Rallin MM-kausi 2014 päättyi sunnuntaina Walesin vesisateessa Sebastien Ogierin maailmanmestaruuteen. On aika jakaa arvosanat päättyneestä kaudesta.

Sebastien Ogier 9+

Hallitseva maailmanmestari voitti kaudella 2014 kahdeksan osakilpailua, oli kahdesti toinen, ja teki kolmessa rallissa (Ruotsi, Saksa, Ranska) miehen voittotaistelusta pudottaneet ajovirheet. Ranskalainen hävisi ajamalla käydyt voittotaistelut vain tallikaverilleen Jari-Matti Latvalalle. Ogier osoitti läpi kauden taitoa kiristää ja hyökätä, kun tarvetta oli. Vaikka oli läpi kauden paras kuljettaja, arvosanaa pudottavat nimenomaan epäonnistumiset tiimin ja kuljettajan itsensä kotikisoissa.

Jari-Matti Latvala 9-

Latvala voitti kauden aikana kolme kisaa, joista tärkeimmät olivat ilman muuta Suomen ja Ranskan MM-rallit. Neste Rallissa Latvala kesti sekuntitaistelun Ogieria vastaan hienosti ja Ranskassa Latvala voitti puhtaan asfalttirallin ensimmäisenä suomalaisena 15 vuoteen. Näiden voittojen ansiosta arvosana on niukasti kiitettävä, joskin Saksan ulosajo johtoasemassa päätöspäivänä pudottaa sitä. Ensi kaudella Latvalan on pysyttävä mestaruustaistelussa tätä vuotta pidempään tai jopa vastaavasti olla se kuljettaja, jota muut ajavat loppukaudella takaa.

Andreas Mikkelsen 8-

Norjalainen kehittyi kauden aikana paljon ja osoitti kauden loppua kohti mentäessä nopeuttaan ajamalla useita pohja-aikoja. Kauden päätösralli Walesissa oli kuitenkin kuin Mikkelsenin kausi pienoiskoossa: Paras vauhti löytyi, kun ulosajo oli jo tapahtunut, ja paineet sijoitusten suhteen olivat poissa. Vaihtoi kartturia kesken kauden.

Mikko Hirvonen 8,5

Kausi ja ura MM-päättyivät kahteen palkintopallisijaan Kataloniassa ja Walesissa. Keväällä Hirvonen nousi podiumille Portugalissa. MM-sarjan päättyneen kauden kokenein kuljettaja joutui antamaan kaluston puolesta tasoitusta Volkswageneille, mutta pystyi päihittämään molemmat Citroënit ja hurjalla budjetillaan sarjaan tulleen Hyundain kuljettajat. Hirvonen olisi pystynyt haastamaan Mikkelsenin tiukemmin MM-pronssista ilman Monte Carlossa ja Meksikossa iskenyttä laturivikaa ja jos auto ei olisi syttynyt Sardiniassa palamaan.

Mads Östberg 7

Östberg on nopea kuljettaja, mutta varsinkin alkukaudella rallien kärkitaistelussa pysyminen vaati liikaa ja aiheutti ulosajoja. Norjalainen myös taipui mies miestä vastaan –taisteluissa turhan usein.

Thierry Neuville 8+

Neuville siirtyi kovapalkkaisella sopimuksella tulokastiimi Hyundaille. Avausralli Monte Carlossa päättyi avauserikoiskokeelle, mutta kolmannessa kisassa Meksikossa belgi nousi jo podiumille. Uran avausvoitto tuli Saksassa, mutta silloinkin kolmen nopeamman (Ogier, Latvala, Kris Meeke) suistuttua tieltä. Auto ei ollut läheskään samaa tasoa kuin Volkswagenilla sen tullessa MM-sarjaan. On tiimin ehdoton ykkösnimi, ja voi olla valtavilla resursseilla operoivan Hyundain tukemana VW:n ykköshaastaja tulevina kausina.

Kris Meeke 7,5

Meeke oli kolmas Monte Carlossa, Argentiinassa, Suomessa ja Ranskassa. Vastapainoksi hän rysäytti ulos mm. Meksikon Power Stagella täysin vaarattomassa paikassa, hölmöili uransa avausvoiton ulosajoon Saksassa, ja hävisi Walesin kakkossijan avauserikoiskokeen varaslähtöön ja moniin läheltä piti –tilanteisiin. Kausi oli Meekelle ensimmäinen täysi MM-sesonki, joten paljon menee opettelun piikkiin ja hän pitänee paikkansa tiimissä nopeutensa ansiosta.

Elfyn Evans 7,5

Nuoresta walesilaisesta halutaan tehdä Meeken ohella menestyksekäs brittikuljettaja MM-sarjaan, siksi hän jatkanee M-Sportin Fordilla ensi kaudellakin. Evans oli Meksikossa ja Saksassa neljäs. Muutamista ulosajoista huolimatta malttoi olla olematta ”liian nopea” ja keräsi läpi kauden arvokasta kokemusta ja oppia sarjan tiestöstä. Pakko silti heittää ilmaan kysymys: Kumpi ajaisi tuolla paikalla, jos molemmat tulisivat samasta maasta, Evans vai Esapekka Lappi?

Dani Sordo 7,5

Sitä saa, mitä tilaa, kun Dani Sordon palkkaa. Asfaltilla nopea, ja soralla tulee ajoittaisia väläytyksiä. Saksassa Sordo jatkoi viime vuoden voittonsa jälkeen podium-sarjaa kakkossijalla, ja keväällä hän yllätti jopa johtamalla Portugalin soralla kolmen erikoiskokeen jälkeen. Espanjalainen kärsi harmillisen paljon tekniikkamurheista, ja keskeytti puolet kauden kuudesta rallistaan. Maaliin päästessään Sordo oli aina viiden parhaan joukossa.

Juho Hänninen 7

Vauhtia oli, mutta välillä jopa liikaa. Hänninen johti Sardiniassa rallin alkuvaiheessa, mutta kaatoi kakkossijalta. Suomessa Hänninen ajoi myös hyvää vauhtia, mutta nelossija vaihtui kotikisassakin pettymykseen, kun kaatoi kuudennella erikoiskokeella. Ruotsissa Hänninen osui kiveen, ja Walesissa hän ajoi ulos. Kuulostaa lohduttomalta, mutta kärkisijoilta kaataakseen täytyy ensin pystyä ajamaan itsensä kärkisijoille. Ensi kausi on hämärän peitossa.

Robert Kubica 5

Entinen F1-tähti ajoi tällä kaudella ensimmäisen täyden MM-kautensa, ja vaikeaa oli. Kausi alkoi lupaavasti Monte Carlossa pohja-ajoilla, mutta nopea ulosajo paljasti niiden takana olleen riskinoton. Puolalainen keikautti horisonttiaan lähes joka rallissa, ja joissain kisoissa jopa useamminkin. Paras sijoitus oli Argentiinan kuudes tila.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen