F1-kansa iloitkaa! Uusi kausi moottoriurheilun kuninkuusluokassa käynnistyy tällä viikolla Barhainissa Sakhirin radalla!

Viikonlopun talvitestit antoivat vähän osviittaa alkukauden nokkimisjärjestyksestä, mutta matka Abu Dhabiin on pitkä ja täynnä erilaisia esteitä. Uudet sääntömuutokset otettiin vastaan positiivisin mielin, mutta kehitystyö jatkuu kovana tallien kesken.

SuomiF1 on ottanut jokaisen tallin syyniin ja arvioi valmistajien tilannetta kauteen lähdettäessä. Ennakko liikkuu viime kauden MM-tulosten mukaan viimeiseksi sijoittuneesta Williamsista aina mestari Red Bulliin saakka. Lopussa veikataan myös kuljettajien ja tallien maailmanmestarit.

Williams

Kuljettajat: Alexander Albon, Logan Sargeant (tulokas)
Tallipäällikkö: James Vowles

Legendaarinen brittitalli Williams valahti takaisin joukon perälle uuden aikakauden pyöriessä kuninkuusluokkaan. Auto ei ollut täysi susi, mutta Williamsilta puuttui muiden tallien huippusuoritukset satunnaisissa kilpailuissa. 

Thaikuljettaja Alexander Albon kantoi tallia reppuselässään, eikä Williams lopulta nähnyt mitään syytä jatkaa kanadalaiskuljettaja Nicholas Latifin sopimusta. Hänen paikkansa ottaa amerikkalaistulokas Logan Sargeant. Junioriura on ollut lupaava, mutta F1-sarja on täysin eri koettelemus, mihin nuorukainen on tottunut.

Logan Sargeant on yksi kolmesta tulokkaasta tällä kaudella. Kuva: Getty Images

Muutoksia tapahtui myös johtoportaassa. Tallipäällikkö Jost Capito sai tehdä tilaa Mercedeksen entiselle strategiapäällikkö James Vowlesille. Saksalaistallissa menestystä niittänyt britti yrittää kääntää Williamsin suuntaa, mutta tämä kausi on vielä liian aikaista. Muutama piste sekä hyvää kehitysvuosi Sargeantille olisi voitto Williamsille.

Arvio: Taistelee satunnaisista pisteistä. Tuomittu vielä yhdeksi kaudeksi sarjan perälle.

AlphaTauri

Kuljettajat: Yuki Tsunoda, Nyck de Vries (tulokas)
Tallipäällikkö: Franz Tost

Viime vuosina sarjan mustaksi hevoseksi noussut AlphaTauri koki karmean mahalaskun kaudella 2022. Sarjan parhaimpien kuskien joukkoon noussut Pierre Gasly ei enää muuttanutkaan vettä viiniksi, eikä sarjan kuopus Yuki Tsunoda ottanut tarvittavia askelia kehityksessään.

Nyt pienellä budjetilla operoiva talli on menettänyt Gaslyn, mutta saanut yhden vuoden edestä informaatiota uudesta autostaan. Valitettavasti tutut ongelmat nostivat päätään talvitesteissä. 27-vuotias tulokaskuljettaja Nyck de Vries on kysymysmerkki, mutta miehen suoritus Monzassa herättää toiveita. Tsunodalla kyseessä on tulos tai ulos -kausi. Japanilaisella riittää nopeutta, mutta tasaisuus puuttuu.

Totta puhuen, AlphaTauri taistelee jatkuvasti vastavirtaan. Tallin paikka F1-sarjassa on toimia mestarivalmistaja Red Bullin koekaniinina, kehitystallina sekä siipimiehenä. Pieniä valonpilkahduksia saatetaan nähdä, mutta menestysmahdollisuudet tallissa ovat valitettavasti olemattomat.

Arvio: Auto vaikuttaa luotettavalta, mutta kuljettajakaksikko sekä resurssit aiheuttavat huolenaiheita. Potentiaalia jäädä koko joukon viimeiseksi.

