Mika Häkkinen kertoo viime viikolla julkaistussa Pitlane Magazinen erikoishaastattelussa, että mikäli rata-autoilussa halutaan säilyttää nykyinen taso, juniorisarjoissa on saatava täysin käsistä lähteneet kulut hallintaan. Ongelma koskettaa myös Suomea.

– Voin sanoa, että moottoriurheilu on hiton kallista ja se on ongelma, vakava ongelma, erityisesti kun puhutaan nuorista ajajista, jotka aloittavat kartingissa tyhjästä ja jatkavat 16- tai 17-vuotiaiksi. Näinä aikoina tavallisella perheellä ei ole varaa ajattaa nuorta henkilöä kartingissa loppuun asti, koska se on naurettavan kallista, Häkkinen tokaisi.

– Tämä satuttaa nyt jo lahjakkuuksia jokaisessa maassa, koska heillä ei vain ole varaa saavuttaa menestystä. Kun minä olin nuori, se oli kallista ja nyt se on kymmenen kertaa kalliimpaa. Kartingin jälkeen kulut nousevat entisestään. Ne täytyy saada alas.

Kuninkuusluokan osalta Häkkinen toivoisi enemmän testausta, joka tosin on kaikkea muuta kuin halpaa hupia. Simulaattoritestaus on enintään huono korvike, entinen McLaren-kuski sanoo.

”Se tekee kuljettajien elämästä vaikeampaa”

– [Testausrajoitukset] tekevät taatusti asiat vaikeammaksi ja ratkaisuja on löydyttävä. Minun aikanani formula ykkösissä testattiin paljon – lähes joka viikko. Minusta se oli uskomaton kokemus. Sain lisää itseluottamusta autossa ja kokemusta auton hallinnasta.

– Nyt kun on paljon vaikeampaa saada yhtä paljon kokemusta autosta, ajaminen on suurempi riski kuljettajille ja onnettomuuksia sattuu herkemmin. Se tekee kuljettajien elämästä vaikeampaa.

– On toki olemassa simulaattoreita, jotka ovat ovat uskomattomia – olen kokeillut joitain – mutta se ei ole sama kuin kilpa-auton ajaminen, eikä sillä korvata istumista autossa. Formula ykkösten on mietittävä tätä. Jos et aja autoa, menetät oppimiskokemuksen.

Oman poikansa mahdollisesta urasta huipulla Häkkinen ei halunnut vielä luvata mitään suuntaan taikka toiseen.

Hugo rakastaa kartingia – siinä kaikki vielä tällä hetkellä. On aivan liian aikaista miettiä formula ykkösiä. Hänellä on hauskaa kartingissa ja jos kaikki sujuu hyvin moottoriurheilukasvatuksessa ja oppimisessa, saadessaan enemmän kokemusta koskaan ei tiedä mitä tulee tapahtumaan.