniten rahaa.

Vuosi eteni, ja Salo uskoi F1-saumansa menneen. Sitten Salo vastasi puhelimeen, jonka toisessa päässä oli Lotus-tallin päällikkö Peter Collins.

– Collins muisti minut sieltä F3-ajoilta, vaikka ei ollut missään yhteydessä silloin koko aikana neljään vuoteen. Hän muisti, että olin suht’koht hyvä ja sanoi, että olisin paras siihen kisaan. Tiedusteltuaan hän ilmoitti, että jos pääsisin ajamaan, kisa olisi sitten viikkoa myöhemmin.

Talousvaikeuksiin ajautunut talli kaipasi osaavaa, mutta myös rahaa talliin tuovaa kuljettajaa. Salo lupasi hoitaa asian, ja paria päivää myöhemmin hän tapasi Collinsin legendaarisen Aku Ankka -repun kanssa. Siitä alkoi miehen pitkä ja värikäs ura F1-kuljettajana.

Mika Salo – elämäni, julkaistaan tänään torstaina 26.9. Kursivoidut kohdat ovat lainauksia kirjasta. Kirjan on kirjoittanut formuloiden veteraanitoimittaja Heikki Kulta.