Rallicrossin maailmanmestaruuden tänä vuonna voittanut Mattias Ekström haluaisi nähdä lajista tutun ”lisälenkin” olevan yleisessä käytössä myös muissa moottoriurheilulajeissa. Yksi tällainen sarja olisi hänen mielestään F1.

Jokaisen kuljettajan tulee ajaa lähdön aikana kertaalleen lisälenkki, mutta kuljettajan päätettäväksi jää, millä kierroksella hän autonsa sinne käskyttää. Oikean ajankohdan valitsemisella voi olla suuri taktinen merkitys, ja usein tiukas väännöt ratkeavatkin sillä, kuka osaa käyttää lisälenkin parhaiten hyödykseen.

Motorsport.comille puhuneen Ekströmin mielestä lisälenkki on yksi modernin moottoriurheilun parhaimmista keksinnöistä.

– Nykyaikana marginaalit ajaessa ovat niin pieniä. Jos kierroksella on kymmeyksen toista nopeampi, ei siitä saa hyötyä. Mutta lisälenkin avulla tuon kymmenyksen edun voi kääntää edukseen esimerkiksi sijoituksen muodossa, Ekström toteaa.

Myös kaksi kertaa DTM-sarjan mestaruuden voittanut ruotsalainen pitää vaihtoehdon tarjoamasta lisäjännityksestä.

– Sitä voi käyttää hyödykseen monella tapaa niin puolustuksellisesti kuin myös hyökätessä. Mielestäni kaikkien lajien tulisi miettiä, voisivatko ne omaksua tämän ominaisuuden mukaan kilpailuihinsa.

– Se toimisi myös formuloissa, joissa kuljettajat ovat todella tasaväkisiä, mutta ohittaminen on autoista johtuen vaikeaa. Lisälenkin tuomilla mahdollisuuksilla kilvanajoon saisi aivan uudenlaista virtaa.