Päättyvä vuosi tarjosi formulakansalle jälleen kerran laadukkaan ja ikimuistoisen kilpailukauden. Vaikka Lewis Hamilton marssi jälleen kerran maailmanmestaruuteen suhteellisen ylivoimaisesti, tarjosi kausi lukuisia muistettavia hetkiä.

SuomiF1-sivuston toimitus istahti alas ja muisteli menneitä. Nostimme parrasvaloihin eri osa-alueilla meritoituneita tai vastavuoroisesti syvän pettymyksen tuottaneita.

Omat mielipiteensä voi käydä jakamassa Moottoriurheilun Olohuoneessa, Facebookin parhaassa F1-keskusteluryhmässä. Liity sinne vielä tämän vuoden puolella!

Liity Moottoriurheilun Olohuoneeseen

Kiitos kuluneesta vuodesta ja hyvää uutta vuotta 2019, toivottaa SuomiF1-sivuston toimitus!

Paras kuljettaja


Juuso Taipale: Lewis Hamilton

Mestari otti jälleen omansa. Hamilton on vain vahvistunut vahvistumistaan, ja tällä kaudella hän oli lähes virheetön. Kun myös kalusto on parasta laatua, ei ylivoimainen mestaruus ollut lopulta mikään yllätys. Löytyykö miehelle pysäyttäjää ensi kaudellakaan?

Juuso Koivumäki: Lewis Hamilton

Sebastian Vettel pupelsi ja Hamilton niitti tuhoa. Ylivoimainen kuljettaja sekä taidoiltaan että paineensietokyvyltään. Olisi voittanut mestaruuden Ferrarillakin.

Tuukka Hyttinen: Lewis Hamilton

Brittitähti ei epäröinyt hetkeäkään ja paineli virheettä kohti mestaruutta Ferrarin ja Red Bullin paineesta huolimatta.

Näkökulma: Lewis Hamilton matkalla kaikkien aikojen suurimmaksi

Paras talli


Juuso Taipale: Mercedes

Vaikka Ferrari olikin kesätauon koittaessa paikoin jopa parempi, kokosi Hopeanuoli upeasti joukkonsa kauden ratkaisuhetkillä. Onnistuneet päivitykset sekä paletin pitäminen kasassa virheet minimoiden käänsivät lopulta molemmat tittelit tallille verrattain ylivoimaisesti. Huipulle on vaikea päästä, mutta siellä pysyminen se vasta taitoa vaatiikin

Juuso Koivumäki: Mercedes

Asia selviää jo yksinkertaisesti valmistajien MM-sarjan tuloksia katsomalla. Ei ole sattumaa, että sama talli sen voittaa joka vuosi. Ferrari pystyi haastamaan ja puolivälissä näyttikin, että maranellolaistalli nousee jopa ohi. Mercedes pystyi nostamaan kuitenkin tasoa loppukaudeksi ja klaaraamaan mestaruuden jopa helposti.

Tuukka Hyttinen: Mercedes

Kärkikastin MM-taisto näytti vielä alkukaudesta maukkaan tasaväkiseltä, mutta hiljalleen saksalaistalli alkoi repiä eroa Ferrariin ja Red Bulliin. Tämä ei ollut sattumaa, vaan Mercedes teki jälleen kerran käytännössä kaiken oikein niin teknisen kehitystyön kuin kisastrategioidenkin osilta.

Kovin parantaja


Juuso Taipale: Sauber

Tämä on tilastollinen fakta. Kun verrataan edelliskauden suorituksiin, nosti sveitsiläistalli eniten suoritustaan. Loppukaudesta talli taisteli jopa keskikstin herruudesta. Vahva myötävire lupaa erittäin hyvää Kimi Räikköselle.

Juuso Koivumäki: Max Verstappen

Hollantilaisen kausi alkoi surkeasti ja ylilyönnit jatkuivat. Kokosi itsensä upeasti ja osoitti sitä, miksi häntä arvostetaan Red Bullilla suuresti. Jos saisi kilpailukykyisen moottorin autoonsa, olisi ainoa todellinen haastaja Hamiltonille.

Näkökulma: Jotkut näkevät Max Verstappenin syylliseksi kolariin – ja se kertoo pahasta asennevammasta

Tuukka Hyttinen: Sauber

Kun kipuaa aivan sarjan pohjamudista vakavasti otettavaksi kärkikastin haastajaksi miltei hetkessä, hattua on nostettava päästä. Yhteistyö Ferrarin kanssa on toiminut mainiosti. Menestys ei johtunut pelkästään italialaisilta hankituista osista vaan siitä, miten sveitsiläiset niitä kykenivät hyödyntämään.

Mieleenpainuvin hetki


Juuso Taipale: Räikkösen voitto

Kausi tarjosi lukuisia hienoja ja unohtumattomia hetkiä, mutta ilman sinivalkolasejakin Räikkösen voitto USA:ssa oli kauden kohokohta. Pitkän voitottoman ajanjakson päättyminen lähes viimeisellä mahdollisella hetkellä oli upea kruunaus Ferrari-uralle.

Juuso Koivumäki: Räikkösen voitto

Varmaan lähes jokaisen suomalaisen F1-seuraajan vastaus tähän kysymykseen on Kimi Räikkösen voitto Yhdysvaltain GP:ssä. Ensimmäinen voitto Ferrarille paluun jälkeen eikä se tullut lahjana, vaan Räikkönen itse todella taisteli tiensä voittoon radalla, mikä nostaa voiton arvoa.

