Mercedeksen ylivoimasta on jaksettu jauhaa jo kohta kolme vuotta. Tallin ylivoima on ollut musertavaa. Kahden viime kauden aikana Mercedeksen ohi on lipsahtanut vain kuusi GP-voittoa. Muille ei ole jätetty edes mahdollisuuksia.

Mutta miksi Mercedeksen ylivoima on mitenkään pois tallilta? Eiväthän he pärjää mistään epäreilusta syystä. He ovat vain tehneet jotain huomattavasti paljon paremmin kuin yksikään toinen kilpailija. Muut ovat täysin vapaita kopioimaan perässä ja parantamaan niitä ominaisuuksia, joiden avulla hopeanuolet dominoivat. Raha on toki loistava argumentti tätä vastaan, mutta kärkitalleista Ferrarin ja Red Bullin luulisi saavan aikaan paljon enemmän nykyisillä budjeteillaan.

F1-sarjan historiassa ollaan nähty dynastia jos toinenkin. Kaikki hehkuttavat nyt kautta 1988, mutta tosiasiassa kärkitaistelun osalta tuo vuosi oli vieläkin pahempaa yhden tallin dominointia. Ayrton Senna ja Alain Prost voittivat yhtä vaille kaikki osakilpailut, ja ilman Sennan holtittomuutta Monzassa he olisivatkin voittaneet kaikki. Red Bull ja Ferrari ovat pystyneet antamaan viime vuosina Mercedekselle edes joskus vastusta, mutta vuonna 1988 muut olivat täysiä vastaantulijoita.

Ferrari teki saman 2000-luvulla pariinkin otteeseen. Entäpä Red Bull vielä muutama vuosi sitten? Myös Lotus- ja Williams-tallit haluavat varmasti tulla mainituksi yhden kauden ylivaltoja listattaessa.

Totta kai kuka tahansa F1-fani toivoisi kärkitaistonkin olevan mahdollisimman tasaväkinen ja usean tallin olevan mukana siinä. Mutta aina nykyhetkeä kritisoitaessa täytyy muistaa, ettei tilanne ole ennenkokematon. Yhtä varmasti kuin joku muu talli tulee vielä joskus dominoimaan sarjaa, tullaan joskus vielä näkemään tasaväkisiä kärkikamppailuja. Pitää vain olla kärsivällinen.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale