Formula 1 -kausi 2022 päättyi Abu Dhabiin sunnuntaina.

Red Bullin Max Verstappen voitti maailmanmestaruuden ennen Ferrarin Charles Leclerciä ja tallikaveriaan Sergio Pereziä. Red Bull valmistajien maailmanmestaruutta.

SuomiF1-sivusto listasi kauden viimeisen viikonlopun topit ja flopit.

FLOP3

Nooa Ruuth: Aston Martinin strategia. Talli heitti MM-sarjan kuudennen sijan menemään täysin älyttömän rengastrategian takia. Sebastian Vettelin kyyti oli mainiota, mutta saksalaisen kohtalo oli joutua liikennekartioksi liian vanhoilla renkailla. Noh, tuulitunneliaika ainakin kasvoi.

Eetu Lehtonen: Haas. Brasilian aika-ajojen sankaritalli oli vain osallistumisen pakosta enää Abu Dhabissa. Kevin Magnussen vaikutti vauhtinsa puolesta olevan jo lomatunnelmissa ja Mick Schumacher päätti F1-uransa toistaiseksi samalla tavalla kuin kausi alkoi. Amerikkalaistallin onneksi AlphaTaurillakaan ei kyyti riittänyt pistetaistoon, joten he saivat pidettyä heidät pisteissä takanaan.

FLOP2

Nooa Ruuth: Fernando Alonson Alpine. Alonsosta ei ole mitään pahaa sanottavaa, mutta miehen kilpuri on ollut kyllä yksi hevoskärry. Kone on pettänyt lähemmäs 10 kertaa tällä kaudella, mikä oli maksaa Alpinelle neljännen sijan pisteissä. Onneksi Esteban Oconin kone kesti paljon paremmin.

Eetu Lehtonen: Nicholas Latifi. Toistan itseäni, mutta kanadalaisenkin osalta päätöskilpailussa vinyylissä soi sama levy kuin hänen koko F1-uran ajan. Hädin tuskin muistaa, että ottaa edes osaa kilpailuun, kunnes pamahtaa tv-kuviin jonkun haaverin sattuessa. Tosin tällä kertaa syyt kontaktista voi vierittää kilpailijalle, mutta eipä tule tätä kaveria ikävä kuninkuusluokassa.

FLOP1

Nooa Ruuth: Alfa Romeo. Kauden jälkimmäinen puolisko oli sanalla sanoen kammottava. Valtteri Bottas palasi kesätauolta tavoitteena neljän parhaan tallin joukko. Lopputulos oli 4 pistettä viimeiseen 13 kilpailuun. Luojan kiitos tallilla riitti vauhtia kauden alussa. Tallipomo Fred Vasseur on loikkaamassa Ferrarille, joten suomalaisten lasien läpi toivotaan, että talli suuntasi katseensa kauteen 2023 hyvissä ajoin. Muuten ensi kaudesta voi tulla todella karu Bottakselle.

Eetu Lehtonen: Alfa Romeo. Erikoiset valinnat pilasivat pistejahdin jo aika-ajoista saakka. Jopa maallikkona sen oppii ymmärtämään, ettei Abu Dhabissa kannata lähteä viimeisten joukossa hakemaan aikakierrosta, sillä radan loppuosaan aiheutuva jono kylmentää renkaat. Kilpailussa taas haettiin kovemmalla rengassarjalla jotain taikatemppua Valtteri Bottaksen kohdalla, joka ei toiminut (taaskaan). Päädyttiin kommentoimaan, että puolustettiin vain Aston Martineja vastaan. Niin tai näin, mutta kaiken päättyneellä kaudella nähdyn varmistelun on loputtava, mikäli auto on yhtä vahva ensi kaudella.

TOP3

Nooa Ruuth: Ferrari. Mainio kilpailu italialaistallilta. Max Verstappenin voittoa ei ollut mahdollisuutta pysäyttää, mutta taktiikka oli täydellinen valmistamaan kuljettajien sekä valmistajien MM-sarjan toinen sijoitus. Ensi kauden mestaruusjuna on jo lähtenyt liikkeelle, vai miten se menikään Tifosit?

Eetu Lehtonen: Lando Norris. Aina tasainen ja vahva Lando. Abu Dhabissa veikeä britti tarjoili taattua tavaraa olemalla kolmen kärkitallin jälkeen nopein kaveri. Toivottavasti formulajumalat suovat McLarenille nopeampaa menopeliä, jotta tämä veijari nähtäisiin jatkossa taistelemessa kärkimiesten kanssa.

TOP2

Nooa Ruuth: Lando Norris. Brittikuljettaja sai kannatella koko McLarenia tällä(kin) kaudella. 23-vuotiaan suoritustaso oli lähes yksinään pitää perinteikkään McLarenin neljännellä sijalla. Brittitallin täytyy alkaa valmistamaan miehelle voittokykyistä autoa, tai tämä timantti etsii tallin, joka niin tekee.

Eetu Lehtonen: Sebastian Vettel. Jäähyväisviikonloppunsa kuninkuusluokassa kaahaillut saksalaiskonkari näytti vielä kerran tiikerinsilmäänsä ja oli sähäkässä iskussa läpi viikonlopun. Aika-ajot menivät nappiin ja saksalaisen radioviestinnästä huomasi, että viimeiseen asti koitetaan painaa tosissaan. Väärä taktiikkavalinta söi nelinkertaiselta mestarilta isomman pistesaaliin ja Aston Martinin kuudennen paikan loppupisteissä.

TOP1

Nooa Ruuth: Sebastian Vettel. Yksi kaikkien aikojen suurista. Vettel menetti parhaan teränsä viime vuosien aikana, mutta kuninkuusluokkaan jää kraaterin kokoinen reikä. Lajin historiassa ei ole löytynyt toista samanlaista, enkä usko löytyvänkään. Hieno kilpailija, hienompi mies. Danke Seb!

Eetu Lehtonen: Max Verstappen. Lentävä hollantilainen hiljensi tai ainakin yritti hiljentää kriitikot Brasilian GP:n kohun jälkeen sillä, mitä parhaiten osaa. Hoiti puhumisen radalla ja karkasi paalulta maisemaan sekä ylivoimaiseen voittoon. Abu Dhabin esitys kuvasti täysin lähes koko kauden kestänyttä ylivoimaa.