Formula ykkösten kolminkertaisen maailmanmestarin, monien historian parhaaksi kuljettajaksi arvostetaman Ayrton Senna da Silvan kuolemasta tulee vappupäivänä kuluneeksi tasan 20 vuotta.

Lewis Hamilton ja Fernando Alonso kommentoivat suhdettaan Sennaan viime viikonloppuna Kiinan GP:n yhteydessä.

– Kun olin lapsi, minulla oli kaikki kirjat, kaikki videot… Ayrton oli kuljettaja, jota seurasin, jo paljon ennen kuin aloitin kilpa-autoilun. Hän inspiroi minua olemaan kuljettaja. Päivä, jona hän meni pois, hänen kuolemansa oli… se oli erittäin vaikeaa minulle näyttää tunteeni perheelleni, joten menin pois hiljaiseen paikkaan ja se oli hyvin vaikeaa useiden päivien ajan. Sankarini oli poissa, Hamilton sanoo The Guardianin mukaan.

– Hän on uskomaton legenda. Siitä voi yhä oppia asioita miten hän lähestyi kilpa-autoilua ja miten hän ajoi. Sitä toivoo, että jonain päivänä sinua pidettäisiin kuskina, joka pystyi ajamaan hänen laillaan. Hän oli aina suosikkikuskini.

Vuosien 2005 ja 2006 maailmanmestari Alonso on samoilla linjoilla Hamiltonin kanssa. Espanjalainen suunnittelee myös olevansa paikalla Imolassa ensi viikolla muistamassa Sennaa.

– Sama juttu minun osaltani. Hän oli inspiroija. Muistan joitakin kisoja jotka pystyimme näkemään uutisista Espanjassa, koska meillä ei näkynyt F1-kisoja tv:ssä, Alonso muistelee Guardianin verkkosivuilla.

– Muistan, kun menin kouluun ja kirjassani ei ollut kuvia tytöistä, vaan Ayrtonista. Sama juttu huoneessani. Minulla oli iso Ayrtonin juliste ja ensimmäiset karting-autonikin olivat Ayrtonin McLarenin väreissä, koska isänikin piti hänestä, Alonso kertoo.