Tuukka Hyttinen: Räikkösen voitto

Kimi Räikkösen voitto Yhdysvaltain GP:ssä. Hetki oli tunteikas hieno niin suomalaisille kuin ”Jäämiehen” faneille ympäri maailmaa. Pitkään odotettu voitto sopi loistavasti suomalaiskonkarin finaalikauteen Ferrarin ratissa.

Näkökulma: Kimi Räikkösen voitto perustui täysin fanien tyrmäämään ratkaisuun

Suurin pettymys


Juuso Taipale: Valtteri Bottaksen jääminen voitoitta

Ei siitä mihinkään pääse, kausi oli Mercedeksen suomalaiselle pannukakku. Mies on myöntänyt sen itsekin. Epäonni oli paikoin epäreilun ankara, Azerbaidzhanin ja Venäjän voitot olisivat kuuluneet hänelle. Mutta toisaalta, Hamilton vei Bottasta tänä vuonna liian helposti. Ensi vuonna pitää iskeä

Juuso Koivumäki: McLaren

Ennen kautta Fernando Alonsokin hehkutti suureen ääneen parasta autoa. Renaultin moottorilla piti nousta huipulle, mutta todellisuus löi silmille heti kauden alettua. Oli valovuosien päässä Red Bullista eikä pärjännyt myöskään Renaultille, joten kausi oli täysi pannukakku.

Tuukka Hyttinen: Red Bullin ja Renaultin yhteistyö

Ranskalaisvalmistajan tekniikka petti Daniel Ricciardon autossa suorastaan naurettavan usein. Lukuisat keskeytykset olivat noloja tappioita Renault’lle, sillä ne tuntuivat vain vahvistaneen Red Bullin ja Hondan uuden liiton tarpeellisuutta.

Paras kisa


Juuso Taipale: Azerbaidzhanin GP

Vuosi tarjosi lukuisia hyviä kilpailuita, mutta Bakun kadut tarjosivat tänäkin vuonna viihdyttävän sunnuntain, josta ei dramaattisia käänteitä puuttunut. Tunteiden vuoristorataa elettiin kaikkien kärkikuskien fanien osalta, kun vuoron perään kaikki olivat ongelmissa. Bottaksen karmea epäonni kisan lopussa jätti happaman maun suomalaisten suuhun, mutta F1-fanina kaikesta draamasta ei voi olla kuin kiitollinen.

Juuso Koivumäki: USA:n GP

Osittain Räikkösen voiton ansiosta, sillä mikä muu voisi olla suomalaisen F1-katsojan unelma kuin suomalaiskuski taistelemassa aidosti kisan voitosta ja vielä voittamassa sen? Lisäksi kisan lopussa nähtiin myös Hamiltonin ja Verstappenin kovaa taistelua aivan Räikkösen takana. Kisassa kärkikolmikko oli niin lähellä toisiaan, että järjestystä oli mahdotonta arvata edes muutamia kierroksia ennen maalia. Se on harvinaista herkkua nykyään Formula 1:ssä.

Tuukka Hyttinen: Azerbaidzhanin GP

Vaikka viime vuoden kisakin oli pähkähullua kyytiä, Bakun onnistui ylittämään tänä vuonna itsensä. Kilpailun käsikirjoitus oli kuin suoraan Michael Bayn kynästä rymistelyineen ja kolareineen. Azerbaidzhanin GP oli oiva muistutus siitä, että F1-sarjassa nähdään nykyisinkin todella jännittäviä kisoja.

Toive kaudeksi 2019


Juuso Taipale: Bottaksen pahan onnen talttuminen

Kuljettaja on yhtä hyvä kuin viimeinen kilpailunsa, ja tämän valossa Bottaksella riittää parannettavaa. Suomalaiskuski ei missään nimessä ansaitse sitä rapamäärä kuin mitä tällä hetkellä hänen niskaansa sataa. Tämä vuosi meni täysin vihkoon, mutta ensi vuonna tilanne on uusi. Vauhtia Bottakselta löytyy. Pari voittoa ja vahvaa suorittamista, niin johan alkavat ilkkujien suut mennä suppuun

Näkökulma: Valtteri Bottas on pohjalla oleva arvo-osake – viisas näkee hurjan potentiaalin, typerä tyytyy ilkkumaan

Juuso Koivumäki: Useampi kuski mestaruustaistossa.

Olisi mahtava nähdä muutkin kuljettajat mukana taistelemassa MM-tittelistä kuin vain Hamilton ja Vettel. Toivottavasti Red Bull saa Hondasta tarpeeksi tehoa, jotta Verstappen pääsee leikkiin mukaan. Myös Bottaksen on pystyttävä haastamaan Hamiltonia kovemmin ja noustava samalle tasolle. Myös Ferrarilla on mahdollista kahden kuskin mestaruustaistelu, kun Charles Leclerc nousee Räikkösen tilalle.

Tuukka Hyttinen: Enemmän ohituksia

Tätä kaipaavat kaikki, eikä ongelma ole jäänyt huomaamatta FIA:lta ja F1-sarjaltakaan. On mielenkiintoista nähdä, onko ensi vuoden uusilla aerodynamiikkasäännöillä mitään vaikutusta ohituksien määrään. Saattaa helpostikin käydä niin, ettei ohituksia nähdä yhtään enempää. Ainahan sitä saa silti haaveilla, vai mitä?