SuomiF1-sivuston joulukalenteri, luukku 19: F1-historian kylmin osakilpailu – lunta jopa radan varressa

© Kuva: Getty Images

Keke Rosberg kommentoi kerran, että F1 on aina siellä, missä mansikat ovat tuoreita. Totta pääosin, mutta joskus kuljettajat ja katsojat ovat joutuneet hytisemään kylmyydestä.

Näin kävi kauden 1978 Kanadan GP:ssä. Kahdeksas päivä lokakuuta ajetussa kauden päätöskisassa faneja lämmitti oman maan sankarin Gilles Villeneuven ajaminen voittoon Ferrarilla.

Palkintojenjakoon F1-legenda heitti päälleen paksun talvitakin. Reilut kaksi tuntia kylmässä ohjaamossa saivat muutkin kuljettajat hytisemään. Kilpailun aikaiseksi ilmanlämpötilaksi ilmoitettiin vain viisi astetta, ja nähtiinpä radan suoja-aluella paikoitellen jopa lumikinoksia.

Tuon kylmemmissä olosuhteissa ei F1-sarjassa ole ajettu kilpaa, mutta varsinkin takavuosina Silverstonessa testanneet tallit laittoivat kuljettajat kiertämään rataa lämpötilan ollessa nollan asteen tietämillä. Jää oli petollinen yllätys kuljettajille, sen sai kokea valitettavasti myös JJ Lehto.

Tänä vuonna lunta saatiin talvitestien aluksi Barcelonassa. Kuskien onneksi autoihin ei kuitenkaan isketty nastarenkaita, vaan edessä oli lumen sulamisen odottelu.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.