Nelinkertaisen maailmanmestarin Sebastian Vettelin torstainen ilmoitus tarkoittaa sitä, että F1-sarjassa on ensi kaudeksi tarjolla yksi vapaa kisakuljettajan paikka lisää.

Saksalaiskonkarin lopettamispäätös kääntänee huhumyllyn jälleen kerran täysin ylösalaisin ja Aston Martinin penkille lienee tunkua, eikä brittitallilla ollut vielä varasuunnitelmaa valmiina menettäessään Vettelin.

On aika hieman vilkaista listaa, ketkä voisivat olla mahdollisia kavereita korvaamaan nelinkertaisen maailmanmestarin brittitallissa.

Nico Hülkenberg

Kuten aina yhtä loogisessa F1-maailmassa ensimmäisenä vaihtoehtona saksalaisen penkille pompsahtaa toisen saksalaisen Nico Hülkenbergin nimi, joka roikkuu edelleen Aston Martinin varakuljettajana. Avautuuko vain noin pari kuukautta Vetteliä nuoremmalle ”Hülkille” vielä kerran todellinen paikka kuninkuusluokasta?

Vielä kerran Hülkenberg? (Kuva: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Saksalaiskuljettaja olisi ainakin tuttu kaveri tiimille, sillä Hülkenberg on ajanut tiimissä, kun se tunnettiin vielä Force Indiana kausina 2011-12 sekä 2014-16. Tämän jälkeen Hülkenberg nähtiin samassa tiimissä Racing Pointina tunnetussa tallissa paikkokuljettajana kolmessa osakilpailussa kaudella 2020. Sen lisäksi hänelle avautui kuluvalla kaudella ajovuorot kahteen ensimmäiseen osakilpailuun Vettelin sairastaessa koronavirusta.

Kokeneella saksalaisella osuu vielä kaiken lisäksi ensi viikolla Hungaroringillä Pirellin rengastestivuoro, joten hänelle avautuu mahdollisuus napata lisää rata-aikaa AMR22-kilpurin puikoissa. Talli tuntee hänet hyvin, eikä hänellä välttämättä ole suurta kynnystä hyväksyä esimerkiksi vain yhden vuoden diiliä, jolloin brittitallissa voitaisiin pitää vaihtoehtoja auki kautta 2024 silmällä pitäen.

Fernando Alonso

Kaksinkertaista maailmanmestaria Fernando Alonsoa ei kannata sulkea pois kuvioista. Aston Martinin tallipäällikkö Lawrence Stroll oli kiinnostunut espanjalaisen palveluksista jo ennen Vettelin palkkaamista. Alonso tarjoaa Vettelin tapaan teknistä tietotaitoa sekä todistetut kyvyt voittaa osakilpailuja sekä maailmanmestaruuksia iästään huolimatta, unohtamatta arvokasta markkinointiarvoa.

Alonson lähteminen Alpinelta avaisi myös oven Oscar Piastrille, jota ranskalaistalli yrittää kovasti ajaa sisään kuninkuusluokkaan. Kolikon kääntöpuolena on Aston Martinin suorituskyky, joka ei näytä ottavan edistysaskelia sekä Alonson oman nahkan ajatteleminen, joka on tosin perua turhauttavista McLaren-päivistä. Hyvät yhteistyötaidot ovat osana ajaa Lance Strollin tallikaverina, jota kokenut espanjalainen saisi todennäköisesti paimentaa jatkuvasti.

Alex Albon / Mick Schumacher

Suuremmat nimet, joilla on sopimus katkolla ovat vähissä, joten Aston Martinin lista saattaa lopulta olla yllättävänkin lyhyt. Vettel on kertonut useiden lähteiden mukaan suositelleensa hänen seuraajakseen Mick Schumacheria, joka olisi jälleen markkinoinnin näkökulmasta oiva värväys. Onko nuoren saksalaisen suoritukset kuitenkaan vakuuttaneet tarpeeksi ja haluaako Schumacher itse katkaista sidoksensa Ferrariin?

Löytyykö tästä kaksikosta kenties tiensä Aston Martinille? (Kuva: Getty Images)

Tällä kaudella paluun kilpakuljettajan tehtäviin Williamsille tehnyt Alex Albon voisi olla yksi vaihtoehto ja kenties kaikkein neutraalein tallikaveri Strollin rinnalle. Monien kilpaveljien kehuma thaikuljettaja pystyy hyviin suorituksiin, eikä varmasti aiheuttaisi ylimääräistä kismaa tallin sisällä. Albonia itseäänkin saattaisi kiinnostaa ison autonvalmistajan konsepti sekä mahdollinen hyppäys pakan hänniltä lähemmäs keskikastia.

Daniel Ricciardo

Rajussa F1-maailmassa, jossa usein hyvänä teesinä toimii tulos tai ulos, lienee myös McLaren-kuljettaja Daniel Ricciardon paikka uhattuna oranssin auton puikoissa. Mikäli McLaren näyttäisi veikeälle aussille kengän kuvaa, saattaisi Aston Martinia houkutella kokeilla hänen palveluksiaan todistettuna GP-voittajana. Ricciardon viime aikaisten suoritusten perusteella olisi kuitenkin vaikea uskoa Astonilla olevan liiaksi asti kiinnostusta australialaista kohtaan.

Wokingissa päämajaansa pitävän brittitallin on huhuttu yrittävän ajaa sisään IndyCarissa mainetta niittänyttä Colton Hertaa, joten tässä kohtaa heille voisi avatua mahdollisuus koittaa amerikkalaisnuorukaisen palveluksia.

Nyck de Vries

Avautuuko kovan kuljettajan mainetta niittäneelle hollantilaiselle sittenkin vielä todellinen näytön paikka kuninkuusluokassa? De Vries on korkealle arvostettu kaveri varikolla, eikä hänen kuluvan kauden harjoitusnäytteet Williamsin sekä Mercedeksen puikoissa tehneet hallaa hänen maineelleen.

Joko vihdoin aukeaa paikka Nyck de Vriesille? (Kuva: Charles Coates/Getty Images)

Myös de Vries löytyy Aston Martinin reservikuljettajien listalta niissä kisoissa, jolloin Hülkenberg ei ole paikalla. Astonilla on vieläpä tällä kaudella käyttämättä kaksi pakollista harjoitussessiota, joissa täytyy ajattaa tulokaskuljettajia (Robert Kubica, tämä ei koske sinua). De Vriesille olisi tarjolla arvokasta rata-aikaa vihreän auton ratissa, mikäli heitä kiinnostaa hollantilaisen palvelukset.

De Vries on Mercedeksen suojatti ja Aston Martin käyttää Mercedeksen moottoreita. Ei myöskään sovi unohtaa Toto Wolfin sekä Lawrence Strollin yhteisiä kuvioita. Mercedeksellä tuskin olisi enää syitä pidättää hollantilaista otteessaan ainakaan sopimusteknisistä syistä, joten de Vries voitaisiin luovuttaa kivuttomasti täysin Strollin alaisuuteen.

Joka tapauksessa Vettelin lopettamispäätös avasi yllättävänkin paljon mahdollisia ovia kuljettajille ja tulee olemaan erittäin mielenkiintoista, kuinka palaset lopulta loksahtavat ensi kauden alkuun mennessä kohdilleen.

Lähteet: motorsport.com, PlanetF1.com