Monacon katurata saattaa olla tätä nykyä tylsä penkkiurheilijan silmillä, mutta arvostusta on pakko antaa takavuosien F1-gladiaattoreille.

Legendaarinen katurata on säilyttänyt alkuperäisen muotonsa pieniä muutoksia lukuun ottamatta lähes sata vuotta. Kun turvallisuuden suhteen ei ollut ennen niin suurta väliä, nousevat muutamat kohdat esille radan historiasta.

Varsinkin tunnelinjälkeinen shikaani oli ennen pelottava ilmestys. Se oli nykyistä huomattavasti nopeampi, mutta ajolinjan täytyi osua täysin nappiin, muuten edessä oli joko suistuminen satama-altaaseen tai seinään, tuhoisin seurauksin.

Mutkassa henkensä menetti Ferrarin Lorenzo Bandini 1967, kun hänen autonsa osui seinään, kiepsahti nurin ja räjähti tulimereksi.

Kokenut simulaattorikuljettaja Jimmy Broadbent yritti ajaa virtuaaliradalla kauden 1968 Matra-autolla, pyrkien samaan kierrosaikaan kuin saman vuoden kilpailussa. Kuten alla oleva video osoittaa, tehtävä osoittautui haasteeksi jopa yhdelle maailman parhaista virtuaaliratinvääntäjistä.

Video toimii samalla erinomaisena aikakapselina menneisyyteen. Videota katsoessa voi aistia, miten suureen vaaraan tuon ajan kuljettajat itsensä asettivat.