Toyotan vahvistettua kuskikolmikkonsa ensi kaudeksi päättyy iso osa rallispekulaatiota. Nyt estradi on Kalle Rovanperän, Jari-Matti Latvalan ansaitessa arvokkaan poistumisen kirkkaimmista parrasvaloista, kirjoittaa SuomiF1-sivuston esimies Juuso Taipale.

Sebastien Ogier, Elfyn Evans, Kalle Rovanperä. Toyotan uusi kuskikolmikko ei kalpene edelliskauden trioon Ott Tänakiin, Kris Meekeen ja Jari-Matti Latvalaan verrattaessa. Mestari vaihtui mestariin, nopea britti nopeaan brittiin, ja kaiken kokenut suomalainen ensiaskeleitaan ottavaan suomalaiseen.

[readmore from=”toyota”]

Latvala on ollut kiinteä osa rallimaailmaa jo viitisentoista vuotta. Ensimmäisen MM-rallinsa mies ajoi 2002, ensimmäiset MM-pisteet tulivat 2006, ensipodium 2007 ja lopulta debyytti voitto 2008.

Latvala pitää edelleen hallussaan ennätystä nuorimpana rallin MM-osakilpailuvoittajana. On symbolista, että hänet korvasi 19-vuotias maanmies Rovanperä, joka tuon ennätyksen tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä lähiaikoina itselleen nappaamaan. Aikaakin on mukavasti kolme kautta.

Rovanperä voi nousta rallimaailman huipulle nopeammin kuin kenties kukaan uskalsi toivoakaan.

Rovanperä on kulkenut vääjäämättömästi kohti nykyhetkeä. (Suomalainen) rallikansa on seurannut jo vuodesta 2016 lähtien hänen taivaltaan voitosta voittoon. Iästään huolimatta WRC-tehdaskuskin paikan täytyikin olla Rovanperän ainoa tavoite täksi kaudeksi. Hän on jo kerännyt kokemusta ja antanut näyttöjä, nyt on aika yrittää tavoitella suurempia asioita.

Rovanperä ei olisi voinut hedelmällisempää kasvualustaa WRC-uransa alkuvaiheelle saada. Toyota Yaris on autona erinomainen, tallin resurssit ensiluokkaisia ja opettajana toimiva Ogier toimii täydellisenä esimerkkinä siitä, mitä voittaminen vaatii.

Ogier on kertonut jo hyvän aikaa sitten kauden 2020 olevan hänen viimeisensä. Mikäli mies ei syö sanojaan, voi Rovanperä keskittyä rauhassa imemään oppia ranskalaismestarilta. Jos Ogier todella haluaa jättää rallimaailman taakseen ensi kauden päätteeksi, ei hänellä ole yhtäkään syytä kylvää eripuraa tallin sisällä piilottelemalla asioita tallikavereiltaan.

Mikäli jo nyt äärimmäisen nopea Rovanperä saa siirrettyä omaan tekemiseensä Ogierin muut vahvuudet, luotettavuuden ja pienten nyanssian täydellisen hallitsemisen, voi suomalainen nousta rallimaailman huipulle nopeammin kuin kenties kukaan uskalsi toivoakaan.

LUE MYÖS: TOP10: SuomiF1 listasi kauden parhaat WRC-kuljettajat – suomalaisittain nähty parempaakin

*** *** ***

Latvalan vaihtuminen Rovanperään ei voisi olla symbolisempi ele vallanvaihdosta suomalaisessa rallihistoriassa. Sarjan kokenein kuljettaja vaihtuu nuorimpaan, menneisyyden mestaruustoivo tulevaisuuden menestyjään. Paineet ovat hurjat, mutta Rovanperällä on aika ja aiemmat näytöt puolellaan.

Rehellisyyden nimissä on sanottavam ettei Latvala koskaan päässyt samaan asemaan kuin missä Rovanperä on nyt. Jo uransa alkuvaiheessa häntä pidettiin ”nopeana mutta ulosajoherkkänä” kuljetajana, eikä maine koskaan puhdistunut. Latvala teki virheitä läpi uransa, mutta suuren yleisön silmissä pieninkin epäonni väännettiin aina miehen viaksi.

Rovanperä on puolestaan saanut, kieltämättä vähäiset, ajovirheensä anteeksi tähän vaiheeseen uraansa. Niitä sallitaan, kun vastapainoksi tulee voittoja ja mestaruuksia. Toivottavasti ymmärtäväisyys säilyy, jos Rovanperä kohtaa epäonnea tulevalla rallikaudella.

*** *** ***

Minkä perinnön Jari-Matti Latvala jälkeensä jättää?

18 osakilpailuvoittoa, 539 erikoiskoevoittoa, 1668 MM-pistettä ja kolme MM-sarjan kakkostilaa. Minkä perinnön Jari-Matti Latvala jälkeensä jättää?

Komeista saavutuksista huolimatta Latvalan ylle jää leijumaan suuri kysymysmerkki ”mihin hän olisikaan voinut yltää”. Jos auto olisi pysynyt tiellä pari kertaa useammin, jos tekniikka ei olisi pettänyt niin useasti, jos Latvala olisi venyttänyt jonkun MM-taiston edukseen…

Latvala on kiistatta oman ajanjaksonsa parhaita kuljettajia. Mikään muu ei selitä hänen pitkää uraansa. Jos rallimaailman johtohahmot eivät luottaisi häneen, olisi korvaajia löytynyt roppakaupalla. Silti M-Sport, Volkswagen ja Toyota luottivat kukin vuorollaan suomalaiskuljettajaan. Ehkä suurin palkinto jäi saamatta, mutta toisaalta, joutuiko yksikään talli pettymään?

Minun silmissäni Latvalan suurin perintö rallimaailmalle tuli esille vasta tänään, kun Toyotan pääjohtaja Akio Toyoda kiitti miestä henkilökohtaisella kirjeellä kuljettajauutisen tultua julki.

Pysähtykääpäs hetkeksi mietimään. Yhden maailman suurimman yhtiön pääpamppu haluaa erikseen kiittää suomalaista työntekijäänsä.

Toyodan vilpittömyyttä kirjeessä ei ole syytä epäillä, Latvala teki häneen suuren vaikutuksen. Kohtaaminen kaudella 2014, jolloin Latvala puhui Toyodalle innoissaan omistamistaan vanhoista Toyota-autoista, sai miehen tekemään päätöksen automerkkinsä paluusta rallimaailmaan.

Se on Latvalan suurin perintö rallin MM-sarjalle.

Kuva: Getty Images