Kenian MM-rallin lauantainen ajopäivä on paketissa. Pitkän ja raastavan rallipäivän päätteeksi nopein legendaarisella The Sleeping Warrior -nimisellä pätkällä oli virolaiskuski Ott Tänak.

Safari-rallissa on riittänyt säpinää pitkin päivää ja useat kärkikuskit ajautuivat ongelmiin. Etenkin renkaanvaihtohommat tuli tutuksi muun muassa Ott Tänakille, Elfyn Evansille sekä Takamoto Katsutalle. MM-sarjaa johtava Thierry Neuville ajautui vielä rajumpiin ongelmiin, kun Hyundai-autoon iski EK11:llä pahemman luokan vika. Belgialainen jatkoi rimpuiluaan myös viimeisellä erikoiskokeella, mutta selvisi lopulta päivän maaliin ja jäi vielä yhden minuutin lisää. MM-kärki ei vieläkään suostunut avaamaan ongelmiensa syytä.

Päivän viimeisellä pätkällä rengasrikko osui jälleen Toyota-kuski Evansille sekä M-Sportin Adrian Fourmaux´lle. Kaksikosta jälkimmäisenä mainittu pääsi vanteella maaliin, mutta Evans joutui jälleen kesken pätkän rengastöihin. Walesilainen selvisi kuitenkin lopulta maaliin ja on kokonaistilanteessa neljäntenä lauantain jälkeen.

Hallitseva maailmanmestari Kalle Rovanperä on tehnyt saumatonta työtä. Suomalaistähti on johtanut kilpailua käytännössä koko rallin ajan ja on selviytynyt ilman ongelmia. Tuloksena on tukeva ykköstila.

– Johto on aika hyvä. Ei niin nautinnollista isossa johdossa. Ajettu fiksusti ja huomenna jatketaan samaa, summasi Rovanperä.

Lapilla oli tällä pätkällä aiemmin tänään vähän kaikenlaista ohjelmaa, kun suomalaisella meni rengas, hybridi ei toiminut ja osumaa tuli myös seepran kanssa. Eläinten kanssa Lapilla oli jälleen ongelmia, kun tuulilasi iskeytyi säröille ilmeisesti jonkin sortin linnun osumasta. Tämän johdosta Lappi ei nähnyt juuri mitään ja joutui rullailemaan todella hiljaa loppupätkän maaliin saakka.

– Vähän lasia silmissä, mutta eipä kummempia. Osuimme isoon lintuun ja myöhemmin toiseen, joten en nähnyt mitään. Kahteen eri kohtaan osumaa, sanoi Lappi englanniksi.

– Iso lintu osui tohon ja meni paskaks. Muutaman kilsan päästä toinen lintu toiseen kohtaan, enkä nähnyt yhtään mitään, summasi vielä Lappi suomeksi.

LUE MYÖS: Esapekka Lapin keskeytyksen syy selvisi

Erikoismaininnan ansaitsee myös harrastekuski Jourdan Serderidis, joka on rallatellut vuokratulla M-Sportin Fordillaan omaa vauhtiaan ilman isompia ongelmia. 60-vuotias herrasmies on lauantain jälkeen kiinni ehdollisissa MM-pisteissä.

Tälle kaudelle uusitun pistelaskusysteemin mukaan Rovanperä kuittasi nyt siis lauantain ykköspaikasta ehdolliset 18 MM-pistettä plakkariin. Nämä lunastaakseen on kuitenkin sunnuntainakin päästävä maaliin. Sen lisäksi sunnuntaina ajetaan jälleen ”super sunnuntai”-minikilpailu, jolloin on jaossa lisäpisteitä seitsemälle nopeimmalle. Rallin päättävällä Power Stagella on myös viidelle nopeimmalle jaossa extrapisteitä, joten kaikessa sekavuudessaan peli on vielä auki.

Sunnuntaina ajetaan kaiken kaikkiaan kuusi erikoiskoetta, joista ensimmäinen käynnistyy jo kello 07:02 Suomen aikaa. Rallin kokonaistilanne alla.

Kenian MM-rallin tilanne, EK 13/19

  1. Kalle Rovanperä & Jonne Halttunen, Toyota
  2. Takamoto Katsuta, Toyota +2:08,9
  3. Adrien Fourmaux, M-Sport Ford +3:13,3
  4. Elfyn Evans, Toyota +5:35,6
  5. Thierry Neuville, Hyundai +11:48,6
  6. Gus Greensmith, Skoda (WRC2) +15:02,0
  7. Oliver Solberg, Skoda (WRC2) +16:57,0
  8. Kajetan Kajetanowich, Skoda (WRC2) +21:15,7
  9. Jourdan Serderidis, M-Sport Ford +21:56,4
  10. Ott Tänak, Hyundai +21:58,1

Esapekka Lappi & Janne Ferm, Hyundai +42:21,7

LUE LISÄÄ