TV-tähtiä, pyörtyileviä kuskeja ja murenevia mutkia – Keke Rosberg ajoi voittoon yhdessä F1-historian suurimmassa farssissa

© Kuva: Getty Images

Kauden 1984 Dallasin GP on outolintu F1-sarjan historiassa. Kaupunkiin rakennetulla katuradalla ajettiin vain kerran, ja monien mielestä siinäkin on yksi kerta liikaa. Lopulta Suomen Keke Rosbergin voitonjuhliin päättynyt osakilpailu oli kuin varoittava esimerkki GP:stä, jossa kaikki menee pieleen.

Ensimmäiset valituksenaiheet saatiin aikaiseksi jo kuljettajien saapuessa rata-alueelle. Betonimuureilla vuorattu rata oli monen kuljettajan mielestä aivan liian pomppuinen ja sopimaton F1-autoille. Ja tämä siis aikakaudella, jolloin kuljettajien puhuttiin vielä olevan miehiä.

Katastrofiksi ajaminen alkoi muotoutua, kun rata kirjaimellisesti hajosi autojen alta. Vielä perjantaina autot pystyivät ajamaan radalla joten kuten, mutta F1-ajojen yhteydessä ajetut muut luokat rikkoivat radan asfaltin. Huolimatta kunnostustöistä lauantain harjoitusajat jäivät useita sekunteja perjantain vastaavista. Rata vain jatkoi hajoamistaan, joten kisan organisaattorit ryhtyivät jo epätoivoisiin tekoihin. He repivät pahiten rappeutuneista mutkista asfaltin kokonaan irti ja korvasivat sen betonilla.

Radan pomppuisuuden ja pinnan heikon kunnon kuljettajat vielä kestivät joten kuten, mutta tuskastuttava kuumuus oli heillekin liikaa. Aurinko porotti koko viikonlopun kirkkaalta taivaalta, pakottaen kuljettajat fyysisten ominaisuuksiensa äärirajoille. Kisan jälkeen, tai jopa sen aikana, kuljettajia yritettiin pitää tolpillaan kylmillä veisuihkuilla.

Kisan ikoniseksi hetkeksi onkin tallentunut Lotus-kuski Nigel Mansellin pyörtyminen hänen yrittäessä työntää autoaan maaliin kilpailun loppupuolella. Britti tuupertui televisiokameroiden edessä maahan pelottavasti, mutta onneksi vakavilta seuraamuksilta vältyttiin.

Edellä mainittujen suurten ongelmien vuoksi ei liene siis mikään ihme, että monet kuljettajat joutuivat keskeyttämään kisansa osuttuaan seinään. Lopulta betonihelvetissä ruutulipun näki vain seitsemän autoa 26:stä.

Amerikkalaiseen show-tyyliin kilpailun PR-töissä käytettiin hyödyksi filmitähtiä. Tuolloin supersuosiossa olleen TV-sarja Dallasin näyttelijät J.R Ewing ja Linda Gray, eli tuttavallisemmin JR ja Sue Ellen, juhlivat Rosbergin kanssa palkintopallilla.

Kun vielä monen muistissa on surullisenkuuluisa kauden 2005 Indianapoliksen GP, jossa kisaan osallistui vain kuusi autoa, on F1-faneilla monta syytä toivoa tämän vuoden kisan olevan onnistunut.

F1-sarjan viralliset verkkosivut ovat myös intoutuneet muistelemaan surullisenkuuluisaa Dallasi GP:tä.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.