Kuljettajien lisäksi myös F1-tallit ansaitsevat tulla arvioiduiksi formulakaudesta 2018.

Koska talleja on sopivasti kymmenen, ei yhtäkään tarvitse pudottaa pois listalta. Siispä jokainen talli käsitellään ja arvioidaan asteikolla 1-10, jossa kymppi on luonnollisesti paras tulos.

Arviossa on otettu huomioon tallien budjetit, tason nosto tai lasku edellisvuoteen sekä odotukset kauteen lähdettäessä. Kuten kuljettajienkin listauksen tapauksessa, vain pistetaulukkoa orjallisesti tuijottamalla ei pitkälle pötkitä.

LUE LISÄÄ TOP-LISTAUKSIAMME TÄÄLTÄ

Mercedes

Sijoitus MM-sarjassa: 1.
MM-pisteet: 655
Paras sijoitus: 1. (11 kertaa)

Arvosana: 9½

Mercedes nappasi viidennen peräkkäisen mestaruutensa lopulta tyylikkäästi, mutta keskikaudella vielä jännitti. Lopulta Hopeanuolen joukkue keräsi itsensä ja nosti tasoaan, näyttäen mistä mestarit on tehty.

Kun lopputulos oli lopulta tuplatitteli, ei arvosana voi olla kovin huono. Mercedekselle on annettava myös kehuja siitä, että se pystyi nitistämään kovalla kehitystyöllä pienet orastavat ongelmat autossaan. Talli on kokonaisuuten timanttinen.

Ferrari


Sijoitus MM-sarjassa: 2.

MM-pisteet: 571
Paras sijoitus: 1. (6 kertaa)

Arvosana: 9

Kyllä, Ferrari pudotti pallon pahasti loppukaudesta. Mutta ajoittaisten puppelointien rinnalla talli oli silti kokonaisuutena kiitettävän arvosanan arvoinen.

Tallin nousua Mercedeksen kukistajaksi on odotettu jo useamman vuoden ajan. Tällä kaudella se oli lähempänä kuin kertaakaan aiemmin. Auto oli useassa kisassa jopa Mercedestä parempi, ja varsinkin alkukaudesta Sebastian Vettel maksimoi tämän.

Mercedeksen saatua juonen päästä kiinni ei Ferrari pystynyt vastaamaan yhtä voimakkaalla kehitystyöllä, ja kun sekä talli että kuljettajat (erityisesti Vettel) tekivät virheitä, marssi Mercedes lopulta molempiin MM-titteleihin.

Mutta myrskyvaroitus. Jos ensi vuonna talli on jatkuvasti yhtä vahva kuin tällä kaudella parhaimmillaan, on Mercedeksen valtakausi vaarassa kaatua. Vihdoinkin.

Red Bull


Sijoitus MM-sarjassa: 3.

MM-pisteet: 419
Paras sijoitus: 1. (4 kertaa)

Arvosana: 8

Odotukset olivat korkealla, mutta niin vain Red Bull joutui jälleen kerran tyytymään tuttuun kohtaloonsa kolmesta kärkitallista heikoimpana.

Tallin suurin akilleen kantapää oli tuttu juttu, Renaultin voimanlähde. Tehonpuutteen lisäksi se oli myös kilpailjoitaan epäluotettavampi. Autojen jääminen radan varteen joko kisoissa tai jo sitä edeltäneissä sessioissa oli kova kolaus tallin sisäiselle ilmapiirille.

Kuskikaksikon yhteentörmäys Azerbaidzhanissa olisi voinut syöstä tallin sisällissodan partaalle, mutta jotain tallin sisäisestä harmoniasta kertoi se, ettei asialla kauaa mässäilty.

Autossa on selvästi potentiaalia ja Max Verstappen on sarjan parhaita kuljettajia, mutta ensi kauden osalta jännitettävää riittää. Vaihto Renaultista Hondaan voi olla joko täysosuma tai saman tutun kaavan toistamista, nyt vain japanilaisin maustein.

Renault


Sijoitus MM-sarjassa: 4.

