F1-kauden alkua dominoineen Mercedes-tallin ”salaisuus” on paljastunut. Mark Hughes kirjoittaa tuoreessa Motor Sport -lehdessä, että ylivoimaisen suorituskyvyn taustalla on nerokas ratkaisu turbomoottorissa.

Hughesin mukaan Mercedeksen yksinkertaiselta kuulostavassa, mutta äärimmäisen vaikeasti toteutettavassa ratkaisussa turbon ahdin on yhdessä päässä moottoria ja turbiini toisessa, ja niitä yhdistää moottorin läpi kulkeva akseli.

Hughes sanoo tästä syntyvän ensinnäkin hyötyjä turboviiveen minimoimisessa, mikä säästää energiankierrätysjärjestelmän tehoja varsinaiseen ajamiseen.

Suunnittelusta seuraa myös aerodynaaminen hyöty, sillä ratkaisu vaatii pienemmän välijäähdyttiminen, mikä näkyy vastaavasti pienempinä sivuponttoneina, vähäisempänä ilmanvastuksena ja sitä kautta korkeampina suoranopeuksina.

Lisäksi suunnitelma mahdollistaa vaihdelaatikon siirtämisen lähemmäksi auton nokkaa, mikä parantaa auton painojakaumaa ja sitä kautta käyttäytymistä radalla.

Myös asiakastalleilla, kuten Valtteri Bottaksen edustamalla Williamsilla, on potentiaalisesti samat edut, mutta heillä on ollut vähemmän aikaa suunnitella autojaan moottorin ominaisuuksia silmällä pitäen kuin itse tehdastallilla.

Lehden mukaan kilpailijat ovat tietoisia Mercedeksen edusta, mutta kyvyttömiä reagoimaan siihen, sillä moottoreiden kehitys on jäädytetty kauden ajaksi.

Lähde: Sky Sports