Haas

Kuljettajat: Kevin Magnussen, Nico Hülkenberg
Tallipäällikkö: Günther Steiner

Amerikkalaistalli Haasin kausi oli kaksijakoinen. Talli yllätti koko kuninkuusluokan housut kintuissa kauden ensimmäisissä kilpailuissa napaten tärkeitä pisteitä usean vuoden kyntämisen jälkeen. Talli ei kuitenkaan ottanut kaikkia hopealautasella tarjottuja mahdollisuuksia, joten lopulta Haas oli pudota taas takariviin kehitysvarojen loppuessa jo kauden alussa.

Budjetti on edelleen tallin suurin huolenaihe. Talli on täynnä talenttia, mutta selvästi koko sarjan pienimmällä rahakirstulla operoiva Haas joutuu valitseman taistelunsa tarkasti.

Haasin uusi kuljettajakaksikko. Kuva: Getty Images

Ailahteleva Mick Schumacher pantiin pihalle ja hänet korvattiin paluumuuttaja Nico Hülkenbergillä. Saksalainen ei säväytä, mutta kaksi kokenutta kuskia on tallille tärkeää tässä murrosvaiheessa. Kevin Magnussenin täytyy myös rauhoittua. Paalupaikka Brasiliassa oli yksi vuoden kohokohdista, mutta tanskalaisen ajaminen radalla oli toisinaan liian aggressiivista.

Haas voi jälleen yllättää, mutta vakituinen paikka keskikastissa on vielä turhan pitkän matkan päässä.

Arvio: Voi yllättää kauden alussa, mutta vauhti hyytyy vuoden edetessä. Hülkenberg sekä Magnussen voivat päätyä napit vastakkain, mutta potentiaali menestykselle on korkeampi kuin Schumacherin kanssa. Jää silti keskikastista.

Aston Martin

Kuljettajat: Fernando Alonso, Lance Stroll
Tallipäällikkö: Mike Krack

Muutama vuosi sitten Racing Pointista Aston Martiniksi muovattu talli on alisuorittanut pahasti odotuksiin nähden. AM on Lawrence Strollin alaisuudessa ottanut jatkuvasti askeleita taaksepäin, vaikka satunnaisia onnistumisia on nähty. Viime kauden loppu oli ensimmäinen kerta vuosiin, kun talli tuntui kulkevan tasaisesti oikeaan suuntaan.

Suurin muutos tallissa on Sebastian Vettelin eläköityminen. Tilalle saatiin toinen kokenut mestari Fernando Alonso. Espanjalainen on osoittanut toisella visiitillään kuninkuusluokkaan, että vauhtia 41-vuotiaalla vielä riittää. 

Menestys ei jää kiinni Alonsosta, mutta pilttuun toisella puolella majaileva Lance Stroll on kysymysmerkki. Kanadalainen pystyy säväyttämään, mutta vuosi toisensa jälkeen Stroll on jäänyt tallikavereidensa vauhdista ja pahasti. Isän omistama talli tuntuu kuitenkin tarjoavan Strollille ajopaikkaa, vaikka missä tilanteessa.

Aston Martin oli talvitestien suurimpia onnistujia. Vauhtia tuntui piisaavan ja vaikka Stroll on todennäköisesti sivussa ensimmäisestä kilpailusta, voi talli olla mukana jopa palkintopallitaistelussa. Kauden edetessä tavoite on kuitenkin keskikastin herruus.

Arvio: Kauden musta hevonen. Talvitestit vahvistivat viime kauden lopun nousujohteista suorittamista. Alonso tulee loistamaan, mutta Stroll on selvästi tallin heikoin lenkki. Potentiaalia nousta keskikastin kuninkaaksi.

