Entinen F1-kuski ja kuljettajien järjestön puheenjohtaja Alex Wurz on ottanut voimakkaasti kantaa formularatojen rakennetta kohtaan. Itävaltalainen haluaisi ratojen palaavan aikaan, jolloin ajovirheistä joutuisi maksamaan nykyistä nähtyä kovemman hinnan.

Nykyaikaiset radat sisältävät runsaasti asfalttisia turva-alueita, jotta turvallisuus olisi mahdollisimman korkealla tasolla. Vastapainoksi moottoriurheiluun ennen niin oleellisesti kuuluneet ajovirheistä johtuneet keskeytykset ovat lähes kadonneet, kun virheen jälkeen kuljettajan on helppo palata takaisin radalle.

Autosportin turvallisuusartikkeliin haastatellun Wurzin mielestä moottoriurheilumaailmalla ei ole syytä palata takaisin aikaan, jolloin asfalttialueita ei ollut lainkaan, mutta nykyinenkään tilanne ei palvele hänen mielestään ketään.

Wurz antaa väitteensä pohjaksi esimerkin.

– Pari vuotta sitten Silverstonessa Lewis Hamilton johti kilpailua Nico Rosbergia vastaan niukasti, kun kisan viime hetkillä alkoi sataa. Hamilton ajoi yhdessä mutkassa hieman leveäksi menettäen puoli sekuntia aikaa. Harva edes huomasi sitä, mutta minä kyllä. Ajattelin millaisen reaktion se olisikaan aiheuttanut ihmisissä, jos Hamilton olisi joutunut keskeyttämään tuossa tilanteessa jäätyään jumiin hiekalle. Miettikää, millaisen tunnereaktion se olisi yleisössä aiheuttanut, Wurz maalailee.

– Me emme kaipaa 150 keinotekoista ohitusta kisaan, vaan tällaisia ”hero-to-zero”-hetkiä, jossa virheestä sakotetaan heti rajusti. Tämä loisi tunnetta sekä kuskeihin, talleihin että yleisöön, ja se olisi upeaa, Wurz toteaa.

Wurz tiedostaa, etteivät asfalttialueet radan ympäriltä tule täysin katoamaan tulevaisuudessa, mutta hän toivoisi rataorganisaatioiden kehittävän keinoja aiheuttaa ongelmia radalta eksyneille kuljettajille.

– Ruoho olisi erinomainen ratkaisu, koska se toimisi aina hyvin sekä turvallisuuden että rankaisun muodossa. Maailmassa tulee kuitenkin aina säilymään myös mutkia, joissa asfaltti on turvallisuuden vuoksi ainoa oikea ratkaisu.