MM-pisteet: 122
Paras sijoitus: 5. (2 kertaa)

Arvosana: 8½

Ranskalaistallin suunta on ylöspäin. Kolmas kausi tehdastallina nosti sen ”muun joukon” parhaaksi. Se olikin tämän kauden vähimmäistavoite.

Tallijohto on viestinyt vuosia kyseessä olevan monivuotinen jälleenrakennusprojekti, jonka on tarkoitus kantaa hedelmää vasta tulevaisuudessa. Ensi kauden välitavoitteksi on asetettu palkintopallivierailut ja mahdollisuus satunnaisiin voittoihin. Tiukkaa tekee.

Tämä ei johdu yksistään Renaultista, vaan valtavasta kuilusta kolmen suuren ja keskikastin välillä. Vaikka Renault onkin tehdastalli, on se silti pienempi toimija kuin kollegansa Mercedes, Ferrari ja Red Bull. Myös infrastrultuurin rakentaminen on yhä kesken.

Tämän kauden otteet kielivät kuitenkin siitä, että asioita on tehty oikein. Ja siitä syystä Daniel Ricciardo halusi talliin liittyä. Ensi vuotta ajatellen talli on erittäin mielenkiintoinen seurattava.

Haas


Sijoitus MM-sarjassa: 5.

MM-pisteet: 93
Paras sijoitus: 4. (kerran)

Arvosana: 9+

Viides sija valmistajien sarjassa on kova temppu amerikkalaistallilta. Vasta kolmatta kauttaan sarjassa esiintyvä Haas onnistui käytännössä maksimoimaan potentiaalinsa.

Vauhti oli lupauksia herättävää jo talvitesteissä, mutta kauden avauskisassa Australiassa talli yllätti viimeistään kaikki. Vauhti oli keskikastin joukoista selvästi parasta, mutta tarjolla olleet sijat neljä ja viisi mokattiin uskomattomalla tavalla identtisiin varikkosählinkeihin. Tuosta napatut 22 pistettä olisivat voineet keikauttaa vaa’an nelossijan taistelussa amerikkalaistallin eduksi.

Toki Haas käyttää runsaasti ulkopuolista apua. Ferrarilta ostetaan niin paljon osia kuin se on sääntöjen myötä mahdollista, ja lopunkin auton rakentaminen on ulkoistettu Dallaralle. Se ei ole kuitenkaan mikään vähättelyn arvoinen seikka.

Omistaja Gene Haas on löytänyt itselleen sopivan ja kustannustehokkaan tavan pyörittää omaa kilpatallia. On jännittävää seurata, pystyykö talli pitämään tasonsa myös ensi kaudella.

McLaren


Sijoitus MM-sarjassa: 6.

MM-pisteet: 62
Paras sijoitus: 5. (kerran)

Arvosana: 6

Odotukset olivat korkealla alkuvuodesta, olihan Honda vaihtunut Renaultiin. Talli oli jo vuosia kehunut autonsa olevan sarjan parhaita, ja jota heikko voimanlähde oli vain jarruttanut. Tämän vuoden piti olla paluu takaisin kärkipään taistoon.

Kaudesta tuli kuitenkin pannukakku. Alkukaudesta pisteitä tuli vielä mukavasti, mutta kaikille oli selvää jo Australiassa, ettei tallin puheille oman auton erinomaisuudesta ollut mitään mitään katteita.

Kauden edetessä talli vaipui yhä alemmas ja alemmas tulosluettelossa. Siirrettiinkö kaikki voimavarat jo ensi kauden auton suunnitteluun? Toivottavasti. Jos kehitystyö sakkasi muusta syystä, on talli syvemmällä suossa kuin kertaakaan aiemmin. Ja se on jo jonkinlainen saavutus.

Force India


Sijoitus MM-sarjassa: 7.

MM-pisteet: 52
Paras sijoitus: 3. (kerran )

Arvosana: 8½

Kesken kauden konkurssiin kaatunut talli nousi uudestaan ylös uudessa omistuksessa ja lakiteknisesti uutena tallina, vaikka mikään ei ollut muuttunut. Selviytyminen talousongelmista oli tallille sen historian suurin voitto.

Radalla sarjan pienimmällä budjetilla operoiva talli teki jälleen hyvää jälkeä. Jos pisteitä ei olisi nollattu kauden puolivälissä, olisi talli taistellut valmistajien sarjan neljännestä sijasta. Kun lilliputti pystyy päihittämään monta kokoluokkaa suurempansa, on se aina hatunnoston arvoinen suoritus.

Talous on vakaammalla pohjalla kuin vuosiin. Tallin sisällä tiedetään kuinka käytettävissä olevasta kalustosta puristetaan irti jokainen suorituskyvyn ripekin. Tätä tallia ei voi kuin kunnioittaa.

Sauber


Sijoitus MM-sarjassa: 8.

MM-pisteet: 48
Paras sijoitus: 6. (kerran)

Arvosana: 9-

Parannus viime kauden heikoimmasta yhdeksi keskikastin parhaista talleista oli melkoinen. Se kertoo oikein tehdyistä asioista, sekä myös siitä, että suomalaisten suosikkitalliksi hetkessä nousseen tallin odotusarvo on myös ensi kautta ajatellen korkealla.

Alfa Romeon ja Ferrarin tuki on tallille lottovoitto, sekä taloudellisesti että teknisesti. Myös henkilöstöä on vahvistettu, ja jälleenrakennusprojekti alkoi näyttää tulostaan jo kauden loppupuolella.

Edistysaskeleet sekä vuodentakaisen että alkukauden tilanteisiin verrattuna olivat niin suuret, että rohkeimmat veikkaavat Kimi Räikkösen taistelevan ensi vuonna jopa kärkisijoista. Se lienee utopiaa, jo aiemmin esiin nostetun valitettavan suuren keskikastin ja kärkitallien välisen kuilun ansiosta.

Mutta keskikastin kärkisijoista Sauberilla ajetaan ensi vuonna takuuvarmasti.

Toro Rosso


Sijoitus MM-sarjassa: 9.

MM-pisteet: 33
Paras sijoitus: 4. (kerran)

Arvosana: 7

Kun Pierre Gasly ajoi kauden toisessa osakilpailussa Bahrainissa peräti neljänneksi, uskoivat monet Hondan keksineen vihdoinkin viisasten kiven. Kauden edetessä ilonaiheet hiipuivat kuitenkin käytännössä olemattomiin.

Toro Rosso toimi täysin Hondan ja emotalli Red Bullin testipenkkinä, mikä on täysin ymmärrettävää. Honda sai testata voimanlähdettään huomattavasti rauhallisimmissa merkeissä kuin McLarenilla.

Luotettavuus ei ollut edelleenkään kovin häävillä tasolla, minkä lisäksi myös kuljettajat toheloivat aimo annoksen pisteitä roskakoriin kauden mittaan. Jääminen pisteissä toiseksi viimeiseksi ja Bahrainin kaltaisten yllätysten täydellinen puuttuminen loppukaudesta tuottaa siis arvosanaksi ”tyydyttävän”.

Williams


Sijoitus MM-sarjassa: 10.

MM-pisteet: 7
Paras sijoitus: 8. (kerran)

Arvosana: 5

Kauas on tultu niistä ajoista, jolloin Williams hallitsi F1-sarjaa mielin määrin. Tämän kauden konttaaminen oli surullista seurattavaa.

Auton kehitystyössä epäonnistuttiin tavalla, joka asettaa paljon kysymysmerkkejä tallin johtoportaan suuntaan. Miten tällainen voi olla edes mahdollista?

Vielä ensimmäisellä V6-moottoreiden aikakaudella 2014 talli taisteli jopa valmistajien sarjan kakkostilasta. Nyt kuljettajat joutuivat taistelemaan oman autonsa vikurointia vastaan, kilpakumppanit olivat karanneet kauas maisemaan jo aiemmin.

Williamsin tapauksessa tie voi olla vain ylöspäin, ja tallin olemassaolon kannalta toivottavaa olisikin suunnan nopea muutos.