Justin Wilsonin nimi ei välttämättä sano satunnaiselle F1-fanille paljoakaan. Tällä päivämäärällä vuonna 2015 IndyCar-sarjan onnettomuudessa menehtynyt britti erottuu silti monien kaltaistensa joukosta erikoisella ja kertomisen arvoisella tarinallaan.

Wilsonin taistelu F1-kuljettajaksi toimii erinomaisena motivaation lähteenä kaikille, jotka kokevat suuria vastoinkäymisiä unelmaa jahdatessaan. Ongelmat on tehty selätettäviksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Justin Wilson Minardin ratissa 2003. Kuva: Getty Images

Wilsonin lahjakkuus kilpa-ajajana oli kiistaton. Hän voitti Formula 3000 -sarjan mestaruuden vuonna 2001 ylivoimaisesti sellaisten kuljettajien kuin Mark Webberin ja Sebastien Bourdaisin nenän edestä. Formula 2 -sarjan edeltäjäluokasta tie ei oikeastaan voinut viedä eteenpäin muualle kuin kuninkuusluokkaan.

193 senttimetrin vartalolla varustettu Wilson ei tuosta vain sujahtanut pienempikokoisille kuskeille suunniteltuihin F1-autoihin

Tallipaikan esteeksi näytti muodostuvan kuitenkin brittikuskin mitta. 193 senttimetrin vartalolla varustettu Wilson ei tuosta vain sujahtanut pienempikokoisille kuskeille suunniteltuihin F1-autoihin. Paikka Jordan-tallissa meni sivu suun, koska talli ei kyennyt, tai halunnut, rakentaa uutta autoa, joka olisi mitoitettu Wilsonille sopivaksi.

Kyse ei ollut siitä, etteikö auton rakentaminen suurempikokoiselle kuljettajalle olisi mahdollista. ”Mahdoton” ei sovellu sanana F1-maailmaan, mutta ongelmaksi muodostui erikoisvarustellun auton hinta.

[readmore from=”historia”]

Wilson ei halunnut luovuttaa F1-unelman suhteen. Niinpä hän kehitti taustajoukkoineen uuden tavan kerätä rahoitusta tallipaikan saamiseksi.

Joukkorahoitus on tätä nykyä kuuma trendi start up-maailmassa, mutta vielä vuosituhannen alussa se oli erikoinen bisnesmalli. Wilson oli tämän asian suhteen uranuurtaja.

Sen sijaan, että Wilson olisi ruinannut rahaa perinteiseen tapaan yhteistyökumppaneilta, kääntyi hän tavallisten fanien puoleen. Hän myi osuuksia itsestään kaikille halukkaille. Minimissään 500 punnan sijoituksella kuka tahansa sai osuuden Wilsonista ja sitä kautta tulevaisuudessa koettavista mahdollisista lisätuloista.

Uusi, erikoinen ja rehellinen tapa puri kansaan. Wilson keräsi 1,2 miljoonan punnan rahoituksen, joka avasi ovet Minardin kisakuljettajan pestiin.

Italialaistalli oli sympaattinen, mutta valitettavan kilpailukyvytön talli. Se ei kuitenkaan haitannut Wilsonia, joka tarvitsi vain näytönpaikan.

Muistatko vielä F1-peränpitäjän Minardin? Ylistyslaulu ”kaikkien rakastamalle sympaattiselle häviäjälle”

Wilson väläyttelikin osaamistaan, pistäen arvostetun tallikaverinsa Jos Verstappenin erittäin tiukoille alkukauden kilpailuissa. Miehen lahjakkuus ei ollut mikään salaisuus F1-varikolla, joten kun jaguar kaipasi korvaajaa vaisun kauden ajaneelle Antonio Pizzonialle, osui valinta ansaitusti Wilsoniin.

Harppauksen häntäpäästä keskikastiin ottanut Wilson ajoi kauden viisi viimeistä kilpailua Jaguarilla, napaten uransa ensimmäisen ja ainoaksi jääneen MM-pisteen USA:n osakilpailussa. Kauden päätteeksi Jaguar jätti kuitenkin Wilsonin suureksi pettymykseksi miehen sopimuksen uusimatta, kun Christian Klienin sponsorirahat painoivat vaakakupissa Wilsonin lahjakkuutta enemmän.

Jaguarin F1-tarina – muistatko ”Ison Kissan” F1-sekoilun? Surkea johtaminen tuhosi koko projektin

Wilson Jaguarin ratissa. USA:n GP:stä mies nappasi uransa ainoan MM-pisteen. Kuva: Getty Images

Wilson suuntasi matkansa rapakon taakse. Hänestä tuli seuraavina vuosina ChampCarin ja sitä seuranneen IndyCar-sarjan vakiomenestyjä, ja menestystä irtosi myös Daytonan 24 tunnin kilpailusta.

Mies sai Amerikassa lempinimen ”badass Wilson”, joka on pieni vitsi, sillä hän ei vihoitellut kenellekään. Hän oli niitä harvoja kuljettajia, josta pitivät sekä kollegat että fanit.

Kaudella 2015 Wilson ajoi enää muutamia keikkakilpailuja Andretti Autosportin tallissa. Kauden kolmanneksi viimeisessä kilpailussa Mid-Ohiossa hän ajoi toiseksi.

Seuraavassa kilpailussa Poconossa hän ei nähnyt ruutulippua.

Hurjalla ovaaliradalla ajetun kilpailun päätöskierroksilla tapahtui onnettomuus, jonka seurauksena toisesta autosta irronnut nokkapala osui yli 300 km/h tuntivauhdissa edenneen Wilsonin päähän.

Välittömästi tajuntansa menettäneen Wilsonin auto ajautui seinään pysähtyen radan varteen. Pelastushenkilökunta riensi paikalle aloittaen aputoimet, mutta koomaan vaipunut Wilson ei koskaan herännyt. Seuraavana päivänä, 24. elokuuta 2015, Justin Wilson poistui keskuudestamme.

Wilsonin kuolema järkytti koko moottoriurheilumaailmaa. Sekä IndyCar- että F1-väki kunnioitti lempeän jättiläisen muistoa monin tavoin onnettomuutta seuranneena kisaviikonloppuna.

Wilson osoitti suuruutensa muita ihmisiä kohtaan vielä kuolemansa jälkeenkin. Elinluovutuksen ansiosta hän auttoi pelastamaan kuuden muun ihmisen hengen vielä kuolemansa jälkeen.

Wilsonin nimi nousee uutisoinnissa tasaisesti esille uutenavuotena. Mies asetti eläessään Twitter-tilinsä lähettämään uudenvuodentoivotukset ajastettuna, minkä ansiosta mies puhuu ”haudan takaa” faneilleen. Kuolleen formulakuskin Twitter heräsi eloon – veli paljastaa syyn: ”En tiedä kauanko tämä jatkuu”

Lue lisää SuomiF1-sivuston historia-artikkeleita täältä!

Kuva: Getty Images