Näkökulma: Naisten oma formulasarja rikkoo moottoriurheilumaailman kultaista sääntöä – ja hyvä niin, sillä sarja tekee suuren palveluksen kilpa-autoilulle

© Kuva: Getty Images

Pelkästään naisille tarkoitettu formulasarja W Series on saanut osakseen paljon mediahuomiota, mutta kaikki hype ei ole ollut positiivista. SuomiF1-sivuston toimittaja Juuso Taipale huomauttaa sarjan palvelevan suurempaa tarkoitusta tasa-arvon kentällä.

Tänä viikonloppuna se vihdoinkin alkaa. Uuden korkean profiilin kilpa-autosarjan lanseeraus on aina jännittävä asia. W Series on erityisen kiinnostava, sillä sarja rikkoo moottoriurheilun hienoa kultaista sääntöä. Koskaan aiemmin kuljettajia ei ole eroteltu sukupuolen perusteella.

Tämä asia on saanut monelta kovaa kritiikkiä, ja täysin ymmärrettävästi. Nykyajan tasa-arvokeskustelun aikana on hyvin erikoista, että kaikki tasaveroisesti huomioiva asia halutaan muokata uusiksi.

Kun sarjan perustamisesta ilmoitettiin, moni takertui tähän. Myös minä. Näin voimakkaasti puin asiaa viime syksynä. LUE: Näkökulma: Pelkästään naisille tarkoitettu formulasarja on keskisormi tasa-arvolle – naiskuskien parempi asema rakennetaan täysin toisista palikoista

Kriittisesti naisille tarkoitettuun formulasarjaan suhtautui aikoinaan myös Emma Kimiläinen. Näin hän kommentoi asiaa haastattelussani 2015. LUE: SuomiF1-sivuston haastattelussa Emma Kimiläinen, osa 2: ”Naisten oma sarja vain vahvistaisi stereotypioita naisten huonommista ajotaidoista”

Ja nyt hän on kuitenkin mukana sarjassa. Minulle ja Emmalle yhteistä on se, että olemme molemmat tajunneet sarjan todellisen tarkoituksen.

W Seriesin ei ole tarkoitus olla päätähtäin naiskuskeille. Sen on tarkoitus toimia kannustimena ja esimerkkinä tulevaisuuden nuorille kuljettajille, jotka ovat vielä nuoria tyttöjä.

Kaikilla nuorilla on tasa-arvoiset lähtökohdat nousta moottoriurheilun huipulle tai edes tehdä siitä ammatti vain paperilla. Tälle toimii perusteena silkka matematiikka. Lajin pariin ajautuu enemmän poikia, ja siksi tuhannesta huipulle pääsevästä ”kaksilahkeinen” on todennäköisempi vaihtoehto.

Tätä W Series haluaa korjata.

Nuoret tytöt saavat sarjan kautta esikuvia, josta he voivat ottaa mallia omaa uraa rakentaessaan. Omaa sukupuolta edustava kuljettaja on varmasti samaistuttavampi roolimalli.

Painotin näkökulmassani oikean keinon tyttöjen houkuttelemiseksi moottoriurheilun pariin piilevän juniorityössä ja lajin houkuttelevammaksi tekemisessä. En tajunnut vielä tuolloin, että W Series on juuri vastaus tähän vaatimukseen.

On lopulta koko moottoriurheilumaailman kannalta parasta, että lajia harrastaa niin moni nuori ihminen kuin mahdollista. Jos W Series on se avain, joka avaa oven tyttöjen laajamittaiselle mukaantulolle moottoriurheilun pariin, on se hieno asia!

Naisille tarkoitettu W Series saa sinivalkoisen formulaäänen – Matti Kyllönen ja JJ Lehto selostavat Emma Kimiläisen otteita!

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.