SuomiF1 arvioi Italian GP:n topit ja flopit: Sebastian Vettelin pää pölkyllä, Mersulta suvereenia suorittamista

© Kuva: Getty Images

Ferrarin Charles Leclerc otti toisen peräkkäisen voittonsa F1-sarjassa, kun monacolainen juhli Italian GP:n voittoa Ferrarin kotiradalla. Mercedeksellä puolestaan Valtteri Bottas kavensi hitusen Lewis Hamiltonin MM-johtoa olemalla brittikuskin edellä toisena. Lue kisaraportti täältä.

SuomiF1-sivusto jakaa omat risut ja ruusut kauden neljännestätoista kisaviikonlopusta.

Lue aiempien kisojen topit ja flopit täältä

MM-pistetaulukko Italian GP:n jälkeen

TOP #1

Juuso Taipale: Charles Leclerc. Ketsuppipullo on poksahtanut auki. Monacolaiskuljettaja sementoi viimeistään nyt asemansa italialaistallin uutena kultapoikana. Voi vain kuvitella, miltä voitto Monzassa Ferrarilla tuntuu.

Ja olihan mies radalla viikonlopun paras kuljettaja. Mersut yrittivät painostaa, mutta Leclerc ei taipunut. Bravissimo!

Juuso Koivumäki: Renault. Ranskalaistallin vauhti Monzan pitkillä suorilla oli suorastaan loistavaa. Antoi näpäytyksen McLarenille, jonka suunnasta annettiin risuja Spassa Renaultin moottorille. Sijat neljä ja viisi jättipotti tallille.

Tuukka Hyttinen: Charles Leclerc. Loistava suoritus Ferrarin kotiyleisön edessä. Leclerc osoitti jälleen kykynsä sietää painetta kärjessä ajaessaan Lewis Hamiltonin ja Valtteri Bottaksen hyökkäyksiltä puolustautuessaan.

Renault loisti ja keräsi ison potin pisteitä Italian GP:stä. Kuva: Getty Images

TOP #2

Juuso Taipale: Renault. Kauden parhaaseen pistepottiin vaadittiin kärkitallien epäonnea, mutta tilaisuus avautui kaikille. Renault käytti tilaisuutensa maksimaalisesti hyväkseen, ajaen vihdoinkin sellaisen tuloksen, jota siltä on läpi kauden odotettu. Ero eteenpäin oli suuri, mutta kuka sitä enää muistaa pistesaraketta katsottaessa?

Juuso Koivumäki: Charles Leclerc. Taisteli välillä hyvinkin aggressiivisesti Lewis Hamiltonia vastaan, mutta sitä F1 tarvitseekin. Ansaittu voitto nuorelle monacolaiselle.

Tuukka Hyttinen: Renault. Ranskalaiset hyödynsivät kauden parhaan tilaisuutensa kunnon pistepottiin. Tällä kertaa ei pettänyt tekniikka eikä kuskikaksikon pinna. Hatunnoston arvoinen suoritus kokonaisuutena.

Ferrari-fanien ilo räjähti ylimmilleen Italian F1-kisan kotivoitosta

TOP #3

Juuso Taipale: Sergio Perez. Jälleen hivenen näkymätön, mutta väkevä ajosuoritus. Takajoukoista startannut meksikolainen toi Racing Pointille kuusi MM-pistettä takoen tulosta. Mies on kypsynyt varmaksi rattimieheksi, toivottavasti kukaan ei enää pidä häntä takavuosien kaltaisena koheltajana.

Juuso Koivumäki: Mercedes. Vaikka isoin potti jäi saavuttamatta, maksimoi Mersu tuloksen Ferrarille vahvalla Monzan radalla. MM-johto kasvoi entisestään, ja jopa kaksoisvoittokin olisi ollut ehkä vähän paremmalla tuurilla mahdollinen. Talli osoitti jälleen kerran, miksi se on aivan ylivoimainen sarjassa tällä hetkellä.

Tuukka Hyttinen: Lewis Hamilton. F1-sarjan hallitseva maailmanmestari haastoi sunnuntain kisassa Leclerciä väkevästi, vaikka menettikin mahdollisuutensa paalupaikkaan lauantain aika-ajofiaskossa. Brittitähden hyökkäys oli selvästi Bottaksen vastaavaa vaarallisempi, vaikka ohitusta kumpikaan Mercedes-kuskeista ei lopulta saanutkaan aikaan.

FLOP #1

Juuso Taipale: Aika-ajojen päätösminuutit. Ei unohdeta tätä pöyristyttävää kaksiminuuttista. Pidän F1-sarjassa sen taktisuudesta, ja ymmärrän täysin sekä talleja että kuljettajia tässä tilanteessa. Mutta fanien, koko homman rahoittajien, silmissä tämä pelleily ei ole hyväksyttävissä.

