SuomiF1-sivuston haastattelu moottoriurheilija Emma Kimiläisen kanssa saavuttaa toisen ja viimeisen osansa.

Edellisessä osassa Kimiläinen kertoi mietteensä muun muassa formula ykkösten nykytilanteesta. Toisessa osassa pureudutaan syvemmin moottoriurheilun kruununjalokiven ja naisten väliseen suhteeseen.

Tänä vuonna on puhuttu paljon naisten asemasta lajissa. Oman sanansa ovat kertoneet niin Carmen Jorda, Susie Wolff, Claire Williams kuin myös Bernie Ecclestone Onko naisen mielestäsi vaikeampi edetä moottoriurheilumaailmassa? Oletko itse kokenut mitään ongelmia?

Itse huomaan jatkuvasti edelleen, että ennakkoluuloja riittää ja epäilijöitä on paljon, mutta kunhan ne eivät ole lähimpiä työkavereitasi tiimissä, kuten esimerkiksi insinööri, niin sillä ei ole väliä. Omilla näytöillä pystyy murtamaan ennakkoluuloja ja iskemään luun kurkkuun epäilijöille.

Toki tilanne ei ole 23 vuoden aikana, jolloin olen ajanut, hirveästi muuttunut sen suhteen, että joka kerta kun uuteen sarjaan menee, saa todistaa osaamisensa uudelleen ja uudelleen, mutta sellaiseen on tottunut. Jos se häiritsisi minua, enkä osaisi kääntää sitä voimavarakseni latautumiseen, niin olisin jo lopettanut. Mikään ei ole maukkaampaa kun todistaa nimenomaan teoilla ihmisten ennakkoluulot vääriksi. Naiskuskeilla pitää olla vaan todella kova itseluottamus ja tietotaitoa kannattaa kartuttaa itse. Pitää kerätä jatkuvasti tietoa ylös, millaiset säädöt sopii juuri omaan ajotyyliin, riippumatta autosta, ja siten on tarvittaessa niskan päällä, jos ongelmia luottamuksen suhteen tulee esimerkiksi insinöörin ja kuljettajan välillä. Ja näin uraa taaksepäin katsoessa voi myös todeta, että ihmiset, jotka uskovat vilpittömästi osaamiseesi, kannattaa pitää lähellä ja raahata mukana sarjasta toiseen.

Miten tilannetta voisi mielestäsi korjata? Oletko esimerkiksi itse halukas auttamaan tulevaisuuden naiskuljettajia jollain keinoin?

Tilanne ei korjaannu muulla kuin näytöillä. Niitä tarvitaan lahjakkailta naiskuljettajilta, joka tarkoittaa sitä, että useampien tyttöjen pitäisi myös aloittaa lajin parissa. Lajia pitäisi esitellä enemmän myös tytöille ja uskon, että niin tulemme varmasti myös tekemään AKK:n kanssa. Jos haluaa olla mukana suvaitsevassa lajissa, ei kannata lähtökohtaisesti naisena edes valita autourheilua, mutta jos silmissä palaa näyttämisen ja työn raatamisen halu sekä usko itseensä, on ehdottomasti oikeassa paikassa. Itse autan mielelläni naiskuljettajia, mutta huomaan, että ihan samalla tavalla minulle naiskuljettajien pitää teioillaan todistaa taitojaan. Se ei tarkota välttämättä sijoituksia, koska kalustolla on tunnetusti lajissa paljon merkitystä, mutta esimerkiksi ajotyylillä, jota voi tarkkaitta datasta.

Mitä mieltä olet Ecclestonen ideoimasta (ja Jordan kannattamasta) ajatuksesta vain naisille suunnatusta sarjasta?

Ei missään nimessä. Naisilla on mahdollisuus pärjätä miesten seassa. Naisten oma sarja vain vahvistaisi stereotypioita naisten huonommista ajotaidoista ja täytyy todeta, että vain sellainen naiskuljettaja, joka tietää, ettei pärjäisi miehiä vastaan, suostuisi moiseen.

Oletko perehtynyt keskusteluun liittyen grid girleihin? Esimerkiksi kestävyysajojen MM-sarja WEC luopui niistä täksi kaudeksi, ja Silverstonessa grid girleinä toimivat miehet.

Olen jonkin verran. Minua Grid Girlit eivät haittaa niin kauan kuin naiskuljettia ei yritetä brändätä samaan kastiin. Voidaan kai ajatella, että kauniit naiset ja autot jollakin tavalla kuuluvat yhteen, mutta mielestäni se on vanhanaikaista. Itse suosisin mielummin Grid kidsejä. Lajia harrastavia nuoria ja lapsia, jotka pääsisivät tärkeään rooliin ja tapaisivat idoleitaan. Se voisi sytyttää heissä elämän mittaisen palon jatkaa ja jahdata omia unelmiaan, jos ei autourheilun parissa, niin varmasti muuten elämässä.

Kiitos haastattelusta Emma Kimiläinen!

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale