Motorsportin ja Autosportin asiantuntijana toimiva entinen F1-autojen suunnittelija Gary Anderson ihmettelee sitä, että hoikat formulakuskit joutuvat liian usein tiukoille laihdutuskuureille vain autojen ylipainon vuoksi. Konkari-insinöörin mukaan sarjan on kyettävä keksimään asiaan nykyistä parempia ratkaisuja.

– Tämä on jotain, minkä puolesta olen puhunut jo vuosia. Ei vain ole oikein, että 75-kiloinen kaveri joutuu laihdutuskuurille vain siksi, että auto painaa liikaa. F1-sarja voi varmasti tehdä vielä enemmän asian suhteen, Anderson kirjoittaa Motorsportin kolumnissaan.

Ongelmaan onkin herätty lajin johtoportaassa. Uutisoimme eilen sääntömuutosesta, jonka perusteella kuljettajan ja penkin minimipaino on jatkossa 80 kiloa (uutinen).

– F1:n strategiaryhmä on sentään löytänyt kohtalaisen ratkaisun asiaan 80 kilon lisäpainotankin myötä. Vielä olisi kuitenkin lisää tehtävää. Ohjaamo on edelleen liian pieni pitkille kuljettajille, kuten vaikka Nico Hulkenbergille, 90- ja 2000-luvuilla useita F1-kilpureita suunnitellut britti täräyttää.

Veteraanisuunnittelija muistuttaa, että painorajan toteutus pitäisi pohtia mahdollisimman järkevästi.

– Jos he aikovat käyttää kuljettajan lähtöpainona 80 kiloa, pitää ottaa huomioon kevyempien kuljettajien tilanteet. Jos kuljettaja painaa 65 kiloa, tarvitaan hänelle 15 kilon lisäpaino. Jos paino asennettaisiin alas, kuten suoraan kuskin taakse kevyellä kuljettaja olisi silti edelleen ylimääräistä etua. Tämä lisäpaino pitäisi sijoittaa siten, että sen vaikutus jakaantuu tasaisesti autoon kuljettajan painonvoiman keskipisteen verraten. Näin pienemmät ja kevyemmät kuskit eivät saisi etua, Anderson arvioi.

66-vuotias Anderson suunnitteli ensimmäisen F1-autonsa Jordanille vuonna 1991. Mies toimi Jordanin autojen suunnittelijana vuosina 1991-1998 ja 2000-2003. Kyseisen pestin välissä Anderson loihti autoja myös Stewartille ja Jaguarille.