Kiintoisa tieto! FIA:lla oli merkittävä syy suureen sääntöuudistukseensa – pelkäsi kiusallisen ongelman pahenevan

© Kuva: Getty Images

F1:n ensi kaudeksi voimaan tulevia aerodynamiikkauudistuksia on arvosteltu rankasti monelta suunnalta. Nyt FIA-pomo Nikolas Tombazis paljasti, että uudistuksen taustalla oli pelko pitkään vaivanneiden ohitusvaikeuksien pahenemisesta.

Vaikka aerodynamiikkasääntöjä oli viilattu aivan vasta, laitettiin ne keväällä jälleen kerran uusiksi. FIA ja F1-tallit pääsivät yllättävään yhteisymmärrykseen uusista säännöksistä, jotka muuttavat muun muassa autojen etu- ja takasiipien muotoilua.

Käytännössä uudistukset yksinkertaistavat autojen aerodynaamisia osia ja vähentävät niiden tuottamaa downforcea. Sääntöuudistuksen tavoitteena on helpottaa ohituksia ja niiden määrää.

Tombaziksen mukaan FIA oli huolissaan siitä, että ohittaminen oli menossa tallien tekemän aerodynamiikkakehityksen myötä entistä vaikeammaksi.

– Yksi aerodynaamikkojen tärkeimmistä tehtävistä on ohjata renkaiden ilmanvirtausta kauemmaksi oman autonsa etuksi. Mitä kauemmaksi se ohjautuu, sitä vähemmän se vaikuttaa takasiipeen. Niin tallit saavat lisää suorituskykyä. Se on heidän tavoitteensa. Valitettavasti se tavoite on huonoksi takana tulevalle autolle, FIA-pamppu havainnollisti ohituksien vaikeutta Racefansin haastattelussa.

Kattojärjestö pelkäsi, että fanit menettävät pian mielenkiintonsa liian ennalta-arvattaviin kisoihin.

– Oletuksemme oli se, että jos emme tee muutoksia sääntöihin seuraavan kahden vuoden aikana, tämä ongelma menisi vain pahemmaksi. Tämän vuoksi osa tätä uudistusta oli pysäyttää tämä kehitys ja ottaa askel eri suuntaan. Näistä suorituskyvyllisistä ominaisuuksista olisi tullut vielä pahempia, jos emme olisi tehneet mitään, Tombazis vakuutti.

Lähde: Racefans