SuomiF1-sivuston toimitus istahti alas niputtamaan yhteen F1-kauden 2019.

Mitä kaudesta jäi mieleen? Kuka onnistui, kuka mokasi? Entä miten ajatuksia Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen kausineen toimituksessamme herättävät?

Istahda alas ja lue mietteemme. Muista myös lukea erikoisartikkelimme, jossa jaoimme arvosanat jokaiselle kuljettajalle kaudesta 2019.

Seuraa meitä Instagramissa!

Jos haluat tarkastella toimituksemme mietteitä kisakohtaisesti, tutustu läpi kauden jatkuneeseen topit ja flopit -listaukseemme täältä!

Eriävät (tai samanmielisetkin) mielipiteet voi käydä kertomassa Moottoriurheilun Olohuoneessa, Suomen suosituimmassa moottoriurheiluaiheisessa Facebook-keskusteluryhmässä.

Mielipide kaudesta 2019?

Kovaa taistelua nähtiin kärkitallien lisäksi myös keskikastissa. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Ei klassikko, mutta parasta vuosiin. Mestaruustaisto lässähti jo ensimmäisten kisojen aikana, kun Mercedes kulki kaksoisvoitosta toiseen. Vaikka Valtteri Bottas tekikin kaikkensa, ei Lewis Hamiltonille vain yksinkertaisesti löydy tällä hetkellä pysäyttäjää.

Bottaksen onnistunut kausi, Max Verstappenin kypsyminen ja Ferrarin sisäiset kärhämät tarjosivat kuitenkin paljon muisteltavaa myös tästä vuodesta.

Juuso Koivumäki: Kausi sisälsi fantastisia kilpailuja, mutta surkean MM-taiston. MM-sarjan voittajasta ei ollut epäselvyyttä Mercedeksen ylivoiman takia. Ehkäpä tämä kausi muistetaan parhaiten McLarenin loistavasta petrauksesta sekä Hondan ensimmäisistä voitoista Red Bullin kanssa.

Tuukka Hyttinen: Askel hyvään suuntaan. Vaikka mestaruustaisto jäi taas tylsäksi lähinnä Ferrarin vuoksi, ei kaudesta viihdettä puuttunut. Valtteri Bottas esitteli miehekkäitä ajo-otteita säännöllisesti, ja Max Verstappenin ja Charles Leclercin kaltaisten tulevaisuuden mestariehdokkaiden taistelua oli jännittävä seurata.

Vuoden kuljettaja?

Carlos Sainz ja Lewis Hamilton olivat yksiä kauden suurimmista onnistujista. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Lewis Hamilton. Tiukka valinta Hamiltonin, Verstappenin ja Carlos Sainzin välillä, kuten arvosana-artikkelissani tuli selväksi. Lopulta kunnia on pakko antaa maailmanmestarille, tekihän hän kaiken oikein.

Juuso Koivumäki: Max Verstappen. Hollantilainen osoitti kypsiä otteita radalla koko kauden ajan. Verstappen on edelleen aggressiivinen, mutta turhat ylilyönnit ovat pudonneet pois.

Tuukka Hyttinen: Carlos Sainz. Vaikka tuore kuusinkertainen mestari Hamilton ajoikin käytännössä täydellisen kauden, on tunnustusta jaettava McLarenin espanjalaiskuskille Sainzille. Läpimurrosta ei voida miehen kohdalla enää puhua, mutta kokonaisuutena loistava kausi, minkä voimin hän saa varmasti jatkossa enemmän huomiota ja arvostusta ajokyvyistään.

Suurin onnistuja?

Max Verstappen kuului kauden suurimpiin onnistujiin. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Honda. Japanilaismerkki nousi vihdoinkin tällä kaudella takaisin F1-sarjan huipulle. Verstappen pääsi nauttimaan nyt niistä hedelmistä, mitä McLaren vuosia kylvi. Mutta ei kyse ole vain siitä. Red Bullilla (ja Toro Rossolla) Honda on saanut hedelmällisen kasvualustan projektilleen, kun osapuolet ymmärtävät toisiaan.

Honda onnistui myös vauhdittamaan molemmat Toro Rossot kertaalleen podiumille. Se on kova juttu.

Juuso Koivumäki: McLaren. Keskikastin huonommalta puolelta koko keskikastin ”mestariksi”. Andreas Seidl on tehnyt hyvää työtä noustuaan tallipäälliköksi. Kuljettajapuolella valinnat näyttäisivät osuneen myös nappiin.

Tuukka Hyttinen: Max Verstappen. Hollantilaiskuski jätti taakseen aiemman maineensa kypsymättömänä kakarana, joka ei osaa hillitä aggressiivisuuttaan radalla. Kylmäpäisempi Verstappen näytti olevansa vakavasti otettava mestaruushaastaja, joka tulee varmasti yltämään vielä aikanaan kuninkuusluokan kirkkaimpaan kruunuun.

Suurin pettymys?

Ferrarin paletti levisi täysin. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Ferrari. Kolme voittoa ja yhdeksän paalupaikkaa sekä valmistajien sarjan kakkossija ei ehkä kuulosta suurelta pettymykseltä, mutta tässä pitää suhteuttaa Ferrarin viime kausi sekä odotukset talvitestien jälkeen.

Lisäksi italialaistiimin käsittämätön kyky ampua itseään jalkaan kisasta toiseen nauratti ja itketti samaan aikaan. Mercedes voittaa, koska se ei hätiköi huonona päivänä. Ferrarilla painetaan paniikkinappulaa silloinkin, kun kaikki menee putkeen.