Alfa Romeo Sauber

Kuljettajat: Valtteri Bottas, Zhou Guanyu
Toimitusjohtaja: Andreas Seidl
Talliedustaja: Alessandro Alunni Bravi

Suomalaisittain mielenkiintoisin seurattava. Viime kauden loistavan alun jälkeen Alfa Romeo hyytyi katastrofaalisella vuoden edetessä. Erityisesti Valtteri Bottaksen tasaiset suoritukset ensimmäisissä kilpailuissa varmistivat tallin kuudennen sijoituksen.

Talvitestit osoittivat kuitenkin positiivisia merkkejä. Bottas näyttää varmalta ykköskuljettajalta, eikä toista vuottaan aloittava Zhou Guanyu ole yhtään hullumpi aisapari. Ferrarin moottori petti suomalaisen autossa viimeisenä päivänä, mutta viime kaudella tallia kiusanneet luotettavuusongelmat tuntuisivat olevan suurimmaksi osaksi selätetty.

Valtteri Bottas aloittaa toisen kautensa Alfa Romeolla. Kuva: Getty Images

Myös Alfan kulisseissa tapahtui. Pitkäaikainen tallipäällikkö Frederic Vasseur siirtyi Ferrarin peräsimeen. Samalla McLarenia menestyksekkäästi johtanut Andreas Seidl liittyi Sauberille toimitusjohtajan rooliin. Tallipäällikköä Alfa Romeo ei palkannut, mutta vetovastuun ottaa tallissa pitkään vaikuttanut Alessandro Alunni Bravi.

Vuosi on myös viimeinen Alfa Romeo -nimen alla. Talli valmistautuu Audin saapumista organisaatioon Seidlin johdolla. Tallin päätavoite on istuttaa itsensä visusti keskikastiin. Se vaatii tasaisuutta, joka viime kaudella uupui.

Arvio: Haastaa keskikastissa tasaisemmin. Tallin todellinen kyky mitataan vasta myöhemmin kaudella, mutta odotukset voidaan asettaa korkealle. 

McLaren

Kuljettajat: Lando Norris, Oscar Piastri (tulokas)
Toimitusjohtaja: Zak Brown
Tallipäällikkö: Andrea Stella

Testikauden kriisitalli. Bahrainissa ajetut talvitestit kertoivat karua lukemaa. Vauhtia ei ollut, auton tasapaino oli kuskien mukaan karmea ja toimitusjohtaja Zak Brown lyttäsi kehitystyön epäonnistuneeksi jo helmikuussa. Voisiko tilanne enää huonontua?

Tallin ilmapiiri on kuitenkin suhteellisen rauhallinen tilanteeseen nähden. Suorituskyvyn surkeus oli tallilla tiedossa, joten ratkaisukaan ei ole kaukana. Brittitallin on määrä saada teoriassa kokonaan uusi auto radalle huhtikuun loppuun mennessä, mutta suoritukset voivat olla karmaisevia ennen sitä.

Tallilla on kuitenkin yksi ässä hihassaan: Lando Norris. Britti kuuluu F1-sarjan eliittiin ja on todistanut jo viime kaudella pystyvänsä ajamaan huonompaakin autoa menestyksellä. Tulokas Oscar Piastri on villi kortti. Räjähtävästi Alpinelta lähtenyttä aussia on hehkutettu maasta taivaisiin, mutta ensin on opittava talon tavoille. McLaren on tunnetusti hankalasti ohjattava auto, joten tie menestykseen voi olla jyrkkä.

Arvio: Lähtee kauteen jopa koko sarjan heikoimmasta tilanteesta. Parantaa kauden mittaan, mutta vahinko on jo tapahtunut. Kauden päätavoite on vakuuttaa Lando Norris jäämään mukaan tallin projektiin.

Alpine

Kuljettajat: Esteban Ocon, Pierre Gasly
Tallipäällikkö: Otmar Szafnauer

Alpinen testirupeama oli eriskummallinen. Talli vaikutti olevan pahoissa ongelmissa, mutta lopulta kaikki tuntui rullaavan suunnitelmien mukaan. 

F1-legenda Fernando Alonso jätti tallin ja hänen paikkansa ottaa Pierre Gasly. Ranskalainen ajoi hutikauden viime vuonna, mutta nyt motivaatiota tuntuisi riittävän. Hänen rinnalleen asettuu entinen ystävä ja nykyinen vihamies Esteban Ocon. Kaksikko väittää haudanneen sotakirveensä, mutta Oconin temput radalla tunnetaan. Mies on häikäilemätön kilpailija, joka ei anna periksi. Kaksikon värillä voi liekehtiä heti ensimmäisestä viikonlopusta lähtien.

Tallin kulisseissa on sekoiltu jo vuosia, mutta viime kausi osoitti tallin potentiaalin. Jos koneisto on kunnossa, voi Alpine olla edelleen keskikastin kärjessä.

Arvio: Talli taistelee Aston Martinin sekä Alfa Romeon kanssa keskikastin kärjessä. Parhaimmillaan kuljettajakaksikko voi loistaa, mutta potentiaali katastrofille on turhan suuri.

Mercedes

Kuljettajat: Lewis Hamilton, George Russell
Tallipäällikkö: Toto Wolff

Turbo-hybridiaikakautta dominoinut imperiumi menetti kuolontähtensä, eikä uudelleenrakennus ole mennyt suunnitelmien mukaan. Viime kausi oli tallin heikoin F1-sarjassa yli vuosikymmeneen. Vain yksi voitto 23 kilpailussa ei ole tarpeeksi legendaariselle valmistajalle.

Palaako Lewis Hamilton takaisin voittokantaan? Kuva: Getty Images

Hyvä uutinen tallille on se, että kehitys oli huomattavaa kauden aikana. Tallia koko kauden kiusannut porpoising-efekti heikkeni, eikä tunnu olevan enää pahasti läsnä autossa. Talvitesteissä ilmenivät kuitenkin uudet ongelmat. Tallipäällikkö Toto Wolffin mukaan Red Bull sekä Ferrari ovat kurvanneet horisonttiin. Uskokoon ken haluaa.

Tallilla on heidän onnekseen koko sarjan vahvin kuljettajakaksikko. George Russell osoitti kuuluvansa kärkikahinoihin, eikä seitsenkertainen maailmanmestari Lewis Hamilton suurempia esittelyitä kaipaa. Brittipari on tallin suurin vahvuus, eikä menestys jää heistä kiinni.

Arvio: Haastaa Ferraria toisesta sijasta, mutta mestaruustaisto jää haaveeksi. Russell ja Hamilton voittavat molemmat vähintään yhden kilpailun kauden aikana.

Ferrari

Kuljettajat: Charles Leclerc, Carlos Sainz
Tallipäällikkö: Frederic Vasseur

Legendaarinen italialaistalli palasi voittotaisteluun viime kaudella, mutta mestaruustaisto kuivui nopeasti kasaan. Tämä sai johtoportaan reagoimaan rajulla tavalla. Tekninen nero, mutta hieman elementistään ulkona ollut Mattia Binotto sai luovuttaa tallipäällikön paikan kokeneelle johtajalle, Frederic Vasseurille.

Tavoite Maranellossa on aina sama: vain voitto kelpaa. Viime kausi osoitti tallin olevan oikealla reitillä, mutta tämä paljasti myös syvälle juurtuneet ongelmat. Red Bull oli loppupeleissä aivan liian vahva, mutta talli ei auttanut itseään. Erityisesti alkukaudella Ferrarin pahin vastustaja oli Ferrari itse. Vasseurin tehtävä on muuttaa tämä.

Myös kuljettajilta vaaditaan tasonnostoa. Charles Leclerc on puhtaalla nopeudella ehkä koko sarjan paras kuski, mutta ajovirheet piinaavat miehen suorituksia edelleen. Max Verstappenia ei lyödä, jos jokainen suoritus ei ole vähintään kympin suoritus. Carlos Sainz jr. keräsi itsensä tyylikkäästi surkean alkukauden jälkeen. Samanlaiseen hapuiluun ei ole varaa, jos mielii mestariksi.

Vasseur on vakuuttanut, että talli ei aseta kuskejaan nokkimisjärjestykseen. Viime kausi sujui siististi, mutta tässä piilee omat riskinsä: milloin peli vihelletään poikki ja kummalta kuskilta?

Talvitestit sujuivat suhteellisen siististi, mutta tärkeintä on pitää auto ehjänä. Ferrarin voimanlähde oli nopea, mutta räjähdysherkkä. Sillä ei pitkälle pötkitä. Muuten paketti on hyvällä mallilla. Kauden aikana tallin täytyy kuitenkin reagoida ongelmiinsa rehellisemmin sekä nopeammin.

Arvio: Ferrari petraa edelliskaudesta, mutta kilpailijat tekevät samoin. Edelleen suosikki haastamaan Red Bullia, mutta kysymysmerkkejä on liikaa. Kimi Räikkönen on Ferrarin viimeisin mestari myös kauden 2023 päätyttyä.

Red Bull

Kuljettajat: Max Verstappen (C), Sergio Perez
Tallipäällikkö: Christian Horner

Viime kaudella kilpailijansa murskannut energiajuomajätti lähtee uuteen kauteen ennakkosuosikkina. Tallilla on paras kuljettaja, paras auto sekä suuri budjetti, pyhä kolminaisuus F1-sarjassa menestymiselle.

Talvitestit olivat hallitsevan mestarin Max Verstappenin mieleen. Hollantilaisen mukaan yksikään auto ei ole koskaan tuntunut jo välittömästi näin hyvältä. Viime kaudella Verstappen oli tyytymätön RB18:n ohjattavuuteen. Nyt auto on keventynyt 10 kilon verran, mikä ilahduttaa hollantilaista. Sen tulisi pelottaa muita talleja.

Max Verstappen on noussut F1-sarjan kiistattomaksi hallitsijaksi. Kuva: Getty Images.

Viime vuonna lätkäisty kehitysrangaistus budjetin ylittämisestä ei tule tuntumaan alkukaudella. Nykyinen kilpuri on ollut valmis jo kuukausia, joten tuleva kehitysaika käytetään pienempiin yksityiskohtiin, Ongelmat saattavat ilmetä kauden jälkimmäisellä puoliskolla, mutta talli voi hyvinkin olla jo kaukana muista siinä kohtaa.

Kaiken lisäksi tallilla on käytössä jotain, mitä kellään muulla tallilla ei ole: Max Verstappen. Hollantilainen on täysin omassa luokassaan F1-sarjassa. Kaksinkertainen maailmanmestari rikkoi lähes jokaisen ennätyksen uskomattomalla viime sesongillaan. Nyt mies on vuoden vanhempi ja kokeneempi. Kuka pysäyttäisi tämän pedon?

Red Bull se ei ainakaan tule olemaan. Ainoa uhkakuva tallin yllä on ilmapiiri. Viime kaudella nähtiin, kuinka kakkoskuski Sergio Perez sivuutettiin täysin Verstappenin sekä koko tallin toimesta. Tilanne ei tule muuttumaan, joten miten Perez reagoi?

Loppupeleissä Red Bull on selvä suosikki mestariksi. Jos koneisto kestää, voi Verstappen nousta jo kolminkertaiseksi mestariksi.

Arvio: Ehdoton mestarisuosikki ensi kaudelle. Verstappen x Red Bull on niin ylivoimainen kombo, ettei pysäyttäjää vielä ensi kaudeksi löydy. Luvassa voi olla jopa F1-historian ylivoimaisin kausi.

SuomiF1:n toimitus oli yksimielinen mestaruusvalinnoissaan. Mestaruudet pysyvät Verstappenin sekä Red Bullin hyppysissä.

Kausi käynnistyy perjantaina Bahrainissa 13:30 Suomen aikaa. Sunnuntain osakilpailu starttaa kello 17:00.

Lue myös: Tässä ovat merkittävimmät sääntömuutokset kaudelle 2023