Michael Schumacherin paluu formula ykkösiin Mercedeksen riveissä 2010 ei muodostunut suureksi menestystarinaksi. Comeback oli lähellä saada traagisen päätöksen jo ensimmäisen vuoden päätteeksi.

Kauden 2010 viimeinen osakilpailu ajettiin komealla Abu Dhabin moottoriradalla. Puitteet jännittävän kauden mestaruustaistolle olivat kunnossa, ja se olikin median ykköspuheenaihe. Lajilegenda Schumacher nousi otsikoihin toisenlaisesta, pelottavasta tapahtumasta.

LUE: Muistatko? Ferrarin jättimunaus riisti Fernando Alonsolta maailmanmestaruuden – kannustusviestit tragikoomista kuunneltavaa jälkikäteen

Kolmen vuoden poissaolon jälkeen paluun takaisin formula ykkösiin tehneen Schumacherin ajot eivät olleet sujuneet odotetulla tavalla. Kymmenen kautta Ferrarin riveissä olivat tuoneet hänelle mainetta, mammonaa ja aseman kenties lajin suurimpana legendana, joten paluu takaisin ajohommiin jonkun muun tallin riveissä aiheutti faneissa ristiriitaisia tuntemuksia.

Schumacherin näkeminen tutun punaisen ajoasun sijasta Hopeanuolen sotisovassa vaati totuttelua, mutta suurempi kulttuurishokki syntyi kuitenkin saksalaisen otteista radalla.

Poissa oli se takavuosien voittokone, joka sai ylivoimallaan koko lajin tuntumaan paikoin puuduttavan tylsältä. Mercedeksen kauden 2010 auto oli auttamattoman kilpailukyvytön muita kärkitalleja vastaan, sillä sitä edeltänyt BrawnGP ei ollut pystynyt kehittämään autoa lainkaan.

Mercedes osti tallin ja houkutteli Schumacherin mukaan projektiin, joka oli kunnossa vain ulkoisesti. Sisältä kaikki oli kuitenkin lahoa, ja edessä oli vuosien jälleenrakennusprojekti, joka alkoi kantamaan hedelmää vasta vuosien päästä.

Schumacherin haaveet paluusta kärkikahinoihin murenivat nopeasti kauden käynnistyttyä. Kun F1-karavaani saapui 19:ttä ja viimeistä kertaa uudelle kisapaikalle, odotti koko Hopeanuolen leiri kauden päättymistä.

Schumacher oli kerännyt kauden aikana vain 72 pistettä, kun tallikaveri Nico Rosbergilla oli niitä kasassa 142 kappaletta. Schumacherin maine oli saanut rajuja iskuja. Se ei kuitenkaan ollut mitään siihen fyysiseen tärskyyn, minkä hän sai Abu Dhabissa.

Schumacher lähti liikkeelle ruudusta kahdeksan, pykälän Rosbergia paremmalta sijalta. Lähtövalojen sammuttua Schumacher taisteli ensimmäiset mutkat tallikaveriaan vastaan, kunnes auto karkasi hallinnasta radan kuudennessa mutkassa.

[readmore from=”schumacher michael”]

Michael Schumacherin ensimmäinen MM-titteli varmistui rumalla kolarilla, mestaruuden yllä salaperäisyyden verho – huijasiko Schumin talli?

Näin luodaan ikimuistoinen F1-hetki – Michael Schumacherin suurteon edessä havainnollistuu, miksi F1 on niin mahtava urheilulaji

Mercedes pyörähti 180 astetta, jääden nokka väärään suuntaan osoittaen keskelle rataa. Schumacher yritti päästä alta pois, mutta välittömästi hän kohtasi yhden jokaisen kuljettajan pahimmista peloista.

Force Indian Vitantonio Liuzzi ei voinut välttää kolaria, osuen suoraan Schumacherin auton etuosaan. Liike-energian voimasta Liuzzin auto nousi ilmaan, lähestyen kauhistuttavalla tavalla Schumacherin ohjaamoa.

Italialaisen auton keula liukui vain senttien päästä Schumacherin päästä, lopulta ponttooneiden yhteenosuman lopettaessa liikkeen. Nämä kaksi asiaa pelastivat mitä suurimmalla todennäköisyydellä Schumacherin hengen.

Suuren tragedian sijasta molemmat pystyivät kävelemään omin jaloin pois onnettomuuspaikalta, mutta se ei silti poista onnettomuuden potentiaalista vaarallisuutta.

Onnettomuus säikäytti jo tuolloin, mutta eeppiseksi kääntyneen MM-taiston jännittävät ratkaisuvaiheet käänsivät suurimmat otsikot pois tästä aiheesta.

Näin jälkikäteen katsottuna Schumacherin ja Liuzzin kolari toimii kuitenkin pelottavana muistutuksena siitä, miten vaarallisen alttiita kuljettajat olivat tämänkaltaisissa onnettomuuksissa ilman Haloa.

Video on katsottavissa kokonaisuudessaan F1-sarjan Facebook-sivuilta. Klikkaa tästä.

Kuva: Getty Images