F1-sarja ampui itseään tehokkaasti jalkaan eilisen aika-ajosekoilunsa myötä. Mutta ehkä tästä voi seurata isossa kuvassa jotain hyvää.

Monzan tapahtumat ansaitsevat oikeutetusti termin ”fiasko” osakseen. Vetoapukikkailun myötä faneilta ja kuskeilta riistettiin loppuhetkien kliimaksi. Kun kukaan ei halunnut olla kärsijä, kärsivät lopulta kaikki.

Refleksit pelastivat – Lewis Hamilton oli hyvin lähellä rysäyttää hidastelleen auton perään – katso video

”Ei muutu ennen kuin joku kolaroi” – Lewis Hamiltonilla synkkä ennuste aika-ajotaktikoinnille

Ketä tästä pitäisi syyttää? Itse osoittelisin syyttävällä sormellani talleja. Rata oli vapaasti käytettävissä koko ajan, mutta tiimien neuroottinen tarve pyrkiä optimoimaan kaikkea mahdollista johti lopulta tilanteen täydelliseen epäonnistumiseen. Tallit ansaitsivatkin saada näpeilleen, harmi, että lokaa niskaansa saa koko sarja.

[readmore from=”italian gp”]

Nykymuotoinen aika-ajoformaatti on pääosin erinomainen. Parhaimmillaan se toimii juuri kuten sen pitääkin, tarjoten kliimaksin helposti esitettävänä televisio-ohjelmana. Yksitellen radalla ajamiset ja tunnin sessio, jossa tapahtui vain päätösminuuttien aikana, eivät tässä pärjää.

Monzassa formaatti ei ole kuitenkaan koskaan toiminut täydellisesti. Ehkäpä sarjan omistava Liberty Media voisi tulevaisuudessa muuttaa formaattia, jolla lähtöruudut ratkotaan Italiassa?

Kuuntele: Sebastian Vettel piikitteli Ferraria aika-ajokatastrofin jälkeen

Omistajataho ja kansainvälinen autoliitto FIA ovat puhuneet kartoittavansa vaihtoehtoisia ja kertaluonteisia kokeilevia sessioita tulevilla kausilla. Paluu yhden yrityksen flat out -kierroksiin toimisi Monzassa taatusti.

F1-fanit ovat tunnetusti muutoksia voimakkaasti vastustavaa kansaa. Tämän he ottaisivat kuitenkin takuuvarmasti iloiten vastaan.