Rallicrossin MM-sarjan tämän kauden seitsemäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Kanadassa. Vuonna 2014 sarjan MM-kakkoseksi ajanut Toomas Heikkinen uskoo, että viikonlopun päätteeksi nähdään suomalaisjuhlat.

– Toivottavasti saamme jatkoa hyvälle suomalaismenestykselle. Odotan, että näemme Niclas Grönholmin voiton ja sen näkyvän tällä kertaa ihan tv-kameroissa, hän sanoo viitaten siihen, että Grönholmin uran ensimmäinen MM-voitto tuli Norjan Hellin osakilpailussa tuomariston päätöksellä Grönholmin ajettua ensin finaalissa kolmanneksi.

Viasatin ja Viaplayn asiantuntijakommentaattorina toimiva ja uudessa TitansRX-sarjassa toisena oleva Heikkinen kehuu Grönholmin edustaman GRX Taneco-tiimin työtä Hyundain rallicross-auton kehityksessä.

– Hyundait ovat olleet hyvässä vauhdissa, ja se on paras auto tällä hetkellä. Sillä on pystytty hyvin taistelemaan tehdas-Peugeoteja ja -Audeja vastaan. Siinä näkyy varmasti Marcus Grönholmin oma kokemus. Heidän budjettinsa ei ole megalomaaninen, mikä tarkoittaa, että se on pystytty käyttämään fiksusti ja autosta tekemään nopein kilpuri. Toiminta on ollut fiksua. Auton toimintaperiaate pohjautuu Hyundain WRC-autoon, ja kun sellainen tehdään, ovat perusasiat aina kunnossa. Nyt sen kehittämisessä on pystytty keskittymään vauhtiin ja suorituskykyyn, Heikkinen linjaa SuomiF1-sivustolle.

Grönholm on MM-sarjassa neljäntenä. Eroa kärjessä olevaan Kevin Hanseniin on 35 pistettä. Grönholm on joutunut antamaan kärjelle kahden kisan poissaolon verran tasoitusta sairastelujen takia. Grönholm on saalistanut sarjan eniten pisteitä ajettua kilpailua kohden.

Kevin Hansenin takana tulee sarjassa kuuden pisteen takamatkalla ruotsalaisen isoveli Timmy Hansen. Tällä on alla kaksi alavireistä ja kuudennet sijat tuonutta kisaa Norjassa ja Ruotsissa.

– Timmy Hansen ja Andreas Bakkerud olivat ennakkosuosikkeja ennen kauden alkua, ja heillä on vieläkin mahdollisuudet maailmanmestaruuteen. Timmy Hansenin suorituskyky on kuitenkin ailahdellut. Ei ole tullut sellaisia viikonloppuja, joita pitäisi pystyä rakentamaan, että hän ajaisi erävoitosta erävoittoon, semifinaaleissa ja finaaleissakin. Tasaista varmuutta ei ole löytynyt, Heikkinen sanoo MM-sarjan kärkitaistelusta.

Se, että Hansenin veljeksistä nimenomaan nuorempi Kevin johtaa sarjaa, on pieni yllätys rallicrossia seuraavalle väelle.

– Isoveli on ollut nopeampi, mutta pikkuveli on ollut fiksumpi. Hän ei ole ryntäillyt, vaan suorittaminen on ollut varmempaa. Hän on pystynyt napsimaan enemmän pisteitä. Hansenin veljeksille on tarjottu mestaruutta, kun Niclas on sairastellut ja Andreas Bakkerudin vauhti on ollut hakusessa. Olisin odottanut, että he olisivat olleet vielä vahvempia, ja että pisteitä olisi vielä nykyistä enemmän kuin Niclaksella, tuumaa Heikkinen.

Kanadan rata Trois-Riviersissä on mielenkiintoinen.

– Rata on hienoa ja todella erikoinen. Se on rakennettu vanhan moottoriradan päälle. Siellä on koko sarjan pisin suora, jolla nopeudet nousevat 210-220 kilometriin tunnissa. Siihen heti perään 90 asteen mutka, joka tuo kisaan hyvän mausteen. Sitten alkaa syheröinen ja pehmeä soraosuus, ja seinät ovat lähellä. Tämä tekee startin yhdeksi sarjan mielenkiintoisimmista, Heikkinen opastaa.

Rallicrossin Kanadan MM-osakilpailu nähdään Viasat Urheilu -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa sunnuntaina kello 21.00. Toomas Heikkinen toimii lähetyksen asiantuntijakommentaattorina.