Onneksi meillä on ratkaisu. Ehkä jo ensi kaudeksi.

Näkökulma: Vauhdittaako eilinen fiasko F1-sarjan kaavailemaa mullistusta? ”Fanit ottaisivat taatusti iloiten vastaan”

Juuso Koivumäki: Sebastian Vettel. Saksalaiskuljettaja vaeltaa tällä hetkellä täysin varjoissa. Ei pärjää Leclercille alkuunkaan ja käsittämätön aivopieru itse kilpailussa. Vettelin tämän vuoden otteet muistuttavat miehen viimeistä Red Bull -vuotta Daniel Ricciardon tallikaverina.

Heikot suoritukset oikeasti nopeiden tallikaverien rinnalla herättää kysymyksen, voittiko saksalainen mestaruutensa vain ja ainoastaan loistavan auton ansiosta?

Näin Sebastian Vettel perusteli omaa hölmöilyään Italian GP:ssä

Tuukka Hyttinen: Sebastian Vettel. Nelinkertainen maailmanmestari sortui jälleen aivan käsittämättömään sähläykseen. Ajoittain saksalaisen tunarointia paineen alla katsellessa on ihmeteltävä, kuinka mies onnistuikaan voittamaan mestaruutensa. Onko aika ajanut näin rajusti Ferrari-tähdestä ohi?

Sebastian Vettel hölmöili itselleen rangaistuksen Italiassa. Kuva: Getty Images

FLOP #2

Juuso Taipale: Sebastian Vettel. Vettel oli toiseksi paras Ferrari Monzassa. Jos oli saksalaisen tulostaso itsessään heikkoa, nappaa mies paikan floppisijalta viimeistään typerän radallepaluu-liikkeensä ansiosta. Keskellä kovavauhtista mutkaa auto poikittain, vaikka kohti tulee auto kovaa vauhtia? Herätys Seb!

Kilpailukielto kuumottavan lähellä – Sebastian Vettelin rangaistuspistekertymä surullista katsottavaa

Juuso Koivumäki: Alfa Romeo. Talli pilasi Kimi Räikkösen kisaviikonlopun lopullisesti rengassähläyksellä. Miten on edes mahdollista, että talli laittaa autoon väärät renkaat heti startissa? Tällaista ei saisi tapahtua.

Tuukka Hyttinen: Aika-ajojen ylitaktikointi. Lauantain Q3-session loppuhetkillä nähty farssimainen näytelmä oli suorastaan naurettavaa katseltavaa. Joskus taktiikkapelit- ja kikkailut menevät kaikessa nerokkuudessaan niin pitkälle, että ne kiertävät kokonaisen ympyrän takaisin järjettömyyden puolelle. Näin kävi viikonloppuna Italiassa. Toivottavasti sama ei enää toistu hetkeen.

Kimi Räikkösellä oli vaikea viikonloppu Monzassa. Kuva: Getty Images

FLOP #3

Juuso Taipale: FIA. Kattojärjestön epäkiitollisena tehtävä on pestä melkoinen kasa jälkipyykkiä, jälleen kerran. Kisasta pientä kitinää aiheuttivat kuljettajien ajoliikkeet, mutta suurimmat parranpärinät syntyivät lauantaina. Aika-ajojen tapahtumien ja tuomarityöskentelyn lisäksi FIA leikki kuljettajien turvallisuudella Parabolica-mutkan ”makkaroiden” kanssa.

Onneksi Alex Peroni käveli itse pois tästä kauhukolarista, vaikka myöhemmin hänellä onkin raportoitu olevan murtuma selkärangassaan.

FIA poisti turvakorokkeet mutkasta välittömästi, mutta tosiasiassa niitä ei olisi pitänyt koskaan asentaakaan.

Juuso Koivumäki: Aika-ajot. Farssi on ainoa sana, joka kuvaa lauantain pelleilyä. Jatkossa näitä voitaisiin estää esimerkiksi MM-sarjan mukaisella ajojärjestyksellä aika-ajossa. Monzassa nähty kyttäily ei palvele ketään.

Tuukka Hyttinen: Alfa Romeo. Vaikea ymmärtää, miten miljoonilla euroilla operoiva F1-talli onnistuu töppäämään niinkin yksinkertaisen asian kuin oikeilla renkailla starttaamisen kisaan. Alfa Romeo pilasi Kimi Räikkösen kisan ennen aikojaan naurettavalla mokallaan.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.