Pitkään formulasirkuksen parissa työskennellyt McLarenin tallipäällikkö Zak Brown löytää Hondan viime vuosien vaikeuksista yhtäläisyyksiä kuuluisan brittimerkin Jaguarin F1-kampanjaan 2000-luvun alussa.

– Juttelimme Eric Boullierin kanssa vasta siitä, että F1:ssä on tietty tapa, miten asioita pitää hoitaa. Honda alkaa huomata sen vasta nyt. Näimme samaa silloin, kun Jaguer yritti tulla formuloihin. He tekivät sen liiaksi suurkorporaation tyyliin, Brown arvioi Autosportin haastattelussa.

Japanilaismerkkiä syytettiin McLaren-vuosien mittaan liian sulkeutuneesta johtamistavasta. Kriitikoiden mukaan Honda ei myöskään suostunut hyväksymään F1:n voimayksiköiden uusia kehitysuuntia tarpeeksi nopeasti.

Pahasti epäonnistunut Honda-yhteistyö herätti Brownissa epämieluisia muistoja Jaguarin tulosta formuloihin. Autobrändi yritti johtaa F1-operaatiotaan liian kaukaa Yhdysvalloista käsin, ilman kunnon ruohonjuuritason kosketuspintaa radoilla ja varikoilla tehtävään työhön.

– Jos katsotaan esimerkiksi Mercedestä, niin eiväthän he toimi Saksasta käsin. Heidän pääkonttorinsa on Englannissa ja heidän moottoritehtaansa on Englannissa. Renaultikin on jakanut toimintansa Ranskan ja Englannin välille. Ehkä Hondalta puuttui eniten juuri suoraa kokemusta F1:stä, Brown mietti.

Fordin vahvasti tukema Jaguar kisasi formuloissa vain vuoteen 2004. Tulokset olivat kuitenkin niin heikkoja, että jenkkiyhtiö veti tukensa briteiltä pois. Lopulta Red Bull -energiajuomakonserni osti kriisiin ajatuneen tallin ja rakensi sen pohjalle yhden nykyajan menestyksekkäimmistä F1-operaatioista.