SuomiF1-sivuston listaukset jatkuvat. Kuljettajien ja tallien arviointien jälkeen on aika muistella suomalaiskuljettajien Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen otteita.

Yksi voitto, kolme paalupaikkaa ja tappiot tallikavereille MM-pisteissä eivät kuulosta kovin hääviltä tulokselta, ja kokonaisuutena ne ovatkin kieltämättä pettymys. Mutta kunnon formulafani osaa katsoa muitakin kuin tilastoja, ja kautta muistellessa mieleen pälkähtääkin vino pino erinomisia sinivalkoisia onnistumisia.

SuomiF1 listasi tämän kauden kymmenen parasta F1-kuljettajaa

Ohessa viisi eniten riemua aiheuttanutta Räikkösen ja Bottaksen urotekoa.

#5 Kimi Räikkösen toinen ruutu Australiassa

Räikkönen avasi kautensa erinomaisesti. Paalumies Lewis Hamilton oli Mercedeksellään kaukana muiden edellä, mutta Räikkönen onnistui ajamaan erinomaisen kierroksen päihittäen tallikaverinsa Sebastian Vettelin kauden ensimmäisissä aika-ajoissa. Tulos oli erinomainen ja tarpeellinen osoitus siitä, että suomalainen on paljon muutakin kuin pelkästään tallin kakkospyssy.

#4 Valtteri Bottaksen esitys Kiinan GP:ssä

Valtteri Bottas oli matkalla Kiinan GP:n voittoon, kunnes turva-auto avasi Red Bulleille mahdollisuuden hakea tuoreet renkaat ja iskeä radan jälleen vapauduttua. Bottas oli muun joukon tavoin puolustuskyvytön Daniel Ricciardoa vastaan, mutta ennen sitä hän oli esittänyt väkeviä otteita.

Bottas oli onnistunut nousemaan kisan kärkipaikalle ”undercutaamalla” Vettelin oman varikkokäyntinsä yhteydessä. Tämän mahdollistivat suomalaisen upeat kierrokset ennen ja jälkeen miehen oman stopin.

Kaikki näytti olevan katettu kauden ensimmäiselle suomalaisvoitolle, kunnes kohtalo muutti kisan käsikirjoitusta. Kuten Autosportikin arviossaan totesi, Bottas oli kisassa virheetön.

#3 Bottaksen paalu Venäjällä

Bottaksen kahdesta paalusta tämä oli kovempi teko. Sotshissa ja Bottaksessa on jotain taianomaista.

Kauden edetessä Hamilton äityi hurjaan vireeseen, ja muut jäivät puremaan pölyä brittimestarin pistettyä tallan pohjaan. Bottas oli valitettavan usein täysi statisti tallikaverinsa rinnalla, mutta Sotshissa hän löi voimiensa tunnossa olevan Hamiltonin.

Sama olisi ollut edessä kisassakin, ellei Mercedes olisi pelannut tallimääräyskorttia.

#2 Räikkösen paalu Monzassa

 

Sen kuuli, näki ja aisti Monzan vauhtipyhätön katsomoista. Räikkösen paalu Ferrarilla tifosien edessä oli helkkarin kova juttu.

Räikkösen kauden ainoa paalupaikka ei olisi voinut makeammassa paikassa tullut. Koko formulakansa hehkutti suomalaista, ja paikan päällä aika-ajoja seurannut suuri yleisömassa sai totisesti huutaa onnesta sydämensä kyllyydestä.

Ja kun F1-sarjakin vielä hehkutti suomalaisselostaja Niki Juuselan elämöintiä, on torijuhlille jo aihetta. Tämä suoritus aiheutti spontiaania riemua.

#1 Räikkösen voitto USA:n GP:ssä

Mikä muu se voisi olla? Kyseessä saattaa olla jopa koko formulakauden juhlituin yksittäinen ajosuoritus kansainvälisestikin mitattuna.

Räikkösen palaaminen takaisin voittajaksi viiden ja puolen vuoden tuskaisen odottamisen jälkeen oli herkkua, jota kelpaa muistella pitkän talvikauden aikana. Maamme-laulun kajahtaminen on aina hieno hetki, mutta tässä Räikkösen voitossa numero 21 oli ehkä hivenen kauniimpi sävel kuin yhdessäkään aikaisemmassa.

Niin, ja olihan se tiimiradioviesti jälleen kerran silkkaa kultaa.