Michael Schumacherin uran ensimmäinen formula ykkösten maailmanmestaruus täyttää tänään 25 vuotta. Tittelin varmistamistapa on yksi lajilegendan uraa rumimmin tahraavista hetkistä.

Tapahtumarikas kausi takana

Kausi 1994 tulee jäämään historiankirjaan yhtenä erikoisimmista koko formula ykkösten historiassa. Ayrton Sennan kuolema kauden kolmannessa osakilpailussa Imolassa avasi väylän täysin uudelle hallitsijalle. Kaikki edelliset maailmanmestarit, Nigel Mansellin pistokeikkoja lukuun ottamatta, olivat jo jättäneet kilparadat taakseen.

Schumacher oli aloittanut Benettonillaan kauden räväkästi. Hän napsi voitot kauden neljästä ensimmäisestä osakilpailusta, eikä Sennan menehtymisen jälkeen hänelle näyttänyt löytyvän pysäyttäjää. Hullu kausi sai kuitenkin värikästä jatkoa.

[readmore from=”historia”]

Benettonin kärkeennousun syyksi epäillään yhä tänäkin päivänä vilppikeinoja. Sarjasäännöt olivat muuttuneet radikaalisti, ja lukuisat tekniset apuvälineet oltiin kielletty. Silti Benettonin uskottiin hyödyntävän autoissaan kiellettyä luistonestojärjestelmää, joskaan vedenpitäviä todisteita tästä ei koskaan esitetty.

Toisesta huijaamisesta Benetton jäi kuitenkin kauden aikana kiinni.

Schumacherin tallikaverin Jos Verstappenin massiivinen varikkopalo Saksan GP:ssä käynnisti tutkinnan, joka paljasti Benettonin muokanneen polttoaineletkuaan sääntöjenvastaiseksi.

Tämäkin tapahtui: Mika Häkkinen sai kilpailukiellon!

Lisäksi Schumacher joutui kauden edetessä tuomariston hampaisiin omien tekostensa seurauksena. Britannian GP:ssä hän törttöili lämmittelykierroksella, hankkien itselleen mustan lipun. Sitä hän ei kuitenkaan noudattanut, ja pasmansa täysin sekoittanut tuomaristo antoikin hänen jatkaa kilpailua, ennen kuin hylkäys tuli myöhemmin kabineteissa. Tästä toimista Schumille lätkäistiin myös ehdollinen kilpailukielto.

Tuo uhkaus astui, harvinaista kyllä, voimaan myöhemmin Belgian GP:n jälkeen, kun kisan voittaneen Schumacherin auton pohjalevyn havaittiin olleen kulunut enemmän kuin säännöt sallivat. Saksalainen menetti voittonsa, joutuen sivuun kahdesta osakilpailusta.

Kaiken tämän show’n taustalla Williamsin ykköskuskiksi noussut Damon Hill teki sen mitä piti, napsien voitot Schumacherin pakkoloman aikana. Kun Hill lisäksi voitti upealla tavalla kauden toiseksi viimeisen kilpailun Japanissa, lähdettiin kauden päätösosakilpailuun Australian Adelaideen kutkuttavissa asetelmissa.

Schumacher 92, Hill 91. Ensimmäinen ruutulipulla olisi maailmanmestari.

Ruma tapa varmistaa maailmanmestaruus

Aika-ajoissa paalupaikan valtasi Mansell, Schumacherin tuhotessa Benettoninsa rajussa ulosajossa. Silti saksalainen nappasi kakkosruudun lähtöpaikan, Hillin asettuessa kolmosruutuun.

Kilpailussa kaksikko karkasi omille teilleen, kunnes MM-taisto ratkesi kierroksella 36.

Kisaa johtanut Schumacher teki ajovirheen, rysäyttäen Benettoninsa kevyesti seinään. Osuma ei voinut olla vaikuttamatta auton ripustuksiin, mutta auto oli ainakin päällisin puolin ajokuntoinen. Schumacher palasi takaisin radalle, juuri Hillin eteen.

MM-kilpailijansa yhtäkkiä edessään hitaasti matelevana nähnyt Hill ei aikaillut. Hän syöksyi seuraavassa, tiukassa oikealle kääntyvässä mutkassa sisäpuolelle. Schumacher ei jättänyt tilaa, pikemminkin hän puristi viimeisetkin sentit pois.

Autot osuivat. Benetton nousi kahdelle pyörälle lähes kaatuen. Schumacher rysähti uudelleen seinään, tällä kertaa pysyvästi. Schumacherin matkanteko päättyi siihen.

Hillille riittäisi nyt kilpailusta viides sija maailmanmestaruuteen, eikä edes rengasrikko näyttänyt olevan tässä tapauksessa ongelma.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Damon Hill ja nilkuttava Williams. Kuva: Getty Images

Varikolla britin ja hänen faniensa maailma kuitenkin synkkeni.

Williamsin eturipustus oli vääntynyt, eikä ajamisen jatkaminen tullut kuuloonkaan. Hillinkin kilpailu oli nyt ohi, ja radan varressa kisaa seurannut Schumacher sai huokaista helpotuksesta. Ratavirkailija toimitti hänelle tiedon, ja saksalaisen huulille karkasi hymy.

Eriskummallinen kausi 1994 oli päättynyt eriskummallisella tavalla, josta puhutaan yhä tänäkin päivänä. Schumacherin ensimmäinen maailmanmestaruus ei tullut tyylikkäimmällä mahdollisella tavalla, mutta ajan kuluessa vain voittajat muistetaan.

Tätä tapahtumaa on muisteltu SuomiF1-sivuston Instagramissa – seuraa meitä ja elä F1-historiaa uudelleen!

Kuva: Getty Images