Juuso Koivumäki: Renault. Talli puhui viime kauden aikana paljon kehitystavoitteistaan, mutta yksikään niistä ei toteutunut. Tallipäällikkö Cyril Abiteboulin mukaaan loppukaudesta piti pystyä haastamaan kärkitalleja, mutta todellisuudessa McLarenkin meni keskikastissa ohi.

Tuukka Hyttinen: Alfa Romeo. Ainakin moni suomalainen formulafani odotti epäilemättä Kimi Räikkösen työnantajalta enemmän. Ferrarin tekniikka ei siivittänyt sveitsiläisiä taaskaan juuri mihinkään. Suurempia kehitysaskeleita Alfan vauhdissa ei kauden mittaan ollut havaittavissa. Räikkönen sai tyytyä joukkoineen toistuvasti heikkoihin tuloksiin ja kehnoon suorituskykyyn.

Ikimuistoisin hetki?

Ferrari-kaksikko Charles Leclerc – Sebastian Vettel intoutui järjettömään kaksintaisteluun Brasilian GP:n loppuhetkillä. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Brasilian GP:n päätöskierrokset. Tämä nousee mieleen toki siitäkin syystä, että se tapahtui kauden loppuvaiheessa. Mutta kyllähän tosiasia on, että Interlagoksessa nähtiin sellainen vuoristoratamainen loppuhuipennus, joka syöpyi varmasti jokaisen kisaa seuranneen mieliin. Saksan GP oli myös ikimuistoinen kaikkine sattumuksineen, mutta Brasilian tapahtumat tarjottiin niin nopealla temmolla, ettei kaikkea ehtinyt edes sulattaa siinä hetkessä.

Juuso Koivumäki: Valtteri Bottaksen voitto Australiassa. Bottas nappasi suvereenin voiton kauden avauskilpailussa Australiassa. Lähdössä ohitus tallikaverista ja karkuun. Bottas dominoi kisaa aivan kuin Hamilton parhaimmillaan. Tuolloin uskoa riitti jopa maailmanmestaruuteen.

Tuukka Hyttinen: Brasilian GP:n hullunmylly. Interlagosin osakilpailun villi loppuhuipennus nousee ehdottomasti kärkeen kauden yllättävimmistä ja erikoisimmista tapahtumaketjuista. Tällaiset kisat muistuttavat siitä, että F1-sarjassakin voi yhä nykyisinkin tapahtua jotain jännittävää.

Arvio Valtteri Bottaksesta?

Valtteri Bottas ajoi uransa parhaan kauden. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Bottas voi vetäytyä talvilomalle pää pystyssä. Suomalainen ajoi hyvän kauden, räksyttäkööt vastustajat mitä hyvänsä.

Kausi oli eittämättä Bottaksen uran paras. Viilattavaa ja hiottavaa riittää edelleen, ja USA:n ja Australian osakilpailuiden kaltaisia suorituksia tarvittaisiin roppakaupalla enemmän. Mutta Hamilton joutui tänä vuonna tiukimmalle kuin kertaakaan aiemmin, ja se on hyvä. Ensi vuonna lisää parasta Bottasta, niin hyvä tästä tulee!

Juuso Koivumäki: Toistaiseksi uran paras kausi. Maailmanmestaruus ei varsinaisesti ollut edes lähelläkään, mutta tallikaveri on niin kova, että sen voittaminen vaatisi myös uskomatonta tuuria.

Tuukka Hyttinen: Mainio kausi. Arvostelijoiden motkotuksista huolimatta tänä vuonna nähtiin todellakin se kovasti puhuttu ”Valtteri 2.0”. Vuosi oli suomalaiskuskille reilusti edellistä parempi. Onnistumisia oli paljon, joiden havaitsemista ja arvostamista saattoi monilla häiritä vertailu kenties F1-historian parhaaseen kuskiin Hamiltoniin.

Arvio Kimi Räikkösestä?

Kimi Räikkönen ei osoita hyytymisen merkkejä. Kuva: Getty Images

Juuso Taipale: Räikkönen oli tänä vuonna erinomainen, harmi että Alfa Romeon surkea loppukausi saa monet unohtamaan sen. Vielä kesätauolla suomalaisveteraania lykättiin lähes jokaisen merkittävän F1-median TOP5-listoille, nyt niille ei ole mitään asiaa.

Toivottavasti ensi vuonna nähdään enemmän alkukauden veroista tallia ja suomalaiskuskia.

Juuso Koivumäki: Pitkälti sellainen kausi kuin Räikköseltä pystyi odottamaan. Kun autossa suorituskykyä riittää, hän on keskikastin parhaimmistoa. Oli odotetusti tallikaveriaan parempi, mutta vanhuus alkaa näkymään hiljalleen. Kun Giovinazzi sai enemmän kokemusta kauden mittaan, alkoi Räikkönen hävitä aika-ajoja italialaiskuskille. Kokonaisuudessa Räikköseltä kuitenkin onnistunut kausi.

Tuukka Hyttinen: Vaikka Alfa Romeon kausi olikin kokonaisuutena varsin onneton, ei se ollut lainkaan Räikkösen vika. Entisen maailmanmestarin otteet olivat edelleen varmoja ja vauhti oli tallella satunnaisia vireen ailahteluja lukuun ottamatta. Jos kalusto olisi jatkossa edes hitusen luotettavampaa ja suorituskykyisempää, saisi Räikkönen varmasti enemmänkin aikaan.