Miksi katsomme huippu-urheilua? Koska se antaa meille niin valtavia tunnekokemuksia. Tasan 19 vuotta sitten Japanin Suzukassa nähtiin yksi sellainen, ja sitä on lähes mahdotonta ylittää, fiilistelee SuomiF1-sivuston toimittaja Juuso Taipale.

F1 on urheilumaailman jättiläinen, ja kirkkaimpana tähtenä tässä mikrokosmoksessa tuikkii Ferrari. Kaikki ne sadat miljoonat lajia enemmän tai vähemmän seuraavat tietävät Maranellon suuren ylpeyden.

Kukaan kilpailua katsonut ei unohda Suzukan tapahtumia 19 vuoden takaa, kannatti hän sitten Schumacheria tai Häkkistä.

Se, mitä Michael Schumacherin voitto ja maailmanmestaruuden varmistuminen tällä päivämäärällä kauden 2000 Japanin GP:ssä merkitsi ihmisille, alleviivasi urheilun voimaa täydellisesti. Se ei myöskään jäänyt näkymättä ja kuulumatta.

TOP5: Michael Schumacherin upeimmat voitot: ”Varmaankin itse Jumala asettui Schumin puolelle”

SuomiF1-sivuston toimitus kertoo omat muistonsa ja mielipiteensä Michael Schumacherista

Upea taistelu tarvitsi arvoisensa pääosan esittäjät. Schumacherin ja Mika Häkkisen upea, läpi vuoden kestänyt taistelu huipentui vielä yhteen jännitysnäytelmään. Kaksi lajilegendaa, kaksi legendaarista tiimiä, mutta vain yksi voittaja.

Ikimuistoinen hetki tarvitsi myös tarinan. Lajia hallinneiden Häkkisen ja Schumacherin taistelu sytytti koko formuloita seuraavan maailman, mutta taustalla oli myös suurempia asioita. Niin suuri ja mahtava kuin Ferrari olikin, oli sen edellisestä kuljettajien maailmanmestaruudesta kulunut tuolloin 21 vuotta. Tifosit janosivat menestystä, luoden taistolle vielä yhden yhden uuden intohimoisen lisäelementin.

Eikä loistava taistelu olisi ollut mitään ilman loistavia puitteita. Japanin GP:n pitopaikka, Suzukan moottorirata, on aito kuljettajan taitoa mittaava koettelemus. Sen haastavat mutkat ja pitkät suorat, soljuvat käännökset ja tiukat jarrutukset kysyvät sekä kuljettajilta että autoilta täydellisyyttä.

Myös aikamme gladiaattoreiden taistelua seuraava yleisö ansaitsee hehkutuksen. Japanilaiset rakastavat formuloita, ja he antavat sen myös näkyä ja kuulua. Meteli katsomoissa oli korviahuumaava, ja yleisön mylvintä välittyi televisiokameroiden kautta kaikkialle maailmaan.

Näissä upeissa puitteissa maailmanmestaruuden kelpasikin ratkaista upean kilpailun kera.

[readmore from=”historia”]

Kaikki näytti hyvältä Häkkisen ja McLarenin kannalta, kun lentävä suomalainen ampaisi upean startin siivittämänä kärkeen ja karkuun Schumacherilta. Suzukaan yhdeksän MM-pisteen etumatkalla saapunut saksalainen jäi kuitenkin saalistusetäisyydelle, valmiina iskemään.

Maailmanmestarit esittivät radalla parastaan. Kumpikin repi itsestään ja autoistaan irti kaiken mahdollisen, mutta ero pysyi lähes olemattomana.

Sitten tuli viimeisten varikkostoppien vuoro.

Häkkinen pysähtyi ensiksi. Tämä avasi takana kärkkyneelle Schumacherille mahdollisuuden ajaa nopeita kierroksia kevyellä autolla, mutta kuluneilla renkailla. Tästä oli sekä etua että haittaa.

Schumacher osoitti kuitenkin suuruutensa juuri tässä hetkessä. Kun samalla pieni tihkusade kasteli radan pinnan, pystyi Schumi repäisemään, yhdessä kierroksellaohitettavien köröttelyn ansiosta, tarvittavan eron Häkkiseen. Saksalainen palasi oman stoppinsa jälkeen kilpailun kärkipaikalle.

Taistelu oli kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi. Nyt oli Häkkisen vuoro hyökätä.

Hurjasta kiristä huolimatta matka loppui kesken, ja Schumacher sai ylittää ruutulipun ykkösenä. Tuolla hetkellä yleisö mylvi, Maranello mylvi, koko Ferraria kannattava kansanosa mylvi. Schumacher oli tehnyt sen. 21 vuoden kirous oli päättynyt.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tunteiden vuoristoradan tarjonnut kausi oli ratkennut samanlaisen tunneskaalan antaneeseen osakilpailuun.

Kukaan kilpailua katsonut ei unohda Suzukan tapahtumia 19 vuoden takaa, kannatti hän sitten Schumacheria tai Häkkistä. Ja juuri urheiluviihteessä on lopulta kyse. Lewis Hamilton on kiistatta yksi lajin suurimmista kuljettajista, mutta yksikään Mercedes-titteleistä ei tule päihittämään hänen kauden 2008 mestaruuttaan dramaattisuudessa.

Vuoden 2000 Suzukan tapahtumat summasikin kenties kaikista osuvimmin eräs SuomiF1:n Instagram-sivun seuraaja.

– Silloin se söi miestä kun Mika hävisi tittelin, mutta nykyään on aika jo kullannut muistot. Ei huonolle hävinnyt. Mahtava aikakausi tuli päätökseen.

Muistatko tämän kilpailun? Tule fiilistelemään sitä Moottoriurheilun Olohuoneeseen Facebookissa!

Kuva: Getty Images