Samaan aikaan kun F1-fanit tuskastelevat rakastamansa sarjan tylsää nykytilaa, fiilistelivät autourheilua laajemmin seuraavat viikonloppuna ajettua Le Mansin 24 tunnin ajoa. Maailman suurin autokilpailu pyyhki jälleen kerran lattiaa paremmin tunnetulla kilpailijallaan.

Toivottavasti moottoriurheilumaailman päättäjät seurasivat tarkasti kestävyyskilpailuiden kuningasta, sillä huolimatta paperilla tylsästä ajatuksesta onnistui kisa naulitsemaan jälleen kerran miljoonayleisön huomion.

Poteroitumisen sijasta F1-sarjan tulisi tutkia ja analysoida tarkasti syitä Le Mansin suosiolle.

Paikan päälle kilpailua saapuu seuraamaan yleisömäärä, jolle F1-sarja ei voi olla kuin kateellinen. Lisäksi kisaa seurataan televisiovastaanottimista läpi vuorokauden hurjalla väkimäärällä.

Poteroitumisen sijasta F1-sarjan tulisi tutkia ja analysoida tarkasti syitä Le Mansin suosiolle. Jopa minä huomasin kilpailussa yhden asian, joka F1-sarjan tulisi adaptoida itselleen mahdollisimman nopeasti.

Annan havaintoni formula ykkösille ilman mitään piilotettuja lisäkustannuksia.

Parissa sekunnissa tapahtuvat renkaanvaihdot ovat omanlaista taidettaan, mutta viihdearvoa ne eivät juurikaan tarjoa.

Le Mansissa varikkokäynnille on rajattu tiukat ehdot sääntökirjassa. Yleensä liiat sääntöpykälät vain rajoittavat, mutta tässä tapauksessa ne toimivat erinomaisesti.

Tällä hetkellä formula ykkösissä taistelu on tylsää radalla, eivätkä varikkokäynnit tilannetta juuri piristä. Parissa sekunnissa tapahtuvat renkaanvaihdot ovat omanlaista taidettaan, mutta viihdearvoa ne eivät juurikaan tarjoa.

Siksipä formuloidenkin tulisi ottaa mallia Le Mansista ja laatia rajoitteita varikkokäyntiä ajatellen. Auton ympärillä pyörivien mekaanikoiden määrää tulisi rajoittaa. Jos kaikkia renkaita ei voisi vaihtaa kerralla, kestäisivät varikkokäynnit pidempään, minkä lisäksi niissä voisi olla suuria ajallisia eroja. Se lisäisi taktista syvyyttä ja toisi hurjasti lisäjännitettävää kilpailuihin.

Le Mansissa auto pitää sammuttaa auton ollessa varikkoruudussa. Formula ykkösissä vastaavaa tullaan tuskin näkemään, mutta tylsyydenehkäisyssä tätäkin vaihtoehtoa tulisi miettiä.

F1-sarjan suurinta ongelmaa tämä ehdotukseni ei ratkaise, mutta se luo kilpailuhin kaivattua lisämaustetta. Ja tallien kannalta aivan ilmaiseksi.