MTV Sportin formulatiimi on paikalla kauden jokaisessa F1-kisassa. Tänä vuonna ihan jokaista ei selosteta paikan päältä, mutta vähintään kuvaustiimi reissaa radalle kuin radalle.

Miten matkavaraukset hoituvat, selostaja Oskari Saari? Tuskinpa itse kyttäätte halpalentoja?

– No itse asiassa me olemme alihankkijoita Maikkarille, ja siksi myös halutaan hoitaa useimmat käytännön asiat itse, Saari yllättää SuomiF1-sivuston haastattelussa.

Pääsyy ratkaisuun on se, että vaikka ulkopuolinen matkanjärjestäjä olisi rautainen ammattilainen, tietää tiimi itse parhaat käytännön vinkit.

– Esimerkiksi että mistä puolelta kaupunkia hotelli kannattaa ottaa, jotta välttää istumasta viisi tuntia ruuhkissa viikonlopun aikana.

– Itävallan GP viime vuonna oli hyvä esimerkki. Jengi matkusti sieltä pahimmillaan Wieniin, eli yli sadan kilometrin päähän. Meidän hotelli oli kuusi kilometriä radalta. Nämä asiat eivät sinänsä ehkä katsojia kiinnosta, mutta ne kuitenkin voivat vaikuttaa kovasti siellä työskentelevien vireeseen, Saari huomauttaa.

Enimmäkseen käytännön järjestelyjen päällä on toinen F1-ääni, Timo Pulkkinen.

Sotshin kaunis markkinointikupla

Saari itse matkasi tällä kertaa Melbournen avauskisaan päivää aiemmin kuin joskus takavuosina.

– Kun joskus on otettu halvin eikä suorin matka perille, ja olen hypännyt turistiluokasta 36 tunnin matkustamisen jälkeen suoraan duuniin, niin se ei ihan oikeasti ole kivaa. Etenkin kun vaihtoehtona on hoitaa matka 24 tunnissa ja tosiaan päivää aiemmin.

Itse sirkusareenoilla ei järin suurta eroa ole toimittajan työn kannalta.

– Kun menee portista sisään, astuu joka paikassa suunnilleen samanlaiseen kuplaan. Varikoissa ei ole isoja eroja.

Ilmeisesti myöskään huonoja esimerkkejä ei liiemmin ole?

– Ei oikeastaan. Kiina on vähän… erikoinen. Etäisyydet ovat isoja, ja kaikki on tehty aika suureellisesti. Paljon betonia.

Mitenkäs viime kauden uusi kohde, Venäjän Sotshi?

– Tosi positiivinen yllätys. Rata oli ihan siinä missä muutkin, ehkä jopa vähän parempi. Samoin majoituksessa käytetty olympiakylä, mutta kyllähän se tietynlainen markkinointikupla oli.

– Siellä teki oikein mieli lähteä aamulenkille upealle rantabulevardille hienossa kelissä. Bulevardi jatkui ja jatkui, kunnes tuli vastaan tiilimuuri ja piikkilanka-aita! Siinä kohtaa tuli mieleen, että niin, tällä ei välttämättä ole ympäröivän todellisuuden kanssa kovin paljon tekemistä. En tiedä, mutta epäilen…

Pekka Mäntylä
Twitter: @pjmant