Tänään käynnistyy yksi autourheilumaailman kovimmista rutistuksista, Dakar-aavikkoralli. Tänä vuonna kilpailu on aiempia vuosia huomattavasti haasteellisempi, eikä se miellytä kaikkia.

Nimestään huolimatta Etelä-Amerikassa tätä nykyä ajettava kilpailu on päättänyt kieltää kuljettajilta jatkossa kaikenlaiset kartat, joiden avulla satojen kilometrien mittaiset etapit oli ”helppo” suorittaa. Jatkossa autokunnat joutuvat selviämään reitit lävitse vain tarkastuspisteinä toimivien GPS-signaalien sekä perinteisen tiekirjan avulla.

Kuljettajat eivät saa kantaa mukanaan etapeilla jatkossa minkäänlaisia puhelimia, tabletteja tai GPS-paikantimia, paitsi kilpailun virallista järjestelmää, joka seuraa kilpailijoiden matkaa reitillä. Tämä toimii myös pelastuskeinona, mikäli kilpailija eksyy tai joutuu onnettomuuteen.

Päätös karttojen kieltämisestä on otettu vastaan kaikkea muuta kuin ilolla Peugeotin leirissä. Tallipomo Bruno Famin kokee kisajärjestäjien yrittävän tehdä kilpailusta tahallisesti sekavaa.

– En ota tätä sääntömuutosta henkilökohtaisesti, mutta koen sen erittäin epäurheilijamaisena. Järjestäjät haluavat muutoksia tulosluetteloon sillä, että joku eksyy. Se ei ole urheilua, Famin jyrisee Autosportille.

– Tämä tekee kilpailusta täyttä lottoarvontaa. Ja sitä he haluavat, muuta selitystä tälle säännölle en voi keksiä.