Red Bullin Max Verstappen nousi F1-sarjan kesäkauden viimeisessä kilpailussa Unkarissa kymmenennestä ruudusta voittoon.

F1-sarja hiljenee kolmeksi viikoksi kesätauolle ennen Belgian GP:tä elokuun lopussa.

SuomiF1-sivusto listasi kesäkauden viimeisen kisan suurimmat epäonnistujat ja onnistujat.

FLOP3

Juuso Koivumäki: Alfa Romeo. Aika-ajon jälkeen Alfa Romeon kisaviikonloppu näytti vielä lupaavalta, mutta Ferrarin tapaan luottaminen kovaan renkaaseen oli suuri virhe. Bottas ja Zhou jäivät molemmat kauas pistesijoista.

Nooa Ruuth: Sergio Perez. Meksikolaiselta todella heikko viikonloppu. Vauhti ei ollut edes samalla sivulla Max Verstappenin kanssa, vaikka koneisto on sama. Sunnuntaina neljäs sija oli lähtökohdista katsottuna maksimi, mutta Verstappen ylitti tämänkin. Kesätauko tulee sopivaan paikkaan Perezille.

Eetu Lehtonen: Sergio Perez. Meksikolainen on edellisissä kisoissa jäänyt huolestuttavan paljon lentävästä hollantilaisesta. Perezin onneksi pahin haastaja Ferrari konttaa kisasta toiseen yhtälailla, joten meksikolaisen heikkoja suorituksia ei niin esitetä parrasvaloissa.

FLOP2

Juuso Koivumäki: Sergio Perez. Perezin alavire ei ota hellittääkseen. Meksikolainen oli aika-ajossa umpisurkea. Kilpailun nousua ei voida pitää kummoisena, sillä Red Bullin kalustolla vastaava nousu oli täysin minimitavoite.

Nooa Ruuth: Valtteri Bottas. Suomalaisen kausi on ollut valitettavasti laskusuhdanteessa. Uusi kytkin ei ole poistanut lähtöongelmia, eikä Bottaksella tunnu olevan tarpeeksi aggressiivisuutta taistelemaan keskikastin jämäsijoista. Nyt on pakko ottaa vielä yksi napsu lisää, jotta Alfa ei jää muiden jalkoihin.

Eetu Lehtonen: Daniel Ricciardo. Syötetään jälleen kerran samaa levyä soittimeen, mutta tallikaveri oli seitsemäs ja Ricciardo 15:s. Kauden ensimmäisellä puoliskolla Lando Norris on antanut australialaiselle sellaisen tukkapöllyn, että liekö kikkarat enää kauan pysyy päässä. Toivottavasti tauko tekee Ricciardolle hyvää.

FLOP1

Juuso Koivumäki: Ferrari. Viikonlopusta toiseen aivan uskomattomia taktisia epäonnistumisia. Ferrari ei tunnu löytävän punaista lankaa ollenkaan, kun taas Mercedes vie taktista peliä joka viikonloppu nappivalinnoillaan. En ihmettelisi, jos joulukuussa Mercedes olisi Ferrarin edellä MM-pisteissä.

Nooa Ruuth: Ferrari. Tarvitseeko tätä edes perusteella? Talli on sirkus tekeytynyt F1-talliksi. Ongelmana on vain se, että sirkuksen johtajat rakastavat keskustella siitä, kuinka kova organisaatio on kyseessä. Herätkää siellä Maranellossa, te ette ole F1-sarjan suurin ja kaunein, te olette F1-sarjan naurunaihe.

Eetu Lehtonen: Ferrari. Italian sirkuslaumalta löytyi jälleen kerran uusi temppu vihkosestaan. Punaiset autot lähtivät kilpailuun kolmen kärjestä ja Red Bullit kauempaa takaa. Estradi oli pedattu pienelle balsamille koko alkukaudella veistettyihin haavoihin. Ferrarin varikkomuurilla kuitenkin tehtiin jälleen kerran merkillisiä loitsuja strategisesti, joka pudotti autot sijoille neljä ja kuusi. Max Verstappen vilkutteli mennessään, eikä hopeanuoletkaan pysyneet takana.

TOP3

Juuso Koivumäki: George Russell. Mr. Saturday, Mr. Consistency… rakkaalla lapsella on monta nimeä ja Russell pitää kaikista odotuksista kiinni ja repii Mersusta kaiken irti sekä lauantaina että sunnuntaina.

Nooa Ruuth: Nicholas Latifi. Kanadalainen tarjosi yhden kauden kovimmista hetkistä. Kanadalaisella on enemmän sessiovoittoja kuin Lewis Hamiltonilla tällä kaudella. Merkitseekö Latifin kärkiaika harjoituksissa mitään loppupeleissä? Ei, mutta olihan se ainakin kaunista luettavaa.

Eetu Lehtonen: George Russell. Aika-ajojen jymypaukku yllätti kyllä kaikki ja kierros oli mahtava. Viime kaudella Mr. Saturday-lempinimen kerännyt britti voi ainakin jälleen vähän aikaa puolestani tätä käyttää. Voittoon ei ollut realistisia mahdollisuuksia, mutta teki kisassa tarvittavan suihkutellen jälleen kerran kuohujuomaa podiumilla.

TOP2

Juuso Koivumäki: Lewis Hamilton. Ilman DRS-ongelmaa lauantaina Hamilton olisi voinut voittaa jopa koko kilpailun. Ensimmäisen varikkopysähdyksen jälkeen Hamilton oli Verstappenin ohella koko radan nopein kuljettaja. Mersun luotettavuus yhdistettynä Hamiltonin vauhtiin voi olla vielä tappava ase kauden toisella puolikkaalla.

Nooa Ruuth: George Russell. Uran ensimmäinen paalu oli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Voitto oli toiveajattelua, mutta ei sekään enää kaukan ole. Russell on täydellinen kuski Mercedekselle. Ensi vuonna mies taistelee mestaruudesta.

Eetu Lehtonen: Lewis Hamilton. Aika-ajojen ongelmat takasiiven kanssa pudottivat Hamiltonin lähtöruutua, joten kilpailussa nähtiin väkevä nousu. Seitsenkertainen mestari takoi maksimisuorituksen ja mielenkiintoista olisi ollut nähdä hänen mahdollisuutensa paremmista lähtöasemista.

TOP1

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Jos nousee kymmenennestä ruudusta voittoon, se varmaan jo kertoo tarpeeksi? Verstappen on tällä hetkellä omassa kastissaan. Kun auto on riittävän nopea ja luotettava, niin Verstappen hoitaa kyllä loput.

Nooa Ruuth: Max Verstappen. Ylivoimainen kuski tähän sarjaan. Toistan itseäni joka viikko, mutta ei sille voi mitään. Verstappen on oppinut kärsivällisyyttä, mikä on tehnyt miehestä koko sarjan pelottavimman kilpailijan. Verstappenilla ei ole tällä hetkellä heikkouksia.

Eetu Lehtonen: Max Verstappen. Olipahan jälleen mykistävä esitys Verstappenilta. Lentävä hollantilainen on täysin omassa luokassaan, eikä muilla ole mitään asiaa samalle tasolle tällä hetkellä. Harvoin pyörähdyksiä kehutaan, mutta tuleva kaksinkertainen maailmanmestari osoitti tilanteessa loistavia autonhallintakykyjään. Spinnin ollessa tosiasia, onnistui Verstappen kiepauttamaan kaasulla nätin 360 asteen piruetin menettämättä muutamaa sekuntia enempää aikaa.