Red Bullin Max Verstappen teki mahdottomasta mahdollisen nousten neljännestätoista lähtöruudusta ylivoimaiseen voittoon Belgian Spassa. Hollantilaisen tallikaveri Sergio Perez kruunasi Red Bullin viikonlopun kaksoisvoitolla.

SuomiF1 listasi viikonloput topit ja flopit.

FLOP3

Juuso Koivumäki: Haas. Amerikkalaistallin vauhti ei ole noussut loppukesästä tuotujen päivitysten avulla oikeastaan yhtään. Talli panttasi niitä paremman suorituskyvyn toivossa, mutta Belgiassa vauhti oli surkeaa.

Nooa Ruuth: Ferrari. Tallin tohelointi jatkui tuttuun tapaan kesätauon jälkeen. Väärä setti renkaita, täysin turha nopeimman kierroksen yritys, joka lopulta maksoi sijoituksen, sekä yksinkertaisesti heikompi auto kisamitassa Red Bulliin verrattuna. Heikkoa suorittamista.

Eetu Lehtonen: Haas. Amerikkalaistallissa osattiin ennakoida Span olevan heille haastava paikka, mutta tällaista romahdusta tuskin odotettiin. Toivottavasti työntekijät saivat unen päästä kiinni, sillä autojen vauhti muistutti hieman kahta edellistä kautta. Kuljettajat kävivät osallistumassa ja jäivät yli kierroksen kärjestä.

FLOP2

Juuso Koivumäki: Ferrari. Kesätaukoa ei ole ainakaan käytetty taktiikkakirjan opiskeluun Maranellossa. Ferrari teki typerä taktisen riskin ottaessaan Leclercin varikolle lopussa. Lopulta Fernando Alonso kiitti ja kumarsi.

Nooa Ruuth: Haas. Amerikkalaistallin jojoliike jatkui Belgiassa. Kuljettajakaksikkoa hädin tuskin nähtiin TV-kameroissa, eikä vauhtia yksinkertaisesti ollut. Ajovirheet sentään pysyivät minimissä, joten tallin budjetti ei ota turhaa osumaa.

Eetu Lehtonen: Ferrari. Toiveet olivat korkealla Belgiaan tullessa, että josko se tästä vielä. Vastaus tuli märemmällä rätillä italialaisten naamaan kuin he ikinä osasivatkaan kuvitella. Max Verstappenin kyyti oli tappavaa ja hän olisi ottanut punaiset autot kiinni, vaikka olisi startannut kisaan Unkarista. Sen lisäksi ”viihdettä” tarjosivat jälleen Charles Leclercin kohdalla taktiset valinnat. Turhaan sisään ja pieni pistemenetys aikasakon myötä kirsikkana kakun päälle.

FLOP1

Juuso Koivumäki: Daniel Ricciardo. Kuten tiedetään, Ricciardo saa ansaitsemansa potkut tämän kauden jälkeen, mutta olihan Belgian suoritus jälleen aivan kammottavaa. Starttasi kilpailuun kymmenen lähtöruutua ylempää kuin tallikaveri Lando Norris, mutta jäi silti kolme sijaa huonommalle paikalle lopputuloksissa.

Nooa Ruuth: McLaren. Karmea mahalasku tallilta brittitallilta. Taistelu neljännestä sijasta Alpinea vastaan käy kuumana, eikä tällaisille nollasuorituksille ole yksinkertaisesti varaa, varsinkin ranskalaistallin suorittaessa näin hyvin. Zandvoortissa pakko parantaa.

Eetu Lehtonen: Nicholas Latifi. F1-sarjan surkein kuljettaja näytti kesätauon jälkeen heti alkuunsa, miksi hän ei ansaitse paikkaa kuninkuusluokassa. Hidas ja virheherkkä kuvaa kanadalaisen koko uraa ja toivon syvästi, että Williamsin puikoissa nähdään ensi kaudella joku, jolla on enemmän luontaisia rattimiehen taitoja kuin taloudellista tukea. Tällä kertaa sijaiskärsijäksi miehen kömpelön näköisestä virheestä joutui Valtteri Bottas.

TOP3

Juuso Koivumäki: Alpine. Ranskalaistalli sai molemmat kuljettajansa pisteille, kun pahin haastaja keskikastin herruudesta eli McLaren jäi ilman yhtäkään pistettä. Etenkin tallin jättävältä Fernando Alonsolta jälleen fantastinen viikonloppu.

Nooa Ruuth: Pierre Gasly. Ranskalainen ajoi loistavasti varikkosuoralta pisteille. Gaslyn kausi on ollut todella suuri pettymys, mutta AlphaTauri-kuski on yleensä parhaimmillaan vuoden toisella puoliskolla.

Eetu Lehtonen: Alex Albon. Brittitallissa voidaan jälleen kerran kiittää thaikuljettajan olemassaoloa, sillä pilttuun toisella puolella tuhlataan vain aikaa ja rahaa. Albonilta erittäin vahva aika-ajo ja käytti mahtavasti hyödykseen Williamsin suorakyydin. Kilpailussa piti kierrostolkulla runsasta autoletkaa takanaan ja toi valoa Williamsin tunnelin päähän pistesijallaan.

TOP2

Juuso Koivumäki: Pierre Gasly. Jos on Gaslyn kausi ollut hieman vaisu, niin Belgiassa nähtiin kova suoritus ranskalaiskuljettajalta. Ihan joka poika ei Alpha Tauria varikolta aja pisteille.

Nooa Ruuth: Alpine. Ranskalaistalli teki Fernando Alonson johdolla komeaa tulosta. Molemmat kuskit pisteille, kun McLaren jäi ilman. Täydellinen viikonloppu, vaikka Alonson kilpailu olikin päättyä avauskierroksella.

Eetu Lehtonen: Fernando Alonso. Kesätauon aluksi F1-maailmaa järisyttänyt vanha kettu jatkoi kuluvan kauden vahvoja otteitaan. Muiden rangaistuksien myötä konkari nappasi aika-ajoista sekä kilpailusta sen mitä Alpinella otettavissa oli, eli maksimituloksen. Alonson henkilökohtaiset menneisyyden haamut nostivat päätään taistelussa Lewis Hamiltonia vastaan, mutta tekojen puhuminen radalla oli timanttista.

TOP1

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Mitä tähän voi edes sanoa? Täydet lähtöruuturangaistukset ja reilun kymmenen kierroksen jälkeen jo kilpailun johdossa. Mykistävää ylivoimaa hollantilaiselta. Tätä junaa ei voi kukaan tällä kaudella pysäyttää.

Nooa Ruuth: Max Verstappen. Ylistussanat alkavat loppua. Hollantilaisen harmoniaa Red Bull -kilpurin kanssa on ilo seurata. Verstappenin suoritukset ovat tällä hetkellä sitä luokkaa, että 2010-luvun alun Sebastian Vettelkin olisi jäänyt kakkoseksi.

Eetu Lehtonen: Max Verstappen. Lähtöruudukon kuninkaasta ei taaskaan jäänyt epäselvyyttä, kun hallitseva maailmanmestari tykitti 14:nnestä lähtöruudusta kolmen sakkiin jo kahdeksassa kierroksessa. Ensimmäisen kerran Verstappen nähtiin pakan keulilla jo kierroksella 12, jonka jälkeen hän ohitti pikaisesti Carlos Sainzin ja paineli maisemaan. Vakuuttavaa tekemistä ja on sanomattakin selvää, ettei tätä mestaruusjunaa tule mikään pysäyttämään. Mykistävää ylivoimaa.