F1-kausi 2023 hipoo jo pikkuhiljaa puoliväliä ja näillä näppäimillä FIA julkaisee tiedot F1-tallien viime kauden rahavirrasta.

Viime kaudella kuninkuusluokan ylivoimainen mahtitalli Red Bull sai kohun aikaan, kun heidän paljastettiin ylittäneen budjettinsa edellisvuonna 2021. Kyseessä oli rangaistusasteikolla lievä ylitys, joka paljastui arviolta 2,3 miljoonan dollarin suuruiseksi. Pitkän pähkimisen ja vatvomisen jälkeen Red Bullille lätkäistiin seitsemän miljoonan dollarin sakko ja heidän tuulitunneliaikaansa vähennettiin kymmenellä prosentilla seuraavan 12 kuukauden ajan.

Energiajuomajätin nykyinen meno saattaa saada muutkin tallit katsomaan omaa rahan käyttöään löysemmin, mikäli rangaistukset ovat jatkossakin yhtä lieviä. Etenkin jos kyseessä on kärkipään talli, jolle kymmenen prosentin tuulitunnelliajan pilkkominen vuoden ajalle tuskin tarkoittaa merkittävää menetystä, muutamasta ”catering-miljoonasta” puhumattakaan.

Ainakaan Red Bullin tapauksessa budjettikaton vaikutukset, saatika sen ylitykset eivät vielä tunnu. Talli on voittanut kuluvan kauden kaikki kilpailut. Asiantuntijoiden mukaan Red Bullin rangaistus alkaa tuntua vasta kauden loppupuolella, mutta silläkään ei liene enää mitään merkistystä, kun tässä kohtaa molemmat mestaruudet ovat jo paketissa ja he voivat jälleen keskittyä täysillä jo ensi kauden kilpuriinsa.

Tuttu näky tällä kaudella. Max Verstappen juhlii ja muut vikisee. Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Kuva: Getty Images

Budjettikaton tarkoituksena oli tasoittaa F1-sarjan kilpavarustelua ja vaikka otanta tässä kohtaa on erittäin lyhyt, on sanomattakin selvää budjettikaton ylityksestä saaman rangaistuksen olleen naurettava. PlanetF1-sivuston mukaan kolmen tallin huhutaan ylittäneen budjettikattonsa kaudella 2022 ja jos FIA pitää nykyisen lastentarhan linjauksensa sanktioiden kanssa, ei kynnys sen rikkomiselle ole järin korkealla jatkossakaan.

Kuvitellaanpa tilanne, jossa keksitään ratkaisu, jolla saadaan kierrosajasta yhtäkkiä muutama kymmenys pois per kierros, mutta budjetti tulee vastaan. Odotellaanko ensi kauteen, että muutkin keksivät saman vai maksetaanko ensi kaudella karkkirahoilla sakkoja? Allekirjoittaneelta ei tarvitsisi kahta kertaa kysyä.

LUE MYÖS: Red Bull -pomolta paljastus: Tässä kohtaa päätettiin Nyck de Vriesin potkuista