Formula 1:n omistajataho Liberty Media julkaisi verkkosivuillaan tiedotteen, jossa se esittelee F1-talleille kerrottuja uudistusehdotuksia ja suuntalinjoja vuodelle 2021.

Ehdotuksiin kuului muun muassa moottorisääntöjen uudistaminen. Liberty haluaisi moottoreista halvempia, äänekkäämpiä, tehokkaampia ja yksinkertaisempia.

– Moottorin on pysyttävä tiesoveltuvana hybridinä. Valmistajille on annettava mahdollisuus rakentaa originaali ja ainutlaatuinen voimayksikkö, tiedotteessa linjattiin.

Liberty vaatii F1-talleja sopeutumaan myös moottorisääntöihin, jotka olisivat tarpeeksi houkuttelevia sarjaan tuleville uusille talleille.

Omistajataholla oli myös useita toiveita tallien kulurakenteista. Liberty kaipaa talleilta myös yhteisen kulukaton hyväksymistä, jolla rajataan sarjan kustannusten paisumista ja tasataan kilpailutilannetta.

Tiedotteessa muistutetaan, että vaikka autossa on oltava joitain säännöillä määriteltyjä yhtenäisiä elementtejä, on autojen eroavaisuus oltava jatkossakin tärkeimpien arvojen joukossa.

Sisäpiirilähteiden mukaan Liberty olisi ilmoittanut talleille vaativansa heiltä 150 miljoonan dollarin vuosittaista kulukattoa. Tiedotteessa budjettikaton määrää ei kuitenkaan eritelty.

Jää nähtäväksi, miten tallit reagoivat sarjan omistajien ehdotuksiin. Tallien on vielä hyväksyttävä uudistukset ennen niiden astumista voimaan.

Aiemmin esimerkiksi sarjan kärkitalleihin kuuluva Ferrari on asettunut asiassa poikkiteloin. Italialaiset eivät ole olleet erityisen mielissään moottoreiden kehityksen tasapäistämisestä ja kulukatosta.

Ferrari on jopa uhkaillut voivansa lopettaa F1:ssä, jos uudistukset eivät miellytä tallia. Libertyllä on siitä huolimatta kova paine niskassaan huojentaa sarjan suuria kustannuksia talleille, joilla ei ole kärkitallien kaltaisia taloudellisia resursseja.

Toimittajamme analysoi aiemmin mahdollisten uudistusten vaikutuksia kommentissaan, jonka voit lukea tästä linkistä.