Chilen MM-rallin avauspäivä on paketissa. Kilpailua perjantain erikoiskokeiden jälkeen johtaa väkevällä raivolla painanut M-Sport Fordin Ott Tänak.

Kilpailu käynnistyi suomalaisittain murheellisesti, kun Hyundai-tallin Esapekka Lappi täräytti rajusti ulos heti ensimmäisen erikoiskokeen lopussa.

Näin ollen Lapin sekä kartanlukija Janne Fermin kilpailu päättyi jo ennen kuin se ehti kunnolla edes alkaakaan. Suomalaiskaksikko selvisi hurjan näköisestä ja kovavauhtisesta tällistä onneksi ehjin nahoin.

– Taisin jarruttaa liian myöhään, eikä siinä ollut saumoja välttää ulosajoa. Auton kori on aikamoisen kärsinyt, joten ei ole mahdollisuuksia jatkaa, Lappi kommentoi Aamulehden mukaan.

Chilessä uransa toisen maailmanmestaruuden varmistamista metsästävä Kalle Rovanperä on kärsinyt perjantaina soraralleille tuttuun tyyliin auraushommistaan. Ensimmäisenä reitillä oleminen on tarkoittanut jälleen sitä, että suomalaistähti on saanut liukastella irtosoran liukastamilla teillä ja näin ollen putsannut latua muille. Perjantain ajopäivän jälkeen Rovanperä on kilpailussa viidentenä.

– Puolikas spinni ja hävisin aikaa. Ei mennyt oikealla tavalla, mutta selvittiin päivästä. Todella vaikeaa tietä, eikä linjaa ollenkaan. Emme päässeet mihinkään ja tämä pätkä oli ehdottomasti vaikein, tuumasi Rovanperä viimeisen pätkän maalissa.

Päivän viimeisellä lenkillä suomalaisella oli iso tilanne, kun Rovanperä meinasi vetää pihalle. Puolikkaan pyörähdyksen jälkeen Toyota-tähti tuli todella varovasti. Rovanperän ero kärkeen on perjantain ajopäivän jälkeen 38,7 sekuntia.

Hyundain keikkakuski Teemu Suninen aloitti kilpailun vahvasti. Jokelalainen kaasutteli rallin alkajaisiksi huippuaikoja ja kurvaili välittömästi kärkitaistossa.

Lapin lisäksi karun kohtalon koki jälleen kerran M-Sport Fordin Pierre-Louis Loubet, kun nuori ranskalainen ajoi kovaa ulos kolmannella erikoiskokeella. Auto romuttui täysin ja tv-kuvista näytti siltä, että Loubet ontui päästyään autostaan ulos. Kartanlukija Nicolas Gilsou vaikutti olevan kunnossa. 

Neljännellä pätkällä Suninen täräytti väkevät pohjat ja nappasi huikealla tavalla kärkipaikan haltuunsa. Samalla Hyundai-talli vahvisti, ettei ensimmäisellä ek:lla ulos ajanut Lappi pysty jatkamaan kilpailua lauantaina. Sunisen loistovire otti kuitenkin pakotetusti teknistä takapakkia, kun viidennellä pätkällä Hyundain hybridi lakkasi toimimasta ja johtopaikka vaihtui kakkospaikkaan.

Teemu Suninen jakaa kovia näyttöjä. Kuva Suomen MM-rallista. Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Kuva: Getty Images

Perjantain päättäneellä kutospätkällä Suninen lasketteli jälleen vahvasti ja jatkaa kilpailua lauantaina hyvistä asemista.

– Kaikki nyt hallinnassa, joten ei huolta. Tiimi jeesaa minua, joten pääsimme eroon ongelmista, kiitteli Suninen päivän päätteeksi maalissa.

Jokelalainen on avauspäivän jälkeen kilpailussa hienosti toisena ja jakaa kovia näyttöjä korealaisvalmistajan suuntaan. Ero kilpailua johtavaa Tänakiin on vain 4,2 sekuntia.

Chilen MM-rallia jatketaan lauantaina kello 13:57 Suomen aikaa. Lauantaina ajetaan yhteensä kuusi erikoiskoetta. Kilpailun kokonaistilanne Rally1-autojen osalta perjantain ajopäivän jälkeen alla.

Chilen MM-rallin tilanne, EK 6/16

  1. Ott Tänak, M-Sport Ford
  2. Teemu Suninen & Mikko Markkula, Hyundai +4,2
  3. Elfyn Evans, Toyota +12,7
  4. Thierry Neuville, Hyundai +27,7
  5. Kalle Rovanperä & Jonne Halttunen, Toyota +38,7
  6. Takamoto Katsuta, Toyota +45,6
  7. Gregoire Munster, M-Sport Ford +